De unde se pot vedea stelele cel mai bine în România?

24.07.2021
De unde se pot vedea stelele cel mai bine în România?

Dacă sunteți pasionați de astronomie, dar locuiți în București sau în oricare alt oraș mare al țării, nu veți avea posibilitatea să admirați stelele prea curând. Asta, pentru că, privit din Capitală, cerul pe timp de noapte nu vă va oferi ocazia să vedeți decât câteva zeci de stele destul de stinse, precum și un cer gri.

Dar, dacă aveți rude sau prieteni la țară cu siguranţă veți avea parte de o experiență foarte frumoasă când veți vedea mii de stele strălucind una mai tare ca alta.

Munții, locul ideal pentru a admira stelele

România pe timp de noapte (vedere din satelit)

 

Odată cu trecerea anilor, stelele de pe cerul noptii au devenit din ce în ce mai puțin vizibile. Principala explicație pentru o reprezintă iluminatul artificial din marile orașe.

De asemenea, poluarea și gazele acumulate în atmosferă și-au pus la rându-le amprenta în mod negativ pe spectacolul nocturn oferit până nu demult de aștrii cerești.

Deoarece locuitorilor de la oraș le este destul de greu să descopere locuri bune de unde să privească cerul înstelat, Yahoo News România a alcătuit, în colaborare cu Observatorul Astronomic din Bucureşti şi cu pasionaţii de astronomie din Astroclubul Bucureşti, o listă cu cele mai potrivite locuri din România unde noaptea se pot admira stelele.

Astfel, locul ideal pentru a observa cerul înstelat se află în Pasul Rotunda din Munţii Rodnei. Dezavantajul zonei montane este că umiditatea este ridicată, iar numărul nopţilor senine este destul de mic. În plus, la munte vremea este foarte capricioasă: plouă mult, iar cerul este acoperit foarte adesea de nori.

De asemenea, alte locuri prielnice sunt în Munţii Apuseni (zona Roşia Montană), munţii din judeţele Vrancea, Buzău, Suceava (în vest), Bistriţa-Năsăud, Botoşani (în nord) şi Maramureş (în est).

Stelele pot fi observate și din Deltă

Pentru bucureșteni, cel mai bun loc pentru a admira cerul pe timp de noapte este Fundulea (judeţul Călăraşi), care se află la aproximativ 30 de kilometri distanță de Capitală. Un alt loc foarte bun este Parcul Natural Comana din judeţul Giurgiu.

Alte locuri prielnice pentru surprinderea stelelor sunt la Colibaşi, Costeşti, Călineşti și Valea Frumoasei.

În sfârșit, și în Delta Dunării şi în Munţii Măcin (unde se organizează tabere de astronomie) există câteva locuri de unde se poate admira cerul înstelat, având şi avantajul unui număr mai mare de zile senine decât alte zone din ţară.

Foto: Wikipedia și Tu Be Clip

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot