De ce poartă regii coroane?

28.09.2022
De ce poartă regii coroane?

Monarhia, acest sistem politic, își are rădăcinile în istorie încă din cele mai vechi timpuri. Oamenii au avut nevoie tot timpul să fie conduși de cineva cu personalitate, un lider care să decidă ce trebuie și când trebuie făcut. Multe dintre organizările statale trecute s-au transformat în dictaturi, în schimb altele au alunecat ușor și sigur către monarhii constituționale.

Regele încă reprezintă figura principală în politica internă și externă a țării, însă influența sa a scăzut mult în putere. Rolul regelui în monarhiile constituționale este unul mai mult de reprezentare decât de decizie. În trecut, în schimb, regele deținea atât puterea legislativă, cât și executivă, iar totul era realizat după dorința acestuia. Coroana reprezenta simbolul suprem de putere și era purtată doar de rege sau de regină.

Ce reprezintă coroana purtată de regi?

O coroană este piesa vestimentară centrală a unei ținute monarhice. Aceasta este purtată doar de rege sau de regină și a fost utilizată pentru prima dată de civilizație trecute din Egipt și Mesopotamia (o veche regiune din Orientul Apropiat care cuprindea teritorii din Irak, Iran, Siria și Turcia).

Așadar, încă din cele mai vechi timpuri, coroanele au fost fabricate din materiale prețioase, fiind adevărate simboluri ale puterii și autorității. Grecii și romanii antici purtau adesea fie coroană din aur, fie diademe. Coroanele regilor europeni au fost mult mai elaborate, cu bijuterii și pietre prețioase încrustate, dar proveneau din aceeași tradiție. Ideea era că numai cea mai bogată și puternică persoană din țară își putea permite să aibă și să poarte un astfel de articol (vestimentar), potrivit study.com.

În concluzie, a devenit un obicei care s-a perpetuat în timp ca regii să fie identificați și prin coroana purtată pe cap. Acest obiect vestimentar a devenit astfel simbolul puterii supreme și toată lumea trebuie să aibă o conduită ireproșabilă la apariția regelui.

Care este cea mai cunoscută coroană regală?

Coroana Sfântului Eduard este piesa centrală a Bijuteriilor Coroanei Regatului Unit. Versiunea originală a fost topită, în anul 1649, când a fost abolită monarhia. Varianta actuală a Coroanei Sfântului Eduard a fost realizată pentru Charles al II-lea în 1661. Este făcută din aur solid, înaltă de 30 de centimetri, cântărește 2,23 kilograme și este decorată cu 444 de pietre prețioase și semi-prețioase. Coroana este similară cu originalul ca greutate și aspect general, dar arcadele sale sunt baroce, potrivit Wikipedia.org. Coroana este folosită de fiecare dată când un nou monarh urcă pe tron și reprezintă simbolul puterii acestuia.

Coroana Sfântului Eduard

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot