Care este povestea Parcului Național Retezat? Când a fost înființat?

05.04.2021
Care este povestea Parcului Național Retezat? Când a fost înființat?

Parcul Național Retezat reprezintă o zonă bine delimitată de lege, ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc național), cu scopul de a proteja flora și fauna. Acesta se găsește în sud-vestul țării, pe teritoriul județului Hunedoara și atrage, în fiecare an, mii de turiști pasionați de natură.

Când a fost înființat Parcul Național Retezat?

Parcul Național Retezat cuprinde cel mai complex și mai grandios masiv montan din România. Aici, se găsesc mai multe vârfuri care depășesc 2.000 de m înălțime. Profesorul Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice din Cluj Napoca, și savantul de renume mondial Emil Racoviță au fost cei care au propus înființarea parcului în anul 1935.

Se dorea, astfel, ca zona să devină o arie protejată, de interes național și internațional, iar, drept urmare, în anul 1979 a fost recunoscută ca Rezervație a biosferei. Regiunea este plină de habitate naturale și s-a urmărit, în felul acesta, protejarea ei sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic și peisagistic.

 

Parcul Național Retezat se află în partea de vest a Carpaților Meridionali și cuprinde o suprafață de 38.138 ha din Masivul Retezat-Godeanu. Aici, se găsesc nu mai puțin de 50 de vârfuri cu peste 2.000 de m înălțime, cel mai înalt fiind Peleaga, 2509 m, fiind îndeaproape urmat de vârful Păpușa, 2508 m, și 80 de lacuri glaciare, între care Lacul Bucura, care este cel mai mare lac glaciar din România.

Flora și fauna

Parcul Național Retezat este unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale din țară, dar și din lume. Flora și fauna sunt atât de diversificate încât aici găsim 1.190 de specii de plante superioare, 90 de specii taxoni endemici, 130 de plante rare sau vulnerabile, 50 de specii de mamifere, 168 specii de păsări, 9 specii de reptile, 5 specii amfibieni.

Ce poți vizita în Parcul Național Retezat?

În fiecare an Parcul Național Retezat este vizitat de mii de oameni. Cei care aleg să călătorească în această regiune pot vedea cascadele formate de-a lungul pâraielor și râurilor, precum Cascada Lolaia, situată în partea de nord a parcului, la o altitudine de aproximativ 1050 de metri.

Iubitorii de drumeții montane pot cutreiera potecile amenajate, cu peisajele sale unice, unde poate fi admirată viața sălbatică dar și diversitatea floristică. Vizitatorii dornici de mișcare pot face cicloturism, pe cele 12 trasee amenajate în Țara Hațegului.

Pe timpul iernii, se poate schia pe pârtia amenajată în Complexul turistic Râușor. Totodată, sunt amenajate trasee de cățărare în Pereții Bucurii și Colții Pelegii. Traseele au grade diferite de dificultate și pot fi parcurse doar cu echipament specific.

Începând din septembrie 2004 Parcul Național Retezat a devenit membru al fundației PAN Parks, iar din anul 2007 este protejat ca propunere de sit pentru rețeaua ecologică europeană Natura 2000.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot