Ce este tie-break? Tie-break-ul în tenis

30.01.2020
Ce este tie-break? Tie-break-ul în tenis

Tenisul de câmp este unul dintre cele mai frumoase sporturi din lume. Sunt foarte mulți jucători, atât profesioniști cât și amatori, care practică acest sport din pasiune. Toți practicanții visează să ajungă la un moment dat asemeni lui Roger Federer sau Simona Halep.

Ce este tie-break?

Suporterii tenisului umplu arenele peste tot în lume ca să își vadă favoriții jucând. Sistemul de punctare în tenis este unul diferit față de alte sporturi. Se începe de la 0-0, iar când cineva câștigă o minge este recompensat cu 15 puncte. Dacă jucătorul câștigă încă un punct ajunge la 30 de puncte și după aceea la 40 de puncte. Câștigarea următoarei unei mingi presupune adjudecarea primului game din set.

Un set are șase game-uri, iar primul jucător care ajunge la acest număr câștigă. Dacă într-un meci, într-unul dintre set-uri se ajunge la 6-6, intervine tie-break-ul pentru departajarea sportivilor.

Ce presupune tie-break-ul?

Tie-break-ul este sistemul de punctaj care se aplica în set-ul ajuns la scorul de 6-6 la game-uri. În tie-break, scorul se ține 0, 1, 2, 3, etc. Primul jucător sau echipa care obține 7 puncte castigă game-ul și set-ul cu condiția să fie o diferență de două puncte față de oponent. Dacă este necesar, tie-break-ul va continua până ce această diferență este realizată.

Jucătorul care urmează la serviciu va servi primul punct al tie-break-ului. Următoarele două puncte va servi oponentul(ții) (la dublu jucătorul echipei adverse care urmează la serviciu). După aceasta fiecare jucător / echipă va servi alternativ câte două puncte până la sfârsitul tie-break-ului (la dublu, alternanța la serviciu în fiecare echipă va continua în aceeași ordine ca în timpul acelui set). Jucătorul / echipa a cărui rând a fost să servească primul în tie-break va fi primitor în primul game al setului următor.

Indiferent de sistemul de punctaj, tenisul de câmp înseamnă mișcare, sănătate, bani de la un anumit nivel și, evident, multă pasiune.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Începând de pe data de 1 iulie 2025, polițele RCA vor fi mai scumpe, odată cu expirarea plafonării prețurilor introdusă cu doi ani în urmă. Cele mai mari creșteri se vor resimți în marile... citește tot
Top 5 greșeli făcute de începători în cazinouri online
Top 5 greșeli făcute de începători în cazinouri online
Introducerea trebuie să-ți prindă atenția, nu să-ți dea senzația că citești manualul de la aspirator. Imaginează-ți scena: e sâmbătă seara, prietenii te-au lăsat baltă, deschizi... citește tot