Ce sunt stelele? Cum s-au format stelele?

09.09.2020
Ce sunt stelele? Cum s-au format stelele?

Toată lumea este fascinată de stelele care se văd noaptea pe bolta cerească. Acestea sunt obiecte astronomice a căror viață ține milioane de ani. Toate componentele chimice care formează o stea sunt ținute împreună de propria lor gravitație. Stelele nu sunt altceva decât sori, iar cea mai apropiată stea de Pământ este Soarele în jurul căruia ne învârtim.

Ce sunt stelele?

Stelele sunt formate din gaze fierbinți și au o cantitate imensă de hidrogen. În compoziția lor se mai găsește heliu, nitrogen, oxigen, fier, nichel şi zinc. Trebuie specificat faptul că toate componentele chimice care formează o stea sunt sub formă gazoasă.

Potrivit specialiștilor, cele mai proeminente stele au fost grupate în constelații și asterisme, iar cele mai strălucitoare dintre ele au fost botezate cu nume proprii. Multe dintre acestea sunt invizibile pentru ochiul uman, din cauza distanței foarte mare până la ele. Mai multe stele la un loc formează o galaxie.

Cum s-au format stelele?

O stea își schimbă diametrul și temperatura pe parcursul unei vieți. Potrivit specialiștilor în astronomie, viața unei stele începe cu colapsul gravitațional al unei nebuloase gazoase. Norii de praf și de gaz din spațiu se strâng la un loc, iar particulele se învârt unele în jurul altora, formând o bilă gazoasă luminoasă susținută de propria gravitație.

Pe măsură ce particulele pun presiune unele pe altele temperatura începe să crească și astfel steaua devine din ce în ce mai luminoasă. Procesul durează câteva milioane de ani. La finalul vieții, nucleul care a dat naștere stelei devine o rămășiță stelară: o pitică albă, o stea neutronică sau, dacă este suficient de masivă, o gaură neagră.

Trebuie specificat că atunci când o stea explodează și aruncă în spațiu cantități imense de particule chimice și gaz, materia împrăștiată va forma ulterior alte stele. Așadar, moartea unei stele duce la apariția altei stele.

Care este cea mai mare stea din Univers?

Cea mai mare stea cunoscută din Univers este UY Scuti, o stea hipergigantică ce are o rază de aproximativ 1.700 de ori mai mare decât Soarele. Situată în constelația Scutum, UY Scuti este o stea hipergigantică, clasificare care vine după supergigant și uriaș. Stelele hipergigantice sunt stele rare care strălucesc foarte puternic și pierd o mare parte din masă din cauza vânturilor stelare cu mișcare rapidă. Desigur, toate dimensiunile stelare sunt estimate pe baza măsurătorilor luate de la mare distanță.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot