Ce sunt stelele? Cum s-au format stelele?

09.09.2020
Ce sunt stelele? Cum s-au format stelele?

Toată lumea este fascinată de stelele care se văd noaptea pe bolta cerească. Acestea sunt obiecte astronomice a căror viață ține milioane de ani. Toate componentele chimice care formează o stea sunt ținute împreună de propria lor gravitație. Stelele nu sunt altceva decât sori, iar cea mai apropiată stea de Pământ este Soarele în jurul căruia ne învârtim.

Ce sunt stelele?

Stelele sunt formate din gaze fierbinți și au o cantitate imensă de hidrogen. În compoziția lor se mai găsește heliu, nitrogen, oxigen, fier, nichel şi zinc. Trebuie specificat faptul că toate componentele chimice care formează o stea sunt sub formă gazoasă.

Potrivit specialiștilor, cele mai proeminente stele au fost grupate în constelații și asterisme, iar cele mai strălucitoare dintre ele au fost botezate cu nume proprii. Multe dintre acestea sunt invizibile pentru ochiul uman, din cauza distanței foarte mare până la ele. Mai multe stele la un loc formează o galaxie.

Cum s-au format stelele?

O stea își schimbă diametrul și temperatura pe parcursul unei vieți. Potrivit specialiștilor în astronomie, viața unei stele începe cu colapsul gravitațional al unei nebuloase gazoase. Norii de praf și de gaz din spațiu se strâng la un loc, iar particulele se învârt unele în jurul altora, formând o bilă gazoasă luminoasă susținută de propria gravitație.

Pe măsură ce particulele pun presiune unele pe altele temperatura începe să crească și astfel steaua devine din ce în ce mai luminoasă. Procesul durează câteva milioane de ani. La finalul vieții, nucleul care a dat naștere stelei devine o rămășiță stelară: o pitică albă, o stea neutronică sau, dacă este suficient de masivă, o gaură neagră.

Trebuie specificat că atunci când o stea explodează și aruncă în spațiu cantități imense de particule chimice și gaz, materia împrăștiată va forma ulterior alte stele. Așadar, moartea unei stele duce la apariția altei stele.

Care este cea mai mare stea din Univers?

Cea mai mare stea cunoscută din Univers este UY Scuti, o stea hipergigantică ce are o rază de aproximativ 1.700 de ori mai mare decât Soarele. Situată în constelația Scutum, UY Scuti este o stea hipergigantică, clasificare care vine după supergigant și uriaș. Stelele hipergigantice sunt stele rare care strălucesc foarte puternic și pierd o mare parte din masă din cauza vânturilor stelare cu mișcare rapidă. Desigur, toate dimensiunile stelare sunt estimate pe baza măsurătorilor luate de la mare distanță.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot