La ce înălțime zboară avioanele?

13.11.2023
La ce înălțime zboară avioanele?

Avionul este cel mai rapid mijloc de transport pe care îl avem astăzi la dispoziție. Putem ajunge dintr-un punct în altul într-un timp extrem de scurt și astfel ne putem bucura mai mult de vacanță. De obicei, avioanele zboară la o altitudine sigură, de multe ori deasupra norilor. Până la ce înălțime ajung avioanele când zboară?

La ce înălțime se ridică avioanele când zboară?

zboară

De fiecare dată când ne aflăm în avion, preferăm să ne așezăm pe locul de la geam. Perspectiva pe care ți-o oferă un zbor este unică. Toate persoanele devin minuscule, mașinile și casele aproape că nu se mai văd când aeronava prinde înălțume. Munții par mai mici, văzuți de sus, iar orașele doar puncte pe harta ochiului. După decolare, avioanele se înalță și în câteva zeci de minute pot să ajungă la mii de metri altitudine.

Trebuie menționat că există mai multe tipuri de aeronave care pot ajunge altitudini diferite. Avioanele de persoane, cele de cargo și cele militate pot atinge înălțimi diferite. Memoria colectivă știe că 10.000 de metri este altitudinea medie pe care o poate atinge un avion.

În general, cele de pasageri nu depășesc 15.000 de metri, în timp ce avioanele militare pot depăși chiar și 20.000 de metri.  Cele mai înalte altitudini le-au atins avioanele militare de vânătoare, în special modelele F-104 Starfighter, care au atins 25.000 de metri. În același timp, înălțimea medie atinsă de avioanele de pasageri este de 12.000 de metri.

La aproximativ 11.000 de metri, aerul devine rarefiat, astfel că nu toate aeronavele au capacitatea tehnologică de a suporta aceste înălțimi. Pe lângă acest lucru, avioanele civile nu zboară mai sus și din cauza greutății. Cu cât un avion este mai greu, cu atât este mai dificil să se ridice la o anumită altitudine, avioanele mici fiind mai ușoare în aer.

Care este recordul de înălțime pentru avioane?

Tehnologia continuă să avanseze, astfel că recordurile pe care le vedem în filmele SF acum câțiva ani sunt din ce în ce mai ușor de realizate. Avioanele fac parte și ele din această tehnologie care este în creștere, inginerii punându-și mințile la bătaie pentru a bate recorduri.

Un record de înălțime s-a atins pe data de 31 august 1977. Un avion militar, MiG-25, cu un anume militar pe nume A Fedotov. Acesta a zburat la o altitudine de 37.650 de metri, dar nu a zburat orizontal.

Altitudinea maximă de zbor orizontală este sub 26.000 de metri, iar acest record a fost stabilit de Robert Hilt și Larry Elliot. În același timp, TU0153 este deocamdată cel mai rapid avion comercial din lume.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie
Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie
Nicolae Iorga a fost, de departe, una dintre cele mai geniale minți. Pe lângă faptul că era o „adevărată enciclopedie”, Iorga a fost un personaj controversat. Publicația shtiu.ro, unul... citește tot
Care este singura țară din lume care (aproape că) nu face nici exporturi, nici importuri? Cum trăiesc oamenii acolo?
Care este singura țară din lume care (aproape că) nu face nici exporturi, nici importuri? Cum trăiesc oamenii acolo?
Într-o lume tot mai globalizată, există un stat care rezistă fără să facă exporturi sau importuri. Este vorba despre Coreea de Nord, una dintre cele mai închise țări din lume. Singura... citește tot
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot