Care e povestea Parcului Natural Văcărești? Ce planuri aveau comuniștii cu zona?

21.08.2020
Care e povestea Parcului Natural Văcărești? Ce planuri aveau comuniștii cu zona?

În anul 2017, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care a decis ca Parcul Natural Văcărești să aibă statut de arie naturală protejată. Cele 260 de hectare de teren și lac reprezintă habitatul natural și casa pentru multe viețuitoare. Cu toate acestea, zona este expusă braconajului, gunoaielor și incendiilor.

Istoria Parcului Natural Văcărești

Parcul Natural Văcărești se află în inima Capitalei și este considerat o adevărată Deltă „născută” într-o zonă urbană. Flora și fauna s-au dezvoltat într-un ritm accelerat, dând naștere cele mai frumoase regiuni naturale din București.

De-a lungul istoriei lucrurile s-au schimbat, iar la început zona era plină de grădini de zarzavaturi și bălți mlăștininoase pline de pește. Odată cu instaurarea comunismului toate terenurile au fost naționalizate, iar în anul 1955 regiunea a trecut în administrarea CAP Popești Leordeni. Oamenii și-au putut lucra în continuare pământul, însă plăteau o taxă la stat.

În anul 1988, liderii comuniști au decis să facă un proiect grandios pe cele 260 de hectare de teren (180 de hectare de lac și 80 de hectare de pământ). Proiectul prevedea amenajarea Lacului Văcărești la standarde înalte. Decizia a făcut ca sute de familii să rămână fără case și terenuri. După numai un an de zile, au fost finalizate lucrările la cuveta lacului și la dig.

Lacul urma sa fie umplut prin alimentare gravitațională din Argeș, via Lacul Mihăileşti, pe o distanță de 27 km, din aducțiune realizându-se doar 14 km. Prima încercare de umplere a bazinului a fost însă și ultima. Apa, adusă prin pompare din Dâmbovita, s-a infiltrat prin dig și prin subteran, inundând serele de pe Vitan-Bîrzești. După aceea, proiectul a fost abandonat, scriu cei de la bercenidepoveste.ro.

Așa arăta zona în 1936, când oamenii munceau în grădinile de zarzavat

După căderea comunismului, au fost peste 300 de solicitări de retrocedare a pământului către foștii proprietari. Doar o parte dintre acestea au fost soluționate. Surprinzător sau nu, în anul 2002, tot terenul a fost dat în concesionare pe 49 de ani lui Tony Mikhael, cetățean australian de origine libaneză. Acesta a decis că va construi un complex de agrement pe cuva lacului Văcărești, care urma să reunească un hipodrom, un teren de golf, un centru de conferințe, un centru expozițional, un hotel, o zonă rezidențială și câteva cazinouri. Nimic din ceea ce a fost prezentat nu s-a realizat, iar el a ajuns să fie anchetat de Parchet pentru fals, uz de fals și să fie expulzat din țară.

Cum arată acum Parcul Natural Văcărești?

În momentul de față zona reprezintă casa pentru o serie de păsări și animale. Aici găsim printre printre perdelele de trestie și stuf, în bălțile mlăștinoase, tritonul cu creastă, izvorașul cu burta roșie, testoasa de apă europeană, gușterul, corcodelul, egreta mică, stârcul pitic, eretele, pescărușul râzător, nagâtul, ciocănitoarea capintortura, codobatura, pițigoiul albastru, sfrânciocul cu fruntea neagră etc. Așadar, Parcul Natural Văcărești este o adevărată Deltă, o gură de oxigen într-un oraș sufocat de poluare.

Foto: parcnaturalvacaresti.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot