Tinca Vartic, tânăra supusă și docilă care l-a iubit pe Ion Creangă până în ultima clipă

14.12.2023
Tinca Vartic, tânăra supusă și docilă care l-a iubit pe Ion Creangă până în ultima clipă

Viața lui Ion Creangă, marele povestitor al literaturii române, a fost marcată de întâmplări complexe și relații tumultuoase. După ce soția Ileana l-a părăsit pentru un călugăr, povestea lui de dragoste a luat o altă turnură cu Tinca Vartic, o tânără de origine armeană. În umbra poveștilor sale captivante, Tinca a devenit o figură esențială în viața și inima scriitorului, asigurându-i sprijin și afecțiune până la sfârșitul zilelor sale.

Povestea lui Ion Creangă

Ion Creangă s-a căsătorit în anul 1859 cu Ileana, care era o fată de preot. Cei doi s-au cunoscut pe când aceasta avea 15 ani, iar povestitorul nostru a luat-o de soție și pentru a deveni diacon, fiind atras totodată de starea financiară bună a familiei ei. După despărțirea dureroasă de Ileana a exclus din cler, iar Creangă credea că fericirea lui s-a încheiat. Cu un copil de doar șapte ani dintr-o aventură cu o femeie de la Iași și o carieră la care renunțase, viitorul părea sumbru. Cu toate acestea, întâlnirea cu Tinca Vartic a adus o rază de lumină în viața scriitorului. O femeie de 19 ani, frumoasă și plină de viață, Tinca a fost sprijinul de care acesta avea nevoie.

Ion Creangă și Tinca Vartic au trăit împreună aproximativ 20 de ani, deși relația lor nu a fost niciodată oficializată. Întâlnirea lor a avut loc în 1872, iar legătura emoțională a evoluat într-o poveste de afecțiune și înțelegere reciprocă. Creangă a ales să se mute în casa familiei Vartic, devenind chiriaș și integrându-se astfel în viața femeii.

Tinca l-a iubit pe Ion Creangă

Deși Tinca Vartic nu avea o educație academică, ea a fost descrisă ca o femeie inteligentă și o bună gospodină de către apropiații lui Ion Creangă. Relația lor nu se rezuma doar la trăirea cotidianului și a fost plină de momente în care împărtășeau tot felul de idei. Tinca îl asculta pe Creangă, învățând și ea din poveștile sale captivante.

Mi-am luat în casă şi o ţăţacă tinerică, de nouăsprezece ani, pe Ecaterina Vartic, ca să aibă grijă de băiat şi de mine, că de când m-a lăsat diavoliţa (fosta soţie – n.red), nu-s nici bărbat însurat, nici vădoi, ci cum e mai bine: şi una şi alta. Lumea, cum e lumea, că numai moartea îi astupă gura, zice multe. Zice că Tinca-i prea tinerică pentru un drac bătrân ca mine”, spunea Ion Creangă despre Tinca Vartic, potrivit desprelume.ro.

În ciuda faptului că nu a fost niciodată soția legitimă a lui Ion Creangă, Tinca Vartic i-a fost alături într-un mod unic și fidel. Aceasta i-a crescut copilul dintr-o altă relație, Constantin, și a fost sprijinul moral de care Creangă avea nevoie. Relația lor, departe de standardele tradiționale, a fost un parteneriat bazat pe încredere și respect.

Ion Creangă a decedat în data de 31 decembrie 1889, la doar 52 de ani. Femeia care i-a fost alături în momentele grele, Tinca Vartic, a trăit până la vârsta de 59 de ani, murind în 1912. Așa cum Ion Creangă a murit cu poveștile sale în inimă, Tinca Vartic a rămas o figură esențială, o complice într-o poveste de dragoste și înțelegere care a traversat timpul.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot