Cum a apărut Lacul Herăstrău, cel mai cunoscut lac din București?

29.01.2021
Cum a apărut Lacul Herăstrău, cel mai cunoscut lac din București?

Asemenea multor capitale europene, Bucureştiul este un oraş încărcat de legendă. Fiecare cartier, fiecare stradă ori clădire veche are propria sa istorie, iar cartierul Herăstrău, împreună cu parcul și lacul care poartă același nume, nu fac excepție. Considerat, și pe bună dreptate, unul dintre cele mai frumoase lacuri din Capitală, Lacul Herăstrău ascunde în apele sale o istorie care datează încă de la începutul anilor ’30.

Întinderea de apă a luat naștere prin asanarea unei zone mlăștinoase, situată la acea vreme la periferia orașului. Ideea i-a aparținut inginerului Nicolae Caranfil. Marile lucrări hidrotehnice s-au derulat între anii 1930 și 1935 sub domnia Majestății Sale Regele Carol al II-lea al României. Caranfil a fost și cel care a dat amploare proiectului prin introducerea iluminatului public și prin dezvoltarea unei rețele de apă potabilă și de canalizare.

De asemenea, Caranfil a fost la originea proiectului de sistematizare a bălților Băneasa, Herăstrău și Floreasca, situate în jurul Bucureștiului, care au fost transformate într-o superbă salbă de lacuri.

Cum a apărut Lacul Herăstrău?

În jurul Lacului Herăstrău a fost amenajat ceea ce avea să devină cel mai mare parc din Capitală, dar și cel mai mare dintr-un oraș european, și anume Parcul Herăstrău. Totodată, ecluza Lacului Herăstrău a fost construită în perioada 1933-1936, dar aceasta a fost multă vreme închisă.  Lacul Herăstrău este un lac artificial situat în nordul Bucureștiului, care a fost amenajat pe râul Colentina, în zona unde acesta traversează intravilanul orașului, între Lacul Băneasa în amonte și Lacul Floreasca în aval, potrivit Libertatea.

Malurile Lacului Herăstrău au o lungime totală de aproape 6 km, iar cele ale insulelor de pe lac măsoară 1.600 metri. Întinderea de apă are o suprafață de 74 hectare, o lungime de 2,8 km, iar volumul de apă este de aproximativ 2,3 milioane m³. Debitul vehiculat este de 2,5 m/s, lungimea de 2,8 km, lățimea măsoară între 50 și 1.000 m, iar adâncimea oscilează între 1 și 5 metri.

Puțină lume cunoaște etimologia numelui. Herăstrău este denumirea populară a fierăstrăului mecanic pentru tăiat lemne, așa-numitul gater, care era acționat de apele râului Colentina. Din documentele istorice reiese faptul că, undeva prin anii 1600, gaterul era situat pe malul lacului, în dreptul podului Herăstrău, în zona unde se găsește în prezent șoseaua DN1.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie
Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie
Nicolae Iorga a fost, de departe, una dintre cele mai geniale minți. Pe lângă faptul că era o „adevărată enciclopedie”, Iorga a fost un personaj controversat. Publicația shtiu.ro, unul... citește tot
Care este singura țară din lume care (aproape că) nu face nici exporturi, nici importuri? Cum trăiesc oamenii acolo?
Care este singura țară din lume care (aproape că) nu face nici exporturi, nici importuri? Cum trăiesc oamenii acolo?
Într-o lume tot mai globalizată, există un stat care rezistă fără să facă exporturi sau importuri. Este vorba despre Coreea de Nord, una dintre cele mai închise țări din lume. Singura... citește tot
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot