Cum a deviat natura cursul unui râu? Unde se află „Podul către nicăieri”?

10.12.2020
Cum a deviat natura cursul unui râu? Unde se află „Podul către nicăieri”?

Podul Choluteca este un pod suspendat situat în Honduras. Construit inițial în anul 1930, acesta a fost reasamblat în anul 1996. Autoritățile din Honduras au apelat la unii dintre cei mai buni arhitecți din lume pentru a realiza construcția, astfel încât să reziste la cele mai grele intemperii. Materialele folosite au fost de ultimă generație, podul oferind locuitorilor din zonă o modalitate de a traversa râul Choluteca fără probleme.

Noul Pod Choluteca, cunoscut și sub numele de Podul Soarelui Răsare (în spaniolă: Puente Sol Naciente), a fost construit de compania Hazama Ando între, 1996 și 1998, și a devenit cel mai mare pod construit de o corporație japoneză din America Latină.

Natura a schimbat cursul râului

În anul 1998, Honduras a fost lovit de uraganul Mitch, o furtună de categoria 5 care a devastat tot ce a prins în cale. Statul a fost distrus aproape în totalitate, drumurile au fost șterse, clădirile și podurile au fost avariate considerabil, însă Podul Choluteca a rămas în picioare și a supraviețuit în stare aproape perfectă.

Chiar dacă podul s-a menținut, a existat o problemă, fiindcă uraganul a făcut ca râul să-și croiască o cale complet nouă, care nu mai curge pe sub pod, ci pe lângă el, făcând construcția să fie… efectiv inutilă. Deși pare greu de crezut, Podul Choluteca nu mai stă deasupra râului cu același nume, ci lângă el.

Așa arată astăzi Podul Choluteca

 

Podul a devenit rapid cunoscut sub numele de „Podul către nicăieri”. În 2003, construcția a fost reconectată la autostradă. Este incredibil cât de mult se pot schimba lucrurile și chiar dacă podul a fost construit cu materiale de ultimă generație, natura are propriile sale planuri.

Cel mai lung pod din lume

Podul reprezintă o punte de legătură între două comunități umane. Realizarea acestor construcții a început încă din cele mai vechi timpuri. Romanii au fost cei care au împânzit lumea cu poduri, fiind un popor cotropitor a avut nevoie de aceste construcții pentru a face legătura între diferite zone și a-și putea transporta ușor trupele de luptă.

De-a lungul timpului, materialele folosite la ridicarea acestora s-au tot schimbat, odată cu dezvoltarea societății și a tehnologiilor. Cel mai vechi pod din lume are o vechime de peste 3.500 de ani și este amplasat în peninsula Peloponez din sudul Greciei. Acesta unea orașul Epidauros și fortul Tiryns. Odată cu trecerea timpului s-a degradat și din el a mai rămas doar un pod arcuit de piatră cu o deschidere de numai un metru.

În ziua de astăzi, cel mai lung pod din lume deservește calea ferată rapidă dintre Shanghai și Beijing. Marele pod Danyang – Kunshan, China, are o lungime de 164,8 km și este amplasat între Shanghai și Nanjing. Construcția a fost inaugurată în anul 2011 și a costat 8,5 miliarde de dolari. Podul traversează o zonă plată cu câmpuri cultivate, canale, râuri și

Așa arată cel mai lung pod din lume, Podul Danyang – Kunshan, China

 

Foto: medium.com și amazing.zone

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot