Pădure, graniță, pauză. Ce împădurită este Ucraina și cât de „cheală” e România!

11.01.2021
Pădure, graniță, pauză. Ce împădurită este Ucraina și cât de „cheală” e România!

Săraca țară bogată! Așa ar putea fi caracterizată România. În ultimii 30 de ani, pădurile României s-au diminuat considerabil. Tăierile ilegale de pădure au devenit „sport național”, iar spațiile verzi din orașe au fost distruse.

În ultimii ani, gradul de împădurire al României a scăzut foarte mult și a ajuns astăzi la numai 29%, în timp ce media europeană este de 42%. Cifrele arată că, la începutul anilor 1900, aproximativ 79% din suprafața țării era un teritoriu acoperit cu vegetație lemnoasă.

La granița României cu Ucraina, în zona Maramureșului, se poate vedea clar  cu ajutorul imaginilor capturate din satelit cum hectare întregi de pădure au fost defrișate. Spre deosebire de România, în Ucraina legile sunt foarte aspre. Ba mai mult, statul interzice complet exportul de molid și pin.

Pădurea virgină, la ea acasă în Ucraina

În Ucraina există peste 20.000 de hectare de pădure virgină. Conform statisticilor, în zona centrală și de est a Europei ar mai fi aproximativ 320.000 de hectare de păduri cu vârste înaintate. La polul opus, România a pierdut 60% din pădurile sale vechi între anii 2005 și 2019.

IKEA, cel mai mare proprietar de pădure din România, după stat

În România, compania de stat, Romsilva, administrează 3,14 milioane de hectare, ceea ce reprezintă 48% din totalul fondului forestier al ţării, potrivit datelor din anul 2017. Situația este dramatică, fiindcă 15 proprietari deţin împreună peste 3,35 milioane de hectare de păduri, ceea ce reprezintă 51% din totalul fondului forestier al țării. Un hectar de pădure costă între 2.000 şi 5.000 de euro, în funcţie de vârsta şi specia pădurilor, cele mai scumpe fiind cele de stejar.

Conform datelor de la Ministerul Apelor și Pădurilor din anul 2017, cel mai mare proprietar privat de păduri din România este IRU Forest As­sets, parte a grupului de mobilă IKEA, cu aproape 39.000 de hectare deţinute. Reprezentanţii gigantului suedez susțin că, în total, deţin 49.000 de hectare de păduri în țara noastră, IKEA având inclusiv propriul ocol silvic.

Spus altfel, suprafața de păduri deținută de IKEA în România este de două ori cât teritoriul Bucureștiului. După anul 1990, România a fost prima țară în care gigantul suedez a cumpărat pădure.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot