De ce poartă indienii turbane? Ce semnificație are culoarea turbanului?

07.12.2021
De ce poartă indienii turbane? Ce semnificație are culoarea turbanului?

În lume există multe culturii, fiecare cu tradițiile, obiceiurile și porturile sale. Ceea ce poate părea ciudat pentru o civilizație, poate reprezenta normalitatea la alta. Așa este și cazul indienilor care aleg să poarte turban, un obiect vestimentar care sigur te face remarcat indiferent de context.

Ce este un turban?

Un turban este este un tip de coifură (termen generic pentru a desemna un obiect vestimentar care se poartă pe cap), bazat pe înfășurarea pânzei. Acesta poate veni în diferite variante și este purtat de oameni din diverse culturi.

În prezent, comunitățile care mai poartă acest obiect vestimentar se gasesc în subcontinentul indian, Asia de Sud-Est, Peninsula Arabică, Orientul Mijlociu, Asia Centrală, Africa de Nord și Cornul Africii.

Istoria turbanului

Nu se știe cu exactitate când și unde a apărut pentru prima dată turbanul. Potrivit istoricilor, acesta a fost văzut la unele dintre civilizațiile antice, cum ar fi cele din India antică, Mesopotamia, Sumerian și Babilonian.

Ulterior, acest obiect vestimentar, numit phakeolis, a continuat să fie purtat în zonă de către soldații armatei bizantine, în perioada 400–600, și după aceea și de către civili.

Istoria ne spune că profetul islamic, Muhammad, care a trăit între 570 și 632, purta pe cap un turban în alb, fiind considerată culoarea sfântă. Regii și savanții musulmani l-au copiat pe profet, de-a lungul timpului, și au purtat si ei turban, adică o șapcă cu o cârpă legată în jurul ei, cunoscută sub numele de Imamah.

Turbanul a devenit atât de celebru, în lumea musulmană, încât clerii șiiți, din prezent, poartă turbane albe. Cei care sunt descendenți ai profetului Muhammad sau Sayyid poartă un turban negru. Majoritatea bărbaților musulmani alege să poarte turbane de culoare verde, deoarece reprezintă paradisul.

De ce poartă indienii turbane?

Turbanul este foarte răspândit în India, dar și în alte părți ale globului. În această regiune, el este denumit „pagri”. Cochilia care este purtată de bărbați este legată manual.

Există mai multe stiluri, care sunt specifice regiunii sau religiei purtătorului și variază ca formă, mărime și culoare. De exemplu, Mysore Peta, Marathi pheta, Puneri Pagadi. Turbanul, numit „Pagri”, este un simbol al onoarei și respectului oriunde este purtat. Purtarea lui este o practică obișnuită prin care se onorează oaspeții importanți.

Culorile sunt adesea alese pentru a se potrivi cu evenimentele. De exemplu, șofranul, asociat cu vitejia sau sacrificiul (martiriul), este purtat în timpul mitingurilor, albul, asociat cu pacea, este purtat de bătrâni, iar rozul, asociat cu primăvara, este purtat la ceremoniile de căsătorie.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Filmul Teambuilding a fost lansat recent pe Netflix și, potrivit platformei cinematografice, a fost vizionat intens de români. Surprinzător sau nu creația artistică nu a avut același succes în... citește tot