Este adevărat că Moș Ion Roată a existat în realitate?

10.09.2020
Este adevărat că Moș Ion Roată a existat în realitate?

Moș Ion Roată a existat în realitate, fiind asociat cu Unirea Principatelor Române și făcut personaj de poveste de Ion Creangă. Deși toată lumea se gândește că acesta era un țăran, situația este departe de adevăr. Bărbatul avea 50 de ani, era în deplinătatea forțelor fizice și mentale și a fost deputat în divanul Ad-hoc al Moldovei, susţinător al Unirii şi a reformei agrare.

Cine a fost Moș Ion Roată?

Țăranul făcut celebru de Ion Creangă prin povestea care îi poartă numele a jucat un rol important în înfăptuirea Unirii sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Personajul a existat în realitate, însă nu era țăran ci deputat. Ion Roată s-a născut în anul 1806 în comuna Câmpuri din fostul judeţ Putna.

Este adevărat că s-a născut într-o familie de țărani, care munceau pe moșia boierului din sat. Cu toate că nu a avut parte de școală și nu știa nici măcar să scrie, acesta s-a dovedit a fi unul dintre cei mai buni reprezentanți ai oamenilor simpli.

Ion Roată avea o personalitate puternică, o minte ageră și era o fire extrem de cinstită. Acesta apăra de fiecare dată interesele oamenilor simpli în fața boierilor avari. Drept urmare, la alegerile din anul 1857 a fost ales, cu unanimitate de voturi, deputat al judeţului Putna în Divanul ad-hoc al Moldovei.

Principalele obiective ale deputatului Ion Roată au fost: Unirea Principatelor Române, înlăturarea ”boierismului” şi împroprietărirea, reformă agrară.

Cum îl descria Ion Creangă pe Moș Ion Roată?

Ion Roată a fost făcut celebru de Ion Creangă prin povestea care îi poartă numele. Naratorul a știut să scoată în evidență toate calitățile bărbatului și a evocat contribuția acestuia la schimbarea societății din acea vreme.

Între ţăranii fruntaşi care au luat parte, împreună cu boierii, cu episcopii şi cu mitropolitul ţării la Divanul ad-hoc din Moldova, în 1857, era şi moş Ion Roată, om cinstit şi cuviincios, cum sunt mai toţi ţăranii români de pretutindeni.Numai atâta, că moş Ion Roată, după câte văzuse şi după câte păţise el în viaţa sa, nu prea punea temeiu pe vorbele boiereşti şi avea gâdilici la limbă, adică spunea omului verde în ochi, fie cine-a fi, când îl scormolea ceva la inimă. Aşa e ţăranul: nu prea ştie multe. Şi moş Ion Roată, fiind ţăran, cum v-am spus, deşi se-nvrednicise a fi acum printre boieri, nu avea ascunzători în sufletul său, îl descrie Ion Creangă pe Ion Roată.

Ion Roată a fost arestat de autorități

Deputatul Ion Roată a căzut în dizgrația autorităților după ce în Divan a luptat pentru drepturile țăranilor și a fost împotriva atitudinii ostile a boierilor. Ca atare, la finalul ședințelor Divanului, a fost considerat “stricător al ordinei publice” şi a fost arestat de Poliţia Iaşi. A fost eliberat „pe chezăşia judeţului şi a locuitorilor din satul Câmpurile”.

Bărbatul a fost supravegheat îndeaproape de poliție, pentru a nu crea agitație și avut interdicție să mai participe la ședințele Divanului. Din cauza problemelor Ion Roată a părăsit satul natal şi s-a mutat la Gura Văii, unde a militat în continuare pentru respectarea legilor lui Alexandru Ioan Cuza și drepturile țăranilor.

Meritele lui Ion Roată au fost recunoscute după proclamarea Independenței României, când Mihail Kogălniceanu, ministrul de Interne şi Externe la acea vreme, l-a decorat cu Ordinul “Steaua României”, drept răsplată pentru contribuţia pe care a avut-o la înfăptuirea Unirii Principatelor.

Ion Roată a murit în anul 1882 în satul natal, la 76 de ani, fiind înmormântat în Gura Văii.

Foto: ziarullumina.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot