Înaintea lui Năstase și Halep a fost Gogu! Cine a fost Gogu Viziru, omul care a jucat tenis cu Regele Mihai sau cu copiii lui Ceaușescu!

19.11.2023
Înaintea lui Năstase și Halep a fost Gogu! Cine a fost Gogu Viziru, omul care a jucat tenis cu Regele Mihai sau cu copiii lui Ceaușescu!

Când vine vorba de tenis, părinții și bunicii noștri s-au bucurat de talentul lui Năstase și Țiriac, noi ne bucurăm de Simona Halep. Totuși, străbunicii noștri l-au prins jucând pe Gogu Viziru, cel recunoscut ca fiind primul mare jucător de tenis profesionist din istoria României.

Gheorghe „Gogu” Viziru s-a născut la data de 11 aprilie, în 1924, în comuna ilfoveană Florești. Acesta a vvut un frate geamăn pe nume Marin. Gogu Viziru a fost pasionat de sport de mic și a ajuns tenismen prin intermediul tatălui său care lucra ca îngrijitor de terenuri de tenis la Tenis Clubul Român (actualele Arene Progresul), unde îngrijea cele 11 terenuri ale acestuia, scrie ziaruldesport.ro.

Dornic să învețe, Gogu Viziru a furat din secretele tenisului pe aceste terenuri, unde veneau pasionații și bogații Bucureștiului. Printre cei care jucau bomeul sport aici se numărau Regele Mihai, prințul Constantin „Bâzu” Cantacuzino sau Mișu Nicolas, cel mai bun jucător de tenis al României anilor 30, semifinalist la Wibledon și finalist la Monte Carlo.

Gogu Viziru a prins repede secretele acestui sport și a cunoscut o evoluție de-a dreptul spectaculoasă. La vârsta de 23 de ani, în anul 1947, acesta a câştigat primul său titlu de campion naţional la seniori. De-a lungul carierei a cucerit 8 astfel de titluri. În anul 1951 a câştigat, alături de fratele său geamăn Marin, proba de dublu a Campionatelor Mondiale Universitare.

Mai târziu, Gogu Viziru l-a luat sub aripa sa pe Ion Țiriac, cel care avea să ajungă la rândul lui un mare tenismen.

„Nici Ţiriac, nici Bosch nu ajungeau campioni dacă nu-i aduceam eu la Bucureşti”, a rememorat ani mai târziu Gogu Viziru.

În anul 1961, a pus racheta în cui și s-a retras din tenisul profesionist. Ulterior a fost ales secretar general al Federaţiei Române de Tenis, fiind unul dintre cei care au contribuit la cariera lui Ilie Năstase.

A predat tenis familiei regale

Gogu Viziru i-a cunoscut pe Regele Mihai și pe Regina Mamă Elena pe terenurile de la Tenis Clubul Român. Aceștia l-au plăcut imediat pe tânărul jucător de tenis și i-au cerut să se mute la Castelul Peleș pentru câteva luni, ca să îi învețe tenis. Astfel, Gogu Viziru a ajuns să predea acest sport familiei regale. În fiecare zi, de la ora 10:00, juca împotriva Reginei Elena. De la ora 11:00, era rândul Regelui Mihai. În perioada comunistă, Gogu Viziru a dat lecții de tenis copiiilor lui Nicolae Ceaușescu.

Gheorghe Viziru s-a stins din viaţă la 5 august 2003, la vârsta de 79 de ani, în urma unei insuficienţe respiratorii şi cardiace.

Gogu Viziru, bunicul fraților Viziru

Gogu Viziru a fost bunicul fraților Viziru, Lucian și Augustin, care astăzi sunt actori. Cei doi au practicat ani buni de tenis, dar niciunul nu a moștenit seriozitatea bunicului lor.

„Noi am crescut într-o familie de sportivi, bunicul nostru a fost un nume mare în tenisul românesc, multă lume nu ştie. Gogu Viziru a fost căpitan de Cupa Davis, a fost antrenorul domnului Ilie Năstase, domnului Ţiriac. El a antrenat în străinătate 25 de ani. Nu a stat prea mult prin România. Fratele meu a fost timpul atașat de bunicul nostru”, a declarat Augustin Viziru în urmă cu niște ani potrivit evz.ro.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot