E adevărat că Ion Creangă a avut un copil cu o călugăriță?

16.07.2020
E adevărat că Ion Creangă a avut un copil cu o călugăriță?

Ion Creangă, unul dintre cei mai mari scriitori români, nu a fost nici pe departe un sfânt. Moldoveanului i-a plăcut viața și a fost din cale afară de iubăreț. Marele povestitor avea o pasiune ieșită din comun pentru… călugărițe.

Se spune că pe vremea când practica preoția, Ion Creangă (1837-1889) avea o atracție pentru călugărițe și nu de puțin ori Creangă a avut în patul său femei ce locuiau și își duceau viața pe la mănăstirile din Moldova.

”Că diaconul Creangă s-ar fi dus pe la mănăstiri în scop de petrecere şi că ar fi putut avea chiar şi unele legături sentimentale, fiind atunci un tânăr plăcut la vedere, este un lucru ce poate n-a fost, dar care n-ar fi de mirare”, scria criticul George Călinescu.

Creangă a avut un copil cu o călugăriță

La un moment dat, dintr-o astfel de aventură, s-ar fi născut și un copil. George Călinescu afirmă că scriitorul a avut o relaţie extraconjugală cu o maică, Evlampia, care i-ar fi născut lui Creangă un copil, pe Valeriu. Din păcate, băiatul ar fi murit la doar 15 ani.

Totuși, una dintre marile sale iubiri a fost maica Evghenia, o tânără extrem de atrăgătoare.

„Anecdota spune că, nu mult după hirotonisire, Creangă şi cu Ienăchescu au plecat să dea singuri, fără diaconiţe, o raită pe la mănăstiri şi că, într-una dintre ele, Creangă cunoscu o tânără maică Evghenia, de neam boieresc, frumoasă, sprinţară şi foarte bogată, cu care tânărul diacon ar fi având cândva oarecare legături”, notează cu subiect și predicat George Călinescu în lucrarea ”Viaţa şi opera lui Ion Creangă”.

Creangă însemna casele amantelor

Scriitorul originar din Humulești avea straniul obicei de a însemna casele amantelor sau ale femeilor care-i mai făceau cu ochiul. De ce? Creangă era sigur că va nimeri la ele și data viitoare după vreo petrecere bahică la Bolta Rece. În fond, alcoolul și orientarea în spațiu nu sunt cei mai buni prieteni.

George Călinescu a povestit cum, la un moment dat, obiceiul lui Creangă a dat greș.

„ (…) Ion Creangă şi cu Ienăchescu ar fi zărit la Piatra sau la Iaşi o evreică frumoasă în uşa unei dughene şi că Creangă ar fi invitat pe Ienăchescu să pună un semn pentru regăsirea fetei. Semnul pus şi evreica nu mai fu găsită, fiindcă semnul lui Ienăchescu, batjocorit de Creangă cu expresia ‘popă’, fusese un câine”, scria amuzat George Călinescu.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot