Urmează războiul? Se pregătește Rusia să invadeze Ucraina?

14.12.2021
Urmează războiul? Se pregătește Rusia să invadeze Ucraina?

Una dintre temerile sfârșitului de an printre liderii Occidentali pe lângă criza Covid este aceea că rușii ar putea invada Ucraina. Ba mai mult, rușii au suplimentat numărul de trupe de la granița cu Ucraina ducând aproximativ 120.000 de soldați, inclusiv personal suplimentar al armatei, forțelor aeriene și navale. Se pregătește Rusia să invadeze Ucraina?

În ultimele zile, generalii ruși au suplimentat numărul de trupe de la granița cu Ucraina. Printre echipamentele militare care au ajuns aproape de granița cu Ucraina sunt tancuri, vehicule armate și rachete „Iskander”.

Rusia spune că nu are planuri de invadare și totuși SUA au amenințat cu sancțiuni la o scară fără precedent dacă Rusia va invada Ucraina, scrie bbc.com. Situația este, pentru un moment, incertă.

Unde este Ucraina?

Ucraina are granițe atât cu UE, cât și cu Rusia, dar, în calitate de fostă republică sovietică, are legături sociale și culturale profunde cu Rusia, iar limba rusă este vorbită pe scară largă în teritoriul Ucrainei. În luna iulie a anului 2021, liderul rus Vladimir Putin a publicat pe site-ul Kremlin un material, în care detaliază istoria celor două țări, numind rușii și ucrainenii „o singură națiune”.

În ultima perioadă, rușii au protestat vehement la intențiile Ucrainei de a se alătura NATO. Când ucrainenii și-au detronat președintele pro-rus în anul 2014, Rusia a capturat și anexat sudul peninsulei Crimeea.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a îndemnat pe toată lumea să păstreze „capul limpede”, iar viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a avertizat că tensiunile ar putea duce la o situație similară cu criza rachetelor cubaneze din anul 1962, când SUA și Uniunea Sovietică s-au apropiat de conflictul nuclear.

Cu toate acestea, serviciile de informații occidentale susțin că o invazie ar putea avea loc la începutul anului 2022.

„Momentul cel mai probabil pentru a ajunge la pregătirea pentru escaladare va fi sfârșitul lunii ianuarie”, a declarat Oleksiy Reznikov, ministrul ucrainean al apărării.

Ce spun rușii despre mutările de trupe?

Șeful forțelor armate ale Rusiei, Valery Gerasimov, spune că NATO a acordat prea multă atenție asupra mișcărilor de trupe și că „informațiile care circulă în mass-media despre presupusa invazie iminentă a Ucrainei sunt o minciună”. Ba mai mult, rușii susțin prin vocea unui consilier prezidențial: „avem dreptul de a muta trupe pe teritoriul nostru”.

Ce vrea Rusia, de fapt?

Președintele Putin a declarat în nenumărate rânduri că în cazul în care Ucraina se alătură NATO, atunci vor urma contingente militare, noi baze și arme ofensive. Rusia este deja îngrijorată de exercițiile militare occidentale din Marea Neagră.

SUA au spus clar că se angajează să ajute Ucraina să-și apere „teritoriul suveran”. De cealaltă parte, Ucraina spune că este pregătită să se apere singură. „Vom lupta singuri în acest război”, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba.

Foto: gzeromedia.com

Cele mai noi articole
Cât durează, de fapt, un an? NU, nu 365 de zile!
Cât durează, de fapt, un an? NU, nu 365 de zile!
Un an pe Pământ înseamnă aproximativ 365 de zile. De ce este considerat un an? Ei bine, aproximativ 365 de zile este durata Pământului să orbiteze în jurul Soarelui o singură dată. De ce... citește tot
De ce clipim? Rolul clipirii pentru sănătatea noastră
De ce clipim? Rolul clipirii pentru sănătatea noastră
Trebuie să clipim pentru a curăța și umezi ochiul. De fiecare dată când pleoapele se închid, secrețiile sărate din glandele lacrimale sunt măturate pe suprafața ochiului, îndepărtând... citește tot
Curiozități despre Centrul Istoric al Bucureștiului
Curiozități despre Centrul Istoric al Bucureștiului
„Centrul Vechi” sau „Centrul istoric” al Bucureștiului reprezintă o zonă cu o importantă încărcătură culturală. Centrul are o suprafață de 0,50 km pătrați și este situat la... citește tot