Fabuloasa poveste a celei mai mari statui din București. Pe cine reprezenta și când a fost dată jos?

31.03.2022
Fabuloasa poveste a celei mai mari statui din București. Pe cine reprezenta și când a fost dată jos?

Bucureștiul are un număr impresionant de statui care marchează trecutul țării sau celebrează nume importante. Multe dintre aceste sculpturi au atras critici din partea cetățenilor, astfel că autoritățile au decis, în cele din urmă, să le demoleze.

Una dintre acestea este statuia lui Stalin care a stat timp de nouă ani (1951-1962) la intrarea în Parcul Herăstrău, de la Piața Charles de Gaulle. Aceasta era cea mai mare statuie din România la acea vreme. Monumentul a fost dat jos și în prezent în locul lui se află statuia lui Charles de Gaulle.

Ridicarea unei statui care să-l reprezinte pe conducătorul socialismului sovietic

Statuia a fost ridicată în urma unui concurs de proiecte organizat în anul 1948. Sculptorul Constantin Baraschi a fost unul dintre cei zece favoriți ai concursului. Acesta a modelat și „Monumentul ostașului sovietic eliberator” dezvelit în Piața Victoriei în 1946. Regele Mihai al României a fost prezent la eveniment.

Unul dintre membri juriului concursului a fost Ana Pauker care s-a consultat cu Nikolai Tomski. Acesta din urmă era sculptorul mai multor statui amplasate în Uniunea Sovietică. Spre surprinderea tuturor, proiectul lui Constantin Baraschi nu a fost ales, iar câștigător a fost Dimitrie Demu.

Pentru a fi siguri că sunt îndeplinite toate criteriile impuse de Stalin, macheta lui Dimitrie Demu a fost trimisă la Kremlin pentru a fi acceptată chiar de omul politic sovietic.

Statuia a fost montată pe soclu în anul 1951 la intrarea Parcului Herăstrău (azi Parcul Regele Mihai I). Pentru acest lucru a fost necesară demolarea ansamblului sculptural Fântâna Modura, realizat în 1939 de sculptorul Constantin Baraschi, scrie Wikipedia.

Suma fabuloasă cerută de Dimitrie Demu pentru lucrare a fost de 50 de milioane de lei, sumă pe care, spre surprinderea lui a și primit-o. Însă, în 1952, odată cu „Stabilizarea”, cu această sumă se putea cumpăra un costum sau se puteau plăti două mese la restaurant. O nimica toată

Sfârșitul statuii lui Stalin

Iosif Stalin a murit la 5 martie 1953, iar trei ani mai târziu, sovieticul Nikita Sergheevici Hrușciov a întocmit un raport în care denunța toate atrocitățile comise de Stalin. Motiv pentru care, în 1962, statuia fostului policitian sovietic a fost demolată într-o singură noapte. Creatorul monumentului, Dimitrie Demu, a fost chemat să le arate muncitorilor sudurile statuii. În doar câteva ore, cu ajutorul a patru tancuri și douăsprezece buldozere, locul a fost eliberat.

Materialele folosite în realizarea statuii lui Stalin au fost reciclate și utilizate în construirea altor monumente, cum ar fi obeliscul Monumentul Unirii din Focșani sau statuia lui Mihail Sadoveanu din Fălticeni.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot