De unde vine expresia „a umbla cu cioara vopsită”?

29.09.2022
De unde vine expresia „a umbla cu cioara vopsită”?

Cine nu a auzit de expresia „a umbla cu cioara vopsită”? Această vorbă populară a fost transmisă din generație în generație și încă este folosită în prezent de mulți dintre vorbitorii de limba română. Expresia este utilizată de foarte mulți oameni și are scopul de a evidenția o minciună. Practic o persoană încearcă să păcălească o altă persoană, însă aceasta se prinde și îi spune că „umblă cu cioara vopsită”.

Cum a apărut expresia „a umbla cu cioara vopsită”?

Din păcate, nu se știe cu exactitate cum a apărut această sintagmă exact, însă se spune că în Maramureș era un obicei în trecut ca cineva să vopsească o cioară împăiată și să meargă din casă în casă și să cânte și să danseze. Drept urmare, lucrurile au derivat ușor de aici și lumea a înțeles că cioara vopsită era o încercare de a prezenta o situație ca fiind cu totul altceva.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, expresia „a umbla cu cioara vopsită” înseamnă „a fi necinstit / incorect; a minți”. Așadar, sintagma atrage atenția unei persoane că minte cu nerușinare și încearcă să înșele interlocutorul.

Expresia “a umbla cu cioara vopsită, spunând că e papagal” este o asociere de cuvinte populară sinonimă cu “a umbla cu fofârlica”, ceea ce în mod evident înseamnă a minți, susțin cei de la avocatnet.ro.

Potrivit istoricilor, în trecut în piețele din România existau persoane care chiar încercau să vândă o ciori vopsite, susținând că sunt papagali exotici. De aici și până la apariția expresiei nu a mai fost mult timp. Un lucru este clar, sintagma este folosită cu scopul de a prezenta ceva / pe cineva drept altceva / altcineva.

Curiozități despre limba română

Foto: observatorconstanta.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot