Cum a apărut Delta Văcărești? De ce au abandonat comuniștii proiectul lacului Văcărești?

05.08.2022
Cum a apărut Delta Văcărești? De ce au abandonat comuniștii proiectul lacului Văcărești?

Situată în inima Bucureștiului, Delta Văcărești are o suprafață de 260 de hectare, cu tot cu lac, și este casă pentru mai multe viețuitoare. Printr-o ordonanță de guvern, în anul 2016, s-a decis ca zona să fie declarată parc natural. Drept urmare, regiunea este protejată prin lege, iar delta creată a devenit o arie pentru conservarea peisajului și recreere.

Delta Văcărești se află la 5 kilometri de centrul Capitalei României și, conform statisticilor, este cel mai mare spațiu verde compact din București, potrivit parcnaturalvacaresti.ro. Datele oficiale arată că aici trăiesc peste 100 de specii de păsări. Din păcate, regiunea este departe de a fi o zonă de relaxare, unde omul să intre în comuniune cu natura.

Care este istoria Deltei Văcărești?

Parcul Natural Văcărești se găsește în inima Bucureștiului, natura dând naștere unei adevărate delte într-o zonă urbană aglomerată. După căderea comunismului, în anul 1989, de această zonă nu s-a mai ocupat nimeni astfel că flora şi fauna s-au dezvoltat într-un ritm rapid.

La început această suprafață de teren era plină de grădini cu zarzavaturi și bălți mlăștininoase pline de pește. În anul 1955, după ce liderii comuniști au naționalizat toate terenurile, zona a trecut în administrarea CAP Popești Leordeni. Oamenii, care aveau pământ în această regiune, și-au putut lucra în continuare terenul, însă plăteau o taxă la stat.

Începând cu anul 1988, autoritățile comuniste au venit cu o idee grandioasă. În urma unor studii s-a decis ca pe cele 260 de hectare de teren (180 de hectare de lac și 80 de hectare de pământ) să fie realizat un proiect la standarde înalte prin amenajarea lacului Văcărești. Drept urmare, mai multe familii din zonă au rămas fără case și terenuri. Astfel că s-a lucrat la foc continuu, iar după numai un an de zile lucrările au fost terminate la cuveta lacului și la dig.

Lacul urma sa fie umplut prin alimentare gravitațională din Argeș, via Lacul Mihăileşti, pe o distanță de 27 de kilometri, din aducțiune realizându-se doar 14 kilometri. Prima încercare de umplere a bazinului a fost însă și ultima. Apa, adusă prin pompare din Dâmbovita, s-a infiltrat prin dig și prin subteran, inundând serele de pe Vitan-Bîrzești. După aceea, proiectul a fost abandonat, scriu cei de la bercenidepoveste.ro.

După căderea comunismului, familiile care au avut terenuri în zonă au cerut retrocedarea pământurilor, însă fără succes. Din păcate, doar o parte dintre dosare au fost soluționate în instanța.

Delta Văcărești, în prezent

Delta Văcărești este în prezent o oază naturală într-o mare de blocuri. Mai multe păsări și animale trăiesc în această regiune, fapt pentru care a devenit arie protejată de lege. Bălțile mlaștinoase pline de trestie și stuf adăpostesc câteva specii de animale rare, precum corcodelul, pescărușul râzător, egreta mică, pițigoiul albastru, țestoasa de apă europeană și multe altele. Anual, aici se organizează maratoane și diferite evenimente sportive.

Din păcate, regiunea a fost afectată în ultimii ani de mai multe incendii, iar gunoaiele pot fi văzute mai peste tot. Oamenii au puțin respect pentru mediul înconjurător, iar braconajul cu pește este foarte frecvent în zonă. Delta Văcărești se află în subordinea Primăriei Generale a Municipiului București, care prin unitățile sale a început să asigure integritatea zonei precum și protecția faunei. Delta este păzită non-stop de patru gardieni.

Foto: Laura Mindra

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
De la ce vine numele hypermarketurilor din România? Ce înseamnă Lidl, Kaufland sau Carrefour?
De la ce vine numele hypermarketurilor din România? Ce înseamnă Lidl, Kaufland sau Carrefour?
Viața în orașe este mai simplă decât zonele rurale. Aparent. Cetățenii nu sunt nevoiți să își planteze și să-și îngrijească legumele sau fructele. Toate bunurile necesare și chiar... citește tot
Recomandări din presa de azi
Subiecte matematică simulare Evaluare Națională 2023. Ce au avut de rezolvat elevii și care este...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Simona Halep a călcat strâmb. Și-a rugat șoferul să... | VIDEO
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising