Cum a apărut Delta Văcărești? De ce au abandonat comuniștii proiectul lacului Văcărești?

05.08.2022
Cum a apărut Delta Văcărești? De ce au abandonat comuniștii proiectul lacului Văcărești?

Situată în inima Bucureștiului, Delta Văcărești are o suprafață de 260 de hectare, cu tot cu lac, și este casă pentru mai multe viețuitoare. Printr-o ordonanță de guvern, în anul 2016, s-a decis ca zona să fie declarată parc natural. Drept urmare, regiunea este protejată prin lege, iar delta creată a devenit o arie pentru conservarea peisajului și recreere.

Delta Văcărești se află la 5 kilometri de centrul Capitalei României și, conform statisticilor, este cel mai mare spațiu verde compact din București, potrivit parcnaturalvacaresti.ro. Datele oficiale arată că aici trăiesc peste 100 de specii de păsări. Din păcate, regiunea este departe de a fi o zonă de relaxare, unde omul să intre în comuniune cu natura.

Care este istoria Deltei Văcărești?

Parcul Natural Văcărești se găsește în inima Bucureștiului, natura dând naștere unei adevărate delte într-o zonă urbană aglomerată. După căderea comunismului, în anul 1989, de această zonă nu s-a mai ocupat nimeni astfel că flora şi fauna s-au dezvoltat într-un ritm rapid.

La început această suprafață de teren era plină de grădini cu zarzavaturi și bălți mlăștininoase pline de pește. În anul 1955, după ce liderii comuniști au naționalizat toate terenurile, zona a trecut în administrarea CAP Popești Leordeni. Oamenii, care aveau pământ în această regiune, și-au putut lucra în continuare terenul, însă plăteau o taxă la stat.

Începând cu anul 1988, autoritățile comuniste au venit cu o idee grandioasă. În urma unor studii s-a decis ca pe cele 260 de hectare de teren (180 de hectare de lac și 80 de hectare de pământ) să fie realizat un proiect la standarde înalte prin amenajarea lacului Văcărești. Drept urmare, mai multe familii din zonă au rămas fără case și terenuri. Astfel că s-a lucrat la foc continuu, iar după numai un an de zile lucrările au fost terminate la cuveta lacului și la dig.

Lacul urma sa fie umplut prin alimentare gravitațională din Argeș, via Lacul Mihăileşti, pe o distanță de 27 de kilometri, din aducțiune realizându-se doar 14 kilometri. Prima încercare de umplere a bazinului a fost însă și ultima. Apa, adusă prin pompare din Dâmbovita, s-a infiltrat prin dig și prin subteran, inundând serele de pe Vitan-Bîrzești. După aceea, proiectul a fost abandonat, scriu cei de la bercenidepoveste.ro.

După căderea comunismului, familiile care au avut terenuri în zonă au cerut retrocedarea pământurilor, însă fără succes. Din păcate, doar o parte dintre dosare au fost soluționate în instanța.

Delta Văcărești, în prezent

Delta Văcărești este în prezent o oază naturală într-o mare de blocuri. Mai multe păsări și animale trăiesc în această regiune, fapt pentru care a devenit arie protejată de lege. Bălțile mlaștinoase pline de trestie și stuf adăpostesc câteva specii de animale rare, precum corcodelul, pescărușul râzător, egreta mică, pițigoiul albastru, țestoasa de apă europeană și multe altele. Anual, aici se organizează maratoane și diferite evenimente sportive.

Din păcate, regiunea a fost afectată în ultimii ani de mai multe incendii, iar gunoaiele pot fi văzute mai peste tot. Oamenii au puțin respect pentru mediul înconjurător, iar braconajul cu pește este foarte frecvent în zonă. Delta Văcărești se află în subordinea Primăriei Generale a Municipiului București, care prin unitățile sale a început să asigure integritatea zonei precum și protecția faunei. Delta este păzită non-stop de patru gardieni.

Foto: Laura Mindra

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot