De unde vine numele orașului București?

26.07.2021
De unde vine numele orașului București?

București este cel mai important oraș al României. Cu o populație de peste două milioane de locuitori în 2019, așezarea București a fost menţionată pentru prima dată ca oraş în anul 1459, fondator fiind Vlad al III-lea Ţepeş, nepotul lui Mircea cel Bătrân. În anul 1659, Bucureştiul devine în mod oficial capitala Ţării Româneşti, sub domnia lui Gheorghe Ghica. Totuși, de-a lungul vremii, mulți s-au întrebat de unde provine denumirea celui mai mare oraș românesc și istoricii au încercat să răspundă.

Cum a luat naștere Bucureștiul?

În secolul al XIV-lea, Bucureştiul avea 160 de metri pătraţi. În centrul așezării era un turn înalt fix la o răscruce de drumui. Încet-încet, oamenii au început să se adune în jurul turnului şi aşa a luat naştere Bucureştiul.

De unde vine denumirea orașului București?

Legenda spune că numele oraşului Bucureşti pleacă de la un cioban care venea cu oile pe meleagurile actualului oraş. Este greu de verificat o astfel de sursă, dar legenda poate avea un sâmbure de adevăr. Prima consemnare a legendei lui Bucur se regăseşte în monografia istoricului braşovean sas, Johann Filstich, intitulată „Tentanem Historiae Vallachicae”.

“(…) numele acestui oraş, cum i se zice în Ţara Românească, se trage de la un schit, aşezat pe un muncel, în calea Dunării, ridicat de un cioban care hălăduia acolo şi avea numele de Bucur, nume dat mai apoi întregului târg, care se umplu de locuitori, adică Bucureşti (…)”

O ipoteză ceva mai pământeană arată că numele Bucureștiului s-ar fi putut trage de la vegetația din preajma sa. În jurul anului 1800, într-o lucrare apărută în Austria, la Viena, apare ipoteza că denumirea oraşului de pe Dâmboviţa „se trage de la pădurile de fag ce se numesc Bukovie”.

Ce spune Nicolae Iorga?

Istoricul Nicolae Iorga (1871-1940) susține și el ipoteza conform căreia părintele așezării a fost un cioban pe nume Bucur.

“odinioară un sat de păstori şi plugari, al moşului Bucur, de unde vin moşia lui şi coboratorii lui, Bucureştii, localitatea însăşi nefiind decât moşia Bucureştilor, a oamenilor coborâţi din acest moş, care este Bucur”

Bucuresti, în urmă cu aproximativ 100 de ani

Așadar, e greu de spus cu exactitate de unde provine numele Capitalei României. Cu toate acestea, din punct de vedere etimologic, termenul provine dintr-un “nume vechi şi de tradiţie la români, Bucur” şi face parte “din familia cuvintelor a (se) bucura, bucurie, bucuros”.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot