Cum a apărut Delta Văcărești? De ce au abandonat comuniștii proiectul lacului Văcărești?

05.08.2022
Cum a apărut Delta Văcărești? De ce au abandonat comuniștii proiectul lacului Văcărești?

Situată în inima Bucureștiului, Delta Văcărești are o suprafață de 260 de hectare, cu tot cu lac, și este casă pentru mai multe viețuitoare. Printr-o ordonanță de guvern, în anul 2016, s-a decis ca zona să fie declarată parc natural. Drept urmare, regiunea este protejată prin lege, iar delta creată a devenit o arie pentru conservarea peisajului și recreere.

Delta Văcărești se află la 5 kilometri de centrul Capitalei României și, conform statisticilor, este cel mai mare spațiu verde compact din București, potrivit parcnaturalvacaresti.ro. Datele oficiale arată că aici trăiesc peste 100 de specii de păsări. Din păcate, regiunea este departe de a fi o zonă de relaxare, unde omul să intre în comuniune cu natura.

Care este istoria Deltei Văcărești?

Parcul Natural Văcărești se găsește în inima Bucureștiului, natura dând naștere unei adevărate delte într-o zonă urbană aglomerată. După căderea comunismului, în anul 1989, de această zonă nu s-a mai ocupat nimeni astfel că flora şi fauna s-au dezvoltat într-un ritm rapid.

La început această suprafață de teren era plină de grădini cu zarzavaturi și bălți mlăștininoase pline de pește. În anul 1955, după ce liderii comuniști au naționalizat toate terenurile, zona a trecut în administrarea CAP Popești Leordeni. Oamenii, care aveau pământ în această regiune, și-au putut lucra în continuare terenul, însă plăteau o taxă la stat.

Începând cu anul 1988, autoritățile comuniste au venit cu o idee grandioasă. În urma unor studii s-a decis ca pe cele 260 de hectare de teren (180 de hectare de lac și 80 de hectare de pământ) să fie realizat un proiect la standarde înalte prin amenajarea lacului Văcărești. Drept urmare, mai multe familii din zonă au rămas fără case și terenuri. Astfel că s-a lucrat la foc continuu, iar după numai un an de zile lucrările au fost terminate la cuveta lacului și la dig.

Lacul urma sa fie umplut prin alimentare gravitațională din Argeș, via Lacul Mihăileşti, pe o distanță de 27 de kilometri, din aducțiune realizându-se doar 14 kilometri. Prima încercare de umplere a bazinului a fost însă și ultima. Apa, adusă prin pompare din Dâmbovita, s-a infiltrat prin dig și prin subteran, inundând serele de pe Vitan-Bîrzești. După aceea, proiectul a fost abandonat, scriu cei de la bercenidepoveste.ro.

După căderea comunismului, familiile care au avut terenuri în zonă au cerut retrocedarea pământurilor, însă fără succes. Din păcate, doar o parte dintre dosare au fost soluționate în instanța.

Delta Văcărești, în prezent

Delta Văcărești este în prezent o oază naturală într-o mare de blocuri. Mai multe păsări și animale trăiesc în această regiune, fapt pentru care a devenit arie protejată de lege. Bălțile mlaștinoase pline de trestie și stuf adăpostesc câteva specii de animale rare, precum corcodelul, pescărușul râzător, egreta mică, pițigoiul albastru, țestoasa de apă europeană și multe altele. Anual, aici se organizează maratoane și diferite evenimente sportive.

Din păcate, regiunea a fost afectată în ultimii ani de mai multe incendii, iar gunoaiele pot fi văzute mai peste tot. Oamenii au puțin respect pentru mediul înconjurător, iar braconajul cu pește este foarte frecvent în zonă. Delta Văcărești se află în subordinea Primăriei Generale a Municipiului București, care prin unitățile sale a început să asigure integritatea zonei precum și protecția faunei. Delta este păzită non-stop de patru gardieni.

Foto: Laura Mindra

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 29 noiembrie este cea de 333-a zi a calendarului gregorian și a 334-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 32 de zile. La 29 noiembrie 1995, președintele...
Cele mai noi articole
Cum arată ceasul care a oprit timpul în loc pentru Ceaușescu?
Cum arată ceasul care a oprit timpul în loc pentru Ceaușescu?
Regimul comunist a lăsat urme adânci în toate zonele din România. Impresia falsă de creștere economică a făcut ca unele regiuni să fie redenumite, iar în multe dintre orașe buldozerele... citește tot
Ce este lâna merinos sau merino?
Ce este lâna merinos sau merino?
Lâna merino sau merinos provine de la oaia cu același nume. Țesătura fabricată din această lână este una de lux, mult superioară calitativ față de cea obișnuită. Drept urmare, produsele... citește tot
De la ce vine prescurtarea USB?
De la ce vine prescurtarea USB?
Tehnologia USB a apărut în anul 1996, la proiectarea ei contribuind mai multe companii precum Intel, Compaq, Microsoft, Digital Equipment Corporation, IBM și Northern Telecom. Acronimul USB... citește tot