De ce poartă indienii turbane? Ce semnificație are culoarea turbanului?

07.12.2021
De ce poartă indienii turbane? Ce semnificație are culoarea turbanului?

În lume există multe culturii, fiecare cu tradițiile, obiceiurile și porturile sale. Ceea ce poate părea ciudat pentru o civilizație, poate reprezenta normalitatea la alta. Așa este și cazul indienilor care aleg să poarte turban, un obiect vestimentar care sigur te face remarcat indiferent de context.

Ce este un turban?

Un turban este este un tip de coifură (termen generic pentru a desemna un obiect vestimentar care se poartă pe cap), bazat pe înfășurarea pânzei. Acesta poate veni în diferite variante și este purtat de oameni din diverse culturi.

În prezent, comunitățile care mai poartă acest obiect vestimentar se gasesc în subcontinentul indian, Asia de Sud-Est, Peninsula Arabică, Orientul Mijlociu, Asia Centrală, Africa de Nord și Cornul Africii.

Istoria turbanului

Nu se știe cu exactitate când și unde a apărut pentru prima dată turbanul. Potrivit istoricilor, acesta a fost văzut la unele dintre civilizațiile antice, cum ar fi cele din India antică, Mesopotamia, Sumerian și Babilonian.

Ulterior, acest obiect vestimentar, numit phakeolis, a continuat să fie purtat în zonă de către soldații armatei bizantine, în perioada 400–600, și după aceea și de către civili.

Istoria ne spune că profetul islamic, Muhammad, care a trăit între 570 și 632, purta pe cap un turban în alb, fiind considerată culoarea sfântă. Regii și savanții musulmani l-au copiat pe profet, de-a lungul timpului, și au purtat si ei turban, adică o șapcă cu o cârpă legată în jurul ei, cunoscută sub numele de Imamah.

Turbanul a devenit atât de celebru, în lumea musulmană, încât clerii șiiți, din prezent, poartă turbane albe. Cei care sunt descendenți ai profetului Muhammad sau Sayyid poartă un turban negru. Majoritatea bărbaților musulmani alege să poarte turbane de culoare verde, deoarece reprezintă paradisul.

De ce poartă indienii turbane?

Turbanul este foarte răspândit în India, dar și în alte părți ale globului. În această regiune, el este denumit „pagri”. Cochilia care este purtată de bărbați este legată manual.

Există mai multe stiluri, care sunt specifice regiunii sau religiei purtătorului și variază ca formă, mărime și culoare. De exemplu, Mysore Peta, Marathi pheta, Puneri Pagadi. Turbanul, numit „Pagri”, este un simbol al onoarei și respectului oriunde este purtat. Purtarea lui este o practică obișnuită prin care se onorează oaspeții importanți.

Culorile sunt adesea alese pentru a se potrivi cu evenimentele. De exemplu, șofranul, asociat cu vitejia sau sacrificiul (martiriul), este purtat în timpul mitingurilor, albul, asociat cu pacea, este purtat de bătrâni, iar rozul, asociat cu primăvara, este purtat la ceremoniile de căsătorie.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot