Ce s-a întâmplat cu singura fiică a lui Iosif Stalin?

25.06.2021
Ce s-a întâmplat cu singura fiică a lui Iosif Stalin?

Svetlana Alliluyeva, cunoscută ca Lana Peters, a fost fiica lui Iosif Stalin. Aceasta a părăsit, la un moment dat, Uniunea Sovietică de frica tatălui ei și s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. Teama de a nu fi prinsă și omorâtă a făcut-o să își schimbe numele.

Viața fiicei lui Iosif Stalin

Viața Svetlanei a fost una plină de greutăți. Din păcate, la vârsta de doar 6 ani aceasta a trăit o mare tragedie, când mama ei s-a sinucis. Inițial, fetița a avut o relație apropiată cu tatăl ei, Iosif Stalin, care o alinta „mica săgeată”, însă lucrurile s-au schimbat odată cu trecerea anilor.

Iosif Stalin o ține în brațe pe fiica lui

Primul iubit al Svetlanei a fost un evreu, care lucra într-un cinematograf, iar Stalin l-a trimis în Siberia. Ulterior, fata a avut o relație cu un indian comunist, pe nume Brajesh Singh, însă nici aceasta nu a fost pe placul liderului comunist. Din nefericire, Svetlanei nu i s-a permis să îl ia de soț, iar bărbatul moare. Drept urmare, femeia pleacă să-i împrăștie cenușa pe tărâmurile natale, moment prielnic pentru a scăpa și în loc să se întoarcă în Rusia, s-a dus la ambasada Statelor Unite ale Americii şi a cerut azil.

Când mama ne-a părăsit, tata a rămas complet singur. Şi cred că ceea ce a urmat, la sfârşitul anilor ’30 şi după război, în anii ’40, a fost nimic altceva decât rezultatul acelei singurătăţi a lui. Nimeni nu i se mai putea împotrivi, a povestit Svetlana despre asprimea de care a dat dovadă Iosif Stalin.

 Statele Unite ale Americii, tărâmul celor liberi

După ce a ajuns în Statele Unite ale Americii, Svetlana și-a schimbat numele în Lana Peters. Inițial, viața a fost grea, fiindcă nu avea bani și trăia într-o casă închiriată. Ulterior, lucrurile au început să se așeze, iar Lana a scris patru cărţi, dintre care două autobiografii de mare succes.

Prima ei autobiografie, „Twenty Letters to a Friend”, a fost publicată în 1967 şi a înregistrat un profit de 2,5 milioane de dolari. Lana Peters a fost căsătorită de trei ori şi a avut tot atâţia copii.

Oamenii îmi tot zic că sunt fata lui Stalin şi se aşteaptă parcă să merg pe stradă cu o puşcă după mine şi să împuşc americanii, a dezvăluit ea, la un moment dat, mai în glumă, mai în serios.

Lana Peters a murit pe 22 noiembrie 2011, la vârsta de 85 de ani, în Richland Center, Wisconsin, SUA.

Cine a fost Stalin?

Iosif Vissarionovici Stalin s-a născut pe 18 decembrie 1878, în Gori, Georgia, și a murit pe 5 martie 1953, în URSS. Acesta a fost un continuator, în mare parte, a politicii marxist-leninste, lăsându-și puternic amprenta pe istoria Rusiei de astăzi. Stalin în rusă înseamnă „de oțel”, ceea ce a și fost liderul venit din Georgia.

Stalin a fost căsătorit de două ori. Prima soție, Ekaterina Svanidze, a murit după numai 3 ani, în 1907. Acesta i-a dăruit un fiu pe nume Iakov, cu care nu a avut o relație apropiată. La înmormântare, Stalin a spus că orice sentiment de căldură umană a dispărut o dată cu soția lui. Ulterior, s-a căsătorit cu Nadejda Allilueva, care s-a sinucis în 1932, după o ceartă cu Stalin. Cu cea de a doua soție a avut doi copii: un fiu, Vasili, și o fiică, Svetlana. De asemenea, și cu cei doi copii a avut o relație rece.

De-a lungul carierei, Stalin a avut mai multe funcții importante, precum: Comisar al Poporului pentru Afacerile Naționalităților (1917-1923), Comisar al Poporului pentru Inspecția Muncitorilor și Țăranilor (1919-1922), a fost membru al Sovietului Militar Revoluționar (1920-1923) și membru al Comitetul Central Executiv al Congresului Sovietelor (din 1917).

În anul 1922, a devenit Secretarul general al Partidului Comunist și a transformat această funcție în cea mai puternică din stat. Lenin a dorit, chiar și pe patul de moarte, înlăturarea lui Stalin din partid, însă fără succes.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising