Care este cea mai mare deltă din lume? Unde se află aceasta?

30.04.2021
Care este cea mai mare deltă din lume? Unde se află aceasta?

Planeta noastră este plină de zone frumoase, unde omul nu și-a pus amprenta, iar natura s-a dezlănțuit într-un mod care îți taie răsuflarea. O astfel de regiune este delta Gange-Brahmaputra, care este cea mai mare astfel de regiune din lume.

Unde se află delta Gange-Brahmaputra?

Delta Gange-Brahmaputra este situată în regiunea istorică Bengal. Aceasta aparține, în prezent, 85% statului Bangladesh și 15% Indiei. Potrivit specialiștilor, aceasta are o formă triunghiulară și are o suprafață de 105.640 kilometri pătrați. La formarea ei participă peste 240 de râuri, însă cele mai importante sunt fluviile Gange și Brahmaputra.

Potrivit datelor oficiale, delta Gange-Brahmaputra este două ori mai mare decât delta Mississippi, care este a doua ca mărime din lume, și este mai activă în partea estică, spre deosebire de cea vestică, unde este mai calmă. Bazinul râurilor care se varsă în Oceanul Indian, prin delta fluviului Gange, include statele India, China, Bhutan, Nepal și Bangladesh.

Delta Gangelui vǎzutǎ de pe orbita Pământului

Delta Gange-Brahmaputra cuprinde o serie de canale, mlǎștini, lacuri și insule inundabile. În această zonă se găsește Parcul Național Sunderbans, care găzduiește cea mai mare pădure de mangrove din lume.

Flora și fauna din zonă sunt impresionante. Aici se găsește cea mai mare colonie de tigri din lume. Specialiștii susțin că delta Gange-Brahmaputra reprezintă una din cele mai fertile regiuni de pe Pământ.

Delta este atât de mare încât este casă pentru 150 milioane de oameni. Chiar dacă în zonă au loc inundații și cicloane în fiecare an, locuitorii nu pleacă din regiune. Potrivit datelor statistice, între 1961 și 1991 și-au pierdut viața nu mai puțin de 700.000 de persoane, din cauza fenomenelor naturale.

Delta Dunării, a doua ca mărime din Europa

Din fericire, România se poate laudă și ea cu o deltă impresionată. Cu o lungime de 2858 km, Dunărea este al doilea cel mai mare fluviul al Europei. La vărsarea fluviului în Marea Neagră se formează Delta Dunării, o regiune tânără, fascinantă, cu o mărime de 3446 km², care se află într-un proces de continuă expansiune. Se estimează că aproximativ 67 de milioane de tone de aluviuni își fac drum spre Delta Dunării în fiecare an. În România, Deltei îî revine o suprafață de 2540 de km, restul fiind în Ucraina.

Delta Dunării are o biodiversitate fantastică, aici existând peste 5.500 de specii, dintre care 1839 de specii de plante. Fauna este formată preponderent din pești, amfibieni, reptile și păsări.

Foto: Wikipedia.ro și link.springer.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot