De unde vine substantivul „meserie” și care e legătura cu „om sărman”?

23.02.2022
De unde vine substantivul „meserie” și care e legătura cu „om sărman”?

În zilele noastre a avea o meserie este un motiv de mândrie, de validare a cunoștințelor dobândite în urma unor studii indiferent de situația financiară. În trecut, oamenii cu meserii erau, de fapt, pătura săracă a societății, asta din cauza etimologiei cuvântului „meserie”.

Limba română a început să se formeze la începutul secolului al II-lea când romanii au cucerit teritoriul Daciei, situat în teritoriul care avea să devină ulterior România. Cultura și limba romană au influențat comunitatea dacică, care în cele din urmă a început să folosească latina vulgară ca limbă.

Încă nu este clar cum limba română și majoritatea rădăcinilor sale latine au supraviețuit într-un teritoriu invadat și ocupat de populații slave și uralice precum maghiarii, turcii și bulgarii. Cu toate acestea, influențele romane și latine au fost atât de puternice încât populațiile slave au reușit doar să afecteze, nu să transforme limba.

De unde vine substantivul „meserie”?

Dacă un străin își dorește să învețe limba română ar putea întâmpina dificultăți cu gramatica. Acest lucru se datorează în principal influențelor sale macedonene, bulgare, albaneze și sârbe, precum și faptului că vocabularul a fost dezvoltat departe de celelalte limbi romanice.

Unul dintre cuvintele moștenite din limba latină este „meserie”. Potrivit dexonline, meseria este o profesie sau îndeletnicire bazată pe un complex de cunoștințe obținute prin școlarizare și prin practică.

Cu toate acestea, „meserie” provine din latinescul „miser” și înseamnă „om sărăc”. În trecut, cei care aveau meserii erau doar oamenii săraci, dintr-o clasă socială inferioară. Cei care ocupau funcții administrative nu se numeau persoane cu meserii.

Curiozități limba română

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot