E adevărat că a existat o grădină zoologică în Parcul Cișmigiu? Cine a fost „Marele Cișmigiu”?

04.03.2019
E adevărat că a existat o grădină zoologică în Parcul Cișmigiu? Cine a fost „Marele Cișmigiu”?

Cișmigiu. Încet și sigur, grădinele zoologice vor deveni o raritate. Cei care luptă pentru drepturile animalelor au demonstrat în repetate rânduri faptul că necuvântătoarele sunt chinuite atunci când stau în cuști. Totuși, puțini sunt cei care știu că în Parcul Cișmigiu a existat cândva o astfel de grădină cu animale.

Istoria Parcului Cișmigiu

Parcul Cișmigiu este cel mai vechi parc al Bucureștiului. Acesta a fost inaugurat în anul 1854. Povestea grădinii din centrul Capitalei are legătură cu Alexandru Ipsilanti, domnul Ţării Româneşti. Acesta i-a cerut în anul 1780 „Marelui Cişmigiu”, adică şefului lucrărilor peste cişmelele oraşului, să construiască două cişmele în această zonă. Așadar, parcul a fost construit în apropierea cișmelelor.

De unde provenea numele Parcului Herăstrău și care era legătura cu substantivul „fierăstrău”?

Între anii 1850-1854 au fost aduși mai mult de 30.000 de arbori şi arbuşti din jurul oraşului, precum şi plante ornamentale de la Braşov şi Viena. Grădinarul peisagist Wilhelm Mayer, fostul director al Grădinilor Imperiale din Viena, a fost însărcinat cu decorarea grădinilor Cișmigiu. Mayer a fost ajutat la vremea respectivă de renumitul grădinar Franz Harer.

În anul 1852 au fost aduse lebede şi pelicani pentru lacul din centrul parcului Cișmigiu. Inaugurarea a avut loc în anul 1854 și în 1882, „Parcul Cișmegiu” (cum se numea la acea vreme) a fost iluminat electric.

Puțini știu că la finele anilor 1800, Cișmigiul adăpostea o mică grădina zoologică cu urşi, vulpi, lupi, castori, peşti, lebede, păuni şi multe alte vieţuitoare. Animalele au fost scoase treptat din parc, din cauza faptului că îngrijirea lor era destul de costisitoare.

Ce statui sunt în Cișmigiu?

De-a lungul timpului, în Parcul Cișmigiu au fost amplasate o serie de statui ale oamenilor importanți din România ce au devenit adevărate atracții pentru vizitatorii parcului. Printre acestea se numără statuia lui Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu sau George Coșbuc.

Parcul Cișmigiu, în perioada comunistă

Foto: Costi Busuioceanu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot