Niciuna sau nici una? Niciunul sau nici unul? Cum și când scriem corect aceste forme?

05.10.2021
Niciuna sau nici una? Niciunul sau nici unul? Cum și când scriem corect aceste forme?

Există câteva cuvinte și îmbinări de cuvinte în limba română care pun, uneori, probleme de ortografiere. În această categorie intră și perechile niciunul/ nici unul, niciun/ nici un, niciuna/ nici una, nicio/ nici o. Explicațiile privind grafia acestor cuvinte sunt ușor de înțeles.

Niciuna sau nici una? Niciunul sau nici unul?

Cuvintele NICIUNUL, NICIUNA, NICIUNII, NICIUNELE, scrise legat reprezintă formele pronumelui negativ. Grafia lor corectă este cea de mai sus. Pentru a verifica dacă folosim într-un context potrivit acest pronume, este bine de știut că, după cum ne sugerează și denumirea lui, pronumele negativ poate fi utilizat exclusiv în enunțuri negative și, pentru a-i verifica valoarea morfologică, putem încerca să îl înlocuim în context fie cu un alt pronume, fie cu un substantiv:

Exemple de utilizare corectă

Formele scurte de tipul NICIUN, NICIO, scrise legat, derivă din cele de ale pronumelui negativ, fiind FORMELE ADJECTIVULUI PRONOMINAL NEGATIV. Acesta stă întotdeauna în fața substantivului pe care îl însoțește, iar forma sa se prescurtează. Putem observa că, asemenea pronumelui negativ, și adjectivul pronominal negativ apare exclusiv în enunțuri negative:

Niciun participant la conferință nu ne-a oferit lămăririle necesare.

O observație care trebuie făcută în legătură cu formele acestui adjectiv este aceea că UNII VORBITORI AU TENDINȚA DE A FOLOSI O GRAFIE ERONATĂ A ACESTOR CUVINTE, DE TIPUL NICI-O, NICI-UN. FORMELE NU SUNT ÎNSĂ CORECTE!!!

Aceeași tendință există și pentru adjectivul pronominal nehotărât VREUN, VREO, pe care îl vedem uneori scris GREȘIT – VRE-UN, VRE-O!!!

Îmbinările de tipul NICI UNUL, NICI UNA, NICI UNII, NICI UNELE reprezintă o combinație dintre conjuncția NICI și forma pronumelui nehotărât UNUL, UNA, UNII, UNELE:

Mi-ai putea împrumuta creioanele tale roz, verzi și albastre? Nu am NICI UNUL roz, NICI UNUL verde, dar ți-l pot oferi pe cel albastru.

Îmbinările de tipul NICI UN, NICI O pot fi, în mod similar exemplelor de mai sus, o combinație dintre conjuncția NICI și UN ADJECTIV PRONOMINAL NEHOTĂRÂT:

A așteptat toată ziua vești despre cazul de care se ocupă, însă NICI O ȘTIRE nouă, NICI ALTA care să-i confirme ipotezele nu a mai primit.

De avut în vedere este faptul că atât forma NICI, cât și formele UN și O  pot avea valori morfologice multiple, pe care le stabilim în contextele pe care le vom crea sau pe care le analizăm.

Foto: Pexel.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot