Fabuloasa poveste a celei mai mari statui din București. Pe cine reprezenta și când a fost dată jos?

31.03.2022
Fabuloasa poveste a celei mai mari statui din București. Pe cine reprezenta și când a fost dată jos?

Bucureștiul are un număr impresionant de statui care marchează trecutul țării sau celebrează nume importante. Multe dintre aceste sculpturi au atras critici din partea cetățenilor, astfel că autoritățile au decis, în cele din urmă, să le demoleze.

Una dintre acestea este statuia lui Stalin care a stat timp de nouă ani (1951-1962) la intrarea în Parcul Herăstrău, de la Piața Charles de Gaulle. Aceasta era cea mai mare statuie din România la acea vreme. Monumentul a fost dat jos și în prezent în locul lui se află statuia lui Charles de Gaulle.

Ridicarea unei statui care să-l reprezinte pe conducătorul socialismului sovietic

Statuia a fost ridicată în urma unui concurs de proiecte organizat în anul 1948. Sculptorul Constantin Baraschi a fost unul dintre cei zece favoriți ai concursului. Acesta a modelat și „Monumentul ostașului sovietic eliberator” dezvelit în Piața Victoriei în 1946. Regele Mihai al României a fost prezent la eveniment.

Unul dintre membri juriului concursului a fost Ana Pauker care s-a consultat cu Nikolai Tomski. Acesta din urmă era sculptorul mai multor statui amplasate în Uniunea Sovietică. Spre surprinderea tuturor, proiectul lui Constantin Baraschi nu a fost ales, iar câștigător a fost Dimitrie Demu.

Pentru a fi siguri că sunt îndeplinite toate criteriile impuse de Stalin, macheta lui Dimitrie Demu a fost trimisă la Kremlin pentru a fi acceptată chiar de omul politic sovietic.

Statuia a fost montată pe soclu în anul 1951 la intrarea Parcului Herăstrău (azi Parcul Regele Mihai I). Pentru acest lucru a fost necesară demolarea ansamblului sculptural Fântâna Modura, realizat în 1939 de sculptorul Constantin Baraschi, scrie Wikipedia.

Suma fabuloasă cerută de Dimitrie Demu pentru lucrare a fost de 50 de milioane de lei, sumă pe care, spre surprinderea lui a și primit-o. Însă, în 1952, odată cu „Stabilizarea”, cu această sumă se putea cumpăra un costum sau se puteau plăti două mese la restaurant. O nimica toată

Sfârșitul statuii lui Stalin

Iosif Stalin a murit la 5 martie 1953, iar trei ani mai târziu, sovieticul Nikita Sergheevici Hrușciov a întocmit un raport în care denunța toate atrocitățile comise de Stalin. Motiv pentru care, în 1962, statuia fostului policitian sovietic a fost demolată într-o singură noapte. Creatorul monumentului, Dimitrie Demu, a fost chemat să le arate muncitorilor sudurile statuii. În doar câteva ore, cu ajutorul a patru tancuri și douăsprezece buldozere, locul a fost eliberat.

Materialele folosite în realizarea statuii lui Stalin au fost reciclate și utilizate în construirea altor monumente, cum ar fi obeliscul Monumentul Unirii din Focșani sau statuia lui Mihail Sadoveanu din Fălticeni.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot