Este adevărat că sintagmele „Codrii de Aramă” și „Pădurea de Argint” din poezia lui Eminescu sunt locuri reale?

16.09.2020
Este adevărat că sintagmele „Codrii de Aramă” și „Pădurea de Argint” din poezia lui Eminescu sunt locuri reale?

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850 și a murit pe 15 iunie 1889. De-a lungul scurtei sale vieți, Eminescu a fost poet, prozator și jurnalist. Acesta este considerat de către critici ca fiind cel mai bun poet român din toate timpurile. Operele sale literare au străbătut timpul și sunt învățate și studiate și în zilele noastre la școală.

Călin (file din poveste) – o poezie inspirată din locuri reale

Când vine vorba de a analiza creațiile literare ale lui Mihai Eminescu, trebuie petrecuți ani întregi fiindcă te poți pierde în Universul creat de poet. Puțină lume știe că în unele poezii Eminescu s-a inspirat din locuri reale. Așa este și cazul operei literare Călin (file din poveste), unde sintagmele „codrii de aramă” și „pădurea de argint” sunt realmente locuri din România.

De treci codri de aramă, de departe vezi albind
S-auzi mândra glăsuite a pădurii de argint.
Acolo, lângã isvoară, iarba pare de omăt,
Flori albastre tremur ude în vãzduhul tãmâiet,
Pare-cã si trunchii vecinici poartă suflete sub coajă,
Ce suspină printre ramuri cu a glasului lor vrajă, fragment din poezia – Călin (file din poveste) de Mihai Eminescu.

Codrii de Aramă reprezintă o arie protejată cu o suprafață de 7 hectare. Această zonă se află în județul Neamț, pe teritoriul administrativ al comunei Agapia, mai exact în partea central-nordică a județului Neamț, în Depresiunea Neamțului în zona sud-vestică a satului Filioara, între acesta și satul Văratec, lângă drumul național DN15G. Zona este plină de arbori seculari și se găsesc peste 300 de specii de pomi. Rezervația se găsește la o altitudine de 550-650 metri.

Așa arată zona numită Codrii de Aramă

 

Pădurea de Argint Văratec este, de asemenea, o arie naturală protejată. Rezervația, care se găsește la o altitudine de 540 de metri, are o suprafață de peste 2 hectare și se află în partea central-nordică a județului Neamț și cea nord-estică a satului Văratec, pe terasa inferioară a pârâului Topolița. Pădurea de argint Văratec și Codrii de Aramă au fost declarate rezervații protejate de lege în anul 2.000.

Așa arată rezervația naturală numită Pădurea de Argint Văratec

Cum și-au primit numele cele două zone?

În timpul vieții lui Mihai Eminescu regiunea nu era populată de oameni. Se spune că Pădurea de Argint a fost denumită astfel de la scoarța albă, strălucitoare, a mestecenilor, în timp ce Codrii de Aramă au fost numiți după culoarea de foc, arămie, pe care o au toamna frunzele stejarilor din apropiere.

Foto: turismistoric.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Pentru prima dată după 1990, o femeie are șanse reale la postul de președinte al României. Elena Lasconi este creditată cu a 3-a șansă la funcția supremă după Mircea Geoană și Marcel... citește tot
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Grecia cu întreg arhipelagul de insule care o formează reprezintă de ani buni una dintre destinațiile de top și pentru turiștii din România. Insula Creta ocupă un loc special în... citește tot
Ce este ciocolata Dubai?
Ce este ciocolata Dubai?
Unul dintre produsele care „a invadat” Internetul este faimoasa ciocolată Dubai. Un desert diferit, o ciocolată „altfel” care se adresează unui segment anume din populație. Ce este... citește tot