Curiozități despre Stalin. De ce avea semne pe față și cum a decis să-și lase fiul să moară?

21.02.2022
Curiozități despre Stalin. De ce avea semne pe față și cum a decis să-și lase fiul să moară?

Mulți istorici susțin că că politica globală ar fi fost diferită în secolul al XX-lea dacă Iosif Stalin, dictatorul rus, nu ar fi fost prin preajmă.

În timpul său ca lider sovietic, el a supravegheat victoria Aliaților împotriva Germaniei naziste și înrăutățirea relațiilor dintre Uniunea Sovietică și Statele Unite. Stalin este, de asemenea, considerat unul dintre cei mai periculoși lideri totalitari din istorie, excesele sale violente adesea comparate cu cele ale Fuhrerului, scrie History Hit.

Curiozități despre Stalin

Variola în copilărie i-a lăsat cicatrici durabile și o deformare

Născut în sărăcie în 1879 dintr-un tată cizmar alcoolic și o mamă spălătoreasă, Stalin a luat variolă la vârsta de șapte ani și a rămas cu urme pe față și cu un braț stâng ușor deformat. A fost hărțuit de alți copii, în timp ce a avut de suportat și bătăile din partea tatălui său.

Mama lui l-a trimis la studii pentru a deveni preot

În decembrie 1895, mama lui Stalin l-a trimis la un seminar din capitala georgiană Tiflis (actualul Tbilisi). Totuși, s-a răzvrătit împotriva studierii scripturilor, citind în schimb scrierile lui Karl Marx și alăturându-se unui grup socialist local. În cele din urmă a devenit ateu, iar în 1899 a fost exclus din seminar pentru că nu a participat la examene.

Numele său de război înseamnă „omul mâinii de oțel”

Stalin s-a născut Ioseb (Iosif) Besarionis dze Jughashvili. Dar, ca și alți revoluționari ruși, inclusiv Vladimir Lenin, a adoptat mai târziu pseudonimul sub care este cel mai cunoscut acum.

La un moment dat a locuit la Kremlin cu Lenin și Leon Troțki

După Revoluția din octombrie 1917, cei trei bărbați au devenit parte dintr-un grup informal care conducea noul guvern bolșevic. Acest grup a fost completat de Yakov Sverdlov, deși a murit un an mai târziu.

Când guvernul s-a mutat de la Petrograd (fostul Sankt Petersburg) la Moscova în martie 1918, din cauza războiului mondial în curs, s-a mutat la Kremlin. Și acolo locuiau toți cei patru bărbați.

A devenit dictatorul de facto al Uniunii Sovietice

Când Lenin a murit în 1924, a fost succedat de Alexei Rykov ca președinte al Consiliului Comisarilor Poporului și, prin urmare, șef al guvernului. Stalin, între timp, a rămas secretar general al Partidului Comunist. Dar el a început imediat să se promoveze drept adevăratul succesor politic al lui Lenin.

Până la sfârșitul anilor 1920, el s-a impus ca lider suprem al partidului, deși există unele dezbateri cu privire la momentul în care sistemul sovietic de guvernare a evoluat de la o oligarhie la o dictatură sub Stalin.

Și-a dezvoltat propriul marxism

La fel ca Lenin înaintea lui, Stalin a avut propria sa interpretare a marxismului. În cazul lui Stalin, această interpretare a fost foarte naționalistă și axată pe construirea Uniunii Sovietice mai degrabă decât pe revoluția globală.

El a supravegheat industrializarea țării

De teamă că va eșua comunismul dacă Uniunea Sovietică nu s-ar moderniza, de la sfârșitul anilor 1920 Stalin a început să inițieze o serie de planuri brutale pe cinci ani de industrializare a țării încă aproape feudale. Sub conducerea sa, producția de cărbune, petrol și oțel a crescut exponențial, iar țara a cunoscut o creștere economică uriașă. Dar aceste câștiguri au avut un cost uman imens.

Oamenii au fost forțați să-și părăsească casele pentru a lucra în fabrici unde lucrau în condiții groaznice, iar cei care au refuzat au fost uciși. Se crede că cel puțin 5 milioane de oameni au murit în timpul acestui proces de industrializare.

El a ordonat masacrul de la Katyn din 1940

Stalin a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai nemiloși lideri politici din istorie. Milioane de oameni și-au pierdut viața din ordinul său. Printre morți se numără cei 22.000 de prizonieri de război polonezi care au fost executați de poliția secretă sovietică în aprilie și mai 1940. Uniunea Sovietică a acuzat inițial naziștii pentru crime și abia în 1990 și-a recunoscut responsabilitatea.

Copilul lui cel mare a murit într-un lagăr de concentrare nazist

Fiul lui Stalin din prima căsătorie, Yakov, a fost soldat în Armata Roșie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost fie capturat, fie predat în etapele inițiale ale invaziei germane a Uniunii Sovietice. Naziștii au propus să-l elibereze printr-un schimb de prizonieri.
Germanii îl doreau pe mareșalul Friedrich von Paulus la schimb, dar Stalin a refuzat. „Nu schimb un mareșal pe un soldat”, a spus Stalin. Yakov s-a sinucis în lagărul de concentrare Sachsenhausen în anul 1943.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Fructul roșu cu gust dulceag este unul dintre preferatele românilor și nu numai. În fiecare an, începutul verii este îndulcit de venirea în grădini și piețe a căpșunilor. Fie că sunt... citește tot
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea... citește tot
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi... citește tot