Înșală sau înșeală? Cum este corect?

06.08.2021
Înșală sau înșeală? Cum este corect?

Una dintre cele mai frecvente greșeli gramaticale din limba română pe care o fac unii oameni în scriere este folosirea lui înșeală în loc de înșală.

În limba română există o mulțime de „capcane” care îi face pe unii români să se oprească pentru câteva secunde ca să verifice dacă au scris corect unele cuvinte și, astfel, să nu se facă de râs.

Cum se scrie corect: înșală sau înșeală?

Puțini sunt românii care folosesc forma corectă a verbului a (se) înșela. Forma corectă la indicativ prezent persoana a treia singular şi plural a verbului a înșela este înșală, nicidecum înșeală.

Această greșeală este generată în primul rând de conjugarea verbului a (se) înșela, care prezintă câteva particularități.

Cu toate că este corect să spunem și să scriem eu înșel, tu înșeli, noi înșelăm, voi înșelați, la persoana a treia singular și plural (ea, ea, ei și ele) forma corectă este înșală, nicidecum înșeală.

Modificarea intervine din cauza unei reguli fonetice a limbii române care este legată de rădăcina verbelor. Această regulă spune că, dacă înăuntrul rădăcinii unui verb se află un „ș” sau un „j”, atunci terminația lor va fi „a”, nu cu „ea”.

Exemple de propoziții cu verbul a (se) înșela:

Maria a aflat ca Ion o înșală.

Andrei ne înşală aşteptările.

Înşală-te, n-ar fi pentru prima oară!

La fel stau lucrurile și în cazul verbului a (se) așeza. Forma corectă de indicativ prezent persoana a treia singular şi plural a verbului a (se) așeza este așază, în nici un caz așează.

Exemple de propoziții cu verbul a (se) așeza:

Alexandra se aşază în bancă fără zgomot.

Așază-te mai repede și lasă vorba!

După ce culeg strugurii, țăranii îi așază în lăzi.

De reținut: Atât verbul a (se) înșela, cât și verbul a (se) aşeza se conjugă la fel la timpul prezent, persoana a III-a, singular și plural, după cum urmează:

el/ea (se) înșală/aşază;

ei/ele (se) înșală/aşază.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot