Care sunt cele mai frumoase 7 poduri din lume?

05.08.2020
Care sunt cele mai frumoase 7 poduri din lume?

Cele mai frumoase poduri din lume. Podul reprezintă o punte de legătură între două comunități umane. Realizarea acestor construcții a început încă din cele mai vechi timpuri. Romanii au fost cei care au împânzit lumea cu poduri, fiind un popor cotropitor a avut nevoie de aceste construcții pentru a face legătura între diferite zone și a-și putea transporta ușor trupele de luptă.

Podurile reprezintă unele dintre cele mai vechi lucrări de infrastructură realizate de om. De-a lungul timpului, materialele folosite la ridicarea acestora s-au tot schimbat, odată cu dezvoltarea societății și a tehnologiilor. Cel mai vechi pod din lume are o vechime de peste 3.500 de ani și este amplasat în peninsula Peloponez din sudul Greciei. Acesta unea orașul Epidauros și fortul Tiryns. Odată cu trecerea timpului s-a degradat și din el a mai rămas doar un pod arcuit de piatră cu o deschidere de numai un metru.

În ziua de astăzi, cel mai lung pod din lume deservește calea ferată rapidă dintre Shanghai și Beijing. Marele pod Danyang – Kunshan, China, are o lungime de 164,8 km și este amplasat între Shanghai și Nanjing. Construcția a fost inaugurată în anul 2011 și a costat 8,5 miliarde de dolari. Podul traversează o zonă plată cu câmpuri cultivate, canale, râuri și lacuri.

Podurile reprezintă dorința omului de libertate și de a comunica cu semenii lui. De-a lungul timpului au fost realizate tot felul de construcții, unele mai frumoase ca altele. Site-ul shtiu.ro vă prezintă top 7 cele mai frumoase poduri realizate în istoria umanității.

1. Podul Golden Gate din SUA este considerat de majoritatea arhitecților cel mai frumos din lume. Acesta a fost inaugurat în anul 1937 și are o lungime de 2.737 de metri. Construcția a fost realizată integral din oțel și a fost gândit în stil Art Deco. Podul este cel mai înalt din SUA, având o lungime de 67 de metri a tablierului și trece pe deasupra gurii golfului San Francisco.

2. Viaductul Millau, Franța, are 2.460 m lungime și face legătura rutieră dintre zona orașului Montpellier și nordul țării. Construcția are o înălțime de 343 de metri, în cel mai înalt punct al său, și o cale de rulare aflată la o înălțime de 270 de metri, fapt care îl face cel mai înalt pod din lume.

3. Podul Brooklyn, din Statele Unite ale Americii, a fost construit în anul 1883 și are o lungime de 1.825 de metri. Construcția trece peste râul East și unește celebrele cartiere Manhattan și Brooklyn, din New York. Podul rutier este o adevărată bijuterie arhitectonică, care cuprinde și o pasarelă pentru pietoni și cicliști, fiind realizată central deasupra benzilor pentru automobile.

4. Podul Sheikh Zayed, din Emiratele Arabe Unite, are o lungime de 842 de metri. Construcția este cea mai fluidă și mai elegantă din timpurile noastre. Specialiștii în arhitectură îl consideră cel mai detaliat pod din lume, deoarece structura sa arcuită imită dunele deșertului, iar sistemul de iluminare folosește surse dinamice care se scurg pe pantele rotunjite.

5. Podul lui Charles, din Cehia, are 515 metri. Acesta este construit peste râul Vltava în inima orașului Praga, la începutul secolului al XIV-lea. Din păcate, podul nu mai permite traficul pietonal, însă rămâne o adevărată bijuterie arhitectonică. El este fabricat integral din piatră, cu un design cu arce multiple și picioare protejate de sloiurile de gheață.

6. Podul Ponte Vecchio, din Italia, datează de pe vremea romanilor, având o lungime de 84 de metri. Acesta a fost distrus de către o revărsare a râului Arno, reclădit, distrus din nou și construit pentru a treia oară în anul 1345. Podul este una dintre cele mai frumoase atracții turistice din Florența. Ponte Vecchio este un monument istoric dedicat comerțului, care acum găzduiește doar magazine cu bijuterii și obiecte de artă.

7. Podul Turnului, din Londra, a fost inaugurat în 1894 și are 244 de metri. Acesta este un pod rutier și pietonal cu un design hibrid, care include două bucăți suspendate și una mobilă cu basculă. Construcția a fost realizată din ciment și oțel, decorațiunile în stil gotic fiind confecționate din granit și calcar. Tower Bridge este, fără discuție, una dintre atracțiile turistice ale metropolei britanice.

Lista cu cele mai frumoase poduri din lume poate continua, fiind nenumărate construcții care impresionează. Topul este unul subiectiv și a fost realizat de redactorii site-ului shtiu.ro.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot