Niciuna sau nici una? Niciunul sau nici unul? Cum și când scriem corect aceste forme?

05.10.2021
Niciuna sau nici una? Niciunul sau nici unul? Cum și când scriem corect aceste forme?

Există câteva cuvinte și îmbinări de cuvinte în limba română care pun, uneori, probleme de ortografiere. În această categorie intră și perechile niciunul/ nici unul, niciun/ nici un, niciuna/ nici una, nicio/ nici o. Explicațiile privind grafia acestor cuvinte sunt ușor de înțeles.

Niciuna sau nici una? Niciunul sau nici unul?

Cuvintele NICIUNUL, NICIUNA, NICIUNII, NICIUNELE, scrise legat reprezintă formele pronumelui negativ. Grafia lor corectă este cea de mai sus. Pentru a verifica dacă folosim într-un context potrivit acest pronume, este bine de știut că, după cum ne sugerează și denumirea lui, pronumele negativ poate fi utilizat exclusiv în enunțuri negative și, pentru a-i verifica valoarea morfologică, putem încerca să îl înlocuim în context fie cu un alt pronume, fie cu un substantiv:

Exemple de utilizare corectă

Formele scurte de tipul NICIUN, NICIO, scrise legat, derivă din cele de ale pronumelui negativ, fiind FORMELE ADJECTIVULUI PRONOMINAL NEGATIV. Acesta stă întotdeauna în fața substantivului pe care îl însoțește, iar forma sa se prescurtează. Putem observa că, asemenea pronumelui negativ, și adjectivul pronominal negativ apare exclusiv în enunțuri negative:

Niciun participant la conferință nu ne-a oferit lămăririle necesare.

O observație care trebuie făcută în legătură cu formele acestui adjectiv este aceea că UNII VORBITORI AU TENDINȚA DE A FOLOSI O GRAFIE ERONATĂ A ACESTOR CUVINTE, DE TIPUL NICI-O, NICI-UN. FORMELE NU SUNT ÎNSĂ CORECTE!!!

Aceeași tendință există și pentru adjectivul pronominal nehotărât VREUN, VREO, pe care îl vedem uneori scris GREȘIT – VRE-UN, VRE-O!!!

Îmbinările de tipul NICI UNUL, NICI UNA, NICI UNII, NICI UNELE reprezintă o combinație dintre conjuncția NICI și forma pronumelui nehotărât UNUL, UNA, UNII, UNELE:

Mi-ai putea împrumuta creioanele tale roz, verzi și albastre? Nu am NICI UNUL roz, NICI UNUL verde, dar ți-l pot oferi pe cel albastru.

Îmbinările de tipul NICI UN, NICI O pot fi, în mod similar exemplelor de mai sus, o combinație dintre conjuncția NICI și UN ADJECTIV PRONOMINAL NEHOTĂRÂT:

A așteptat toată ziua vești despre cazul de care se ocupă, însă NICI O ȘTIRE nouă, NICI ALTA care să-i confirme ipotezele nu a mai primit.

De avut în vedere este faptul că atât forma NICI, cât și formele UN și O  pot avea valori morfologice multiple, pe care le stabilim în contextele pe care le vom crea sau pe care le analizăm.

Foto: Pexel.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot