Jumătate dintre terenurile arabile din România sunt deținute de străini

04.08.2021
Jumătate dintre terenurile arabile din România sunt deținute de străini

Într-un top al celor mai mari exploatatori agricoli din România, primele trei locuri sunt ocupate de firme româneşti. Cu toate acestea, mai bine de 40% dintre terenurile arabile din România sunt deținute sau administrate de către cetățeni străini.

Într-un studiu realizat nu demult de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultură din cadrul Comisiei Europene se menţionează că România nu are date oficiale despre acest fenomen, autorii folosind date obţinute din diverse alte surse.

Italieni, austrieci și libanezi dețin terenuri arabile în România

În raport se arată că țara noastră este unul dintre statele care au vândut cele mai mari suprafeţe străinilor în cei șapte ani de când s-a liberalizat piața funciară pentru cetăţenii din Uniunea Europeană.

Scopul acestui studiu este acela de a atrage atenţia asupra fenomenului de „acaparare” a terenurilor agricole din Europa de Est de către cetăţeni străini din afara UE.

Potrivit studiului, aproximativ 20%-30% din terenul arabil al ţării noastre aparţine cetăţenilor străini din UE, în timp ce alte 10% aparţin unor persoane rezidente în alte state decât cele UE.

Mai exact, în momentul de față, dintre cele aproximativ 13,4 milioane de hectare de teren arabil pe care le are România, 5,3 milioane sunt controlate de străini, direct sau prin firme interpuse.

Ritmul este ameţitor, iar dacă acesta se va menţine, se estimează că în aproximativ 6-7 ani, toate terenurile agricole de pe teritoriul României va fi în posesia străinilor.

Printre marii proprietari ai terenurilor arabile in România se numără cetăţeni libanezi, conţi austrieci, bănci şi companii de asigurări, etc. Efectele sunt negative atât asupra forţei de muncă, cât şi asupra mediului înconjurător, arată studiul.

Prețuri mult sub prețul pieței europene

În același timp, studiul ne arată cât teren a fost achiziționat de cetăţeni din UE, precum și din alte ţări decât cele în care se află aceste terenuri.

Proprietarii români sunt ademeniţi să vândă hectarul de teren arabil cu preţuri de 4.000-5.000 de euro, neștiind, însă, că aceste sume sunt de 15-20 de ori mai mici decât în ţările europene.

Potrivit negocierilor pentru aderarea la UE, în România, liberalizarea pieţei funciare a avut loc începând cu 1 ianuarie 2014. Din acel moment, cetăţenii străini au putut cumpăra teren în ţara noastră şi pe persoană fizică.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot