Tinca Vartic, tânăra supusă și docilă care l-a iubit pe Ion Creangă până în ultima clipă

14.12.2023
Tinca Vartic, tânăra supusă și docilă care l-a iubit pe Ion Creangă până în ultima clipă

Viața lui Ion Creangă, marele povestitor al literaturii române, a fost marcată de întâmplări complexe și relații tumultuoase. După ce soția Ileana l-a părăsit pentru un călugăr, povestea lui de dragoste a luat o altă turnură cu Tinca Vartic, o tânără de origine armeană. În umbra poveștilor sale captivante, Tinca a devenit o figură esențială în viața și inima scriitorului, asigurându-i sprijin și afecțiune până la sfârșitul zilelor sale.

Povestea lui Ion Creangă

Ion Creangă s-a căsătorit în anul 1859 cu Ileana, care era o fată de preot. Cei doi s-au cunoscut pe când aceasta avea 15 ani, iar povestitorul nostru a luat-o de soție și pentru a deveni diacon, fiind atras totodată de starea financiară bună a familiei ei. După despărțirea dureroasă de Ileana a exclus din cler, iar Creangă credea că fericirea lui s-a încheiat. Cu un copil de doar șapte ani dintr-o aventură cu o femeie de la Iași și o carieră la care renunțase, viitorul părea sumbru. Cu toate acestea, întâlnirea cu Tinca Vartic a adus o rază de lumină în viața scriitorului. O femeie de 19 ani, frumoasă și plină de viață, Tinca a fost sprijinul de care acesta avea nevoie.

Ion Creangă și Tinca Vartic au trăit împreună aproximativ 20 de ani, deși relația lor nu a fost niciodată oficializată. Întâlnirea lor a avut loc în 1872, iar legătura emoțională a evoluat într-o poveste de afecțiune și înțelegere reciprocă. Creangă a ales să se mute în casa familiei Vartic, devenind chiriaș și integrându-se astfel în viața femeii.

Tinca l-a iubit pe Ion Creangă

Deși Tinca Vartic nu avea o educație academică, ea a fost descrisă ca o femeie inteligentă și o bună gospodină de către apropiații lui Ion Creangă. Relația lor nu se rezuma doar la trăirea cotidianului și a fost plină de momente în care împărtășeau tot felul de idei. Tinca îl asculta pe Creangă, învățând și ea din poveștile sale captivante.

Mi-am luat în casă şi o ţăţacă tinerică, de nouăsprezece ani, pe Ecaterina Vartic, ca să aibă grijă de băiat şi de mine, că de când m-a lăsat diavoliţa (fosta soţie – n.red), nu-s nici bărbat însurat, nici vădoi, ci cum e mai bine: şi una şi alta. Lumea, cum e lumea, că numai moartea îi astupă gura, zice multe. Zice că Tinca-i prea tinerică pentru un drac bătrân ca mine”, spunea Ion Creangă despre Tinca Vartic, potrivit desprelume.ro.

În ciuda faptului că nu a fost niciodată soția legitimă a lui Ion Creangă, Tinca Vartic i-a fost alături într-un mod unic și fidel. Aceasta i-a crescut copilul dintr-o altă relație, Constantin, și a fost sprijinul moral de care Creangă avea nevoie. Relația lor, departe de standardele tradiționale, a fost un parteneriat bazat pe încredere și respect.

Ion Creangă a decedat în data de 31 decembrie 1889, la doar 52 de ani. Femeia care i-a fost alături în momentele grele, Tinca Vartic, a trăit până la vârsta de 59 de ani, murind în 1912. Așa cum Ion Creangă a murit cu poveștile sale în inimă, Tinca Vartic a rămas o figură esențială, o complice într-o poveste de dragoste și înțelegere care a traversat timpul.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce ne afectează Mercur Retrograd?  Ce să nu faci când este mercur retrograd? Când este mercur retrograd în 2024?
De ce ne afectează Mercur Retrograd? Ce să nu faci când este mercur retrograd? Când este mercur retrograd în 2024?
Cine nu a auzit despre „Mercur retrograd”? Suntem tentați de multe ori să dăm vina pe acest fenomen astrologic pentru schimbările comportamentale ale noastre sau ale semenilor noștri. Dar,... citește tot
De câte ori au invadat rușii România în ultimii 200 de ani? Cam o dată la 19 ani „ne-au vizitat”
De câte ori au invadat rușii România în ultimii 200 de ani? Cam o dată la 19 ani „ne-au vizitat”
Istoria demonstrează că relațiile dintre români și ruși au fost mereu reci. Ba mai mult, în doar două sute de ani, rușii au invadat de 12 ori teritoriul țărilor Române. De multe ori am... citește tot
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot