De ce poartă indienii turbane? Ce semnificație are culoarea turbanului?

07.12.2021
De ce poartă indienii turbane? Ce semnificație are culoarea turbanului?

În lume există multe culturii, fiecare cu tradițiile, obiceiurile și porturile sale. Ceea ce poate părea ciudat pentru o civilizație, poate reprezenta normalitatea la alta. Așa este și cazul indienilor care aleg să poarte turban, un obiect vestimentar care sigur te face remarcat indiferent de context.

Ce este un turban?

Un turban este este un tip de coifură (termen generic pentru a desemna un obiect vestimentar care se poartă pe cap), bazat pe înfășurarea pânzei. Acesta poate veni în diferite variante și este purtat de oameni din diverse culturi.

În prezent, comunitățile care mai poartă acest obiect vestimentar se gasesc în subcontinentul indian, Asia de Sud-Est, Peninsula Arabică, Orientul Mijlociu, Asia Centrală, Africa de Nord și Cornul Africii.

Istoria turbanului

Nu se știe cu exactitate când și unde a apărut pentru prima dată turbanul. Potrivit istoricilor, acesta a fost văzut la unele dintre civilizațiile antice, cum ar fi cele din India antică, Mesopotamia, Sumerian și Babilonian.

Ulterior, acest obiect vestimentar, numit phakeolis, a continuat să fie purtat în zonă de către soldații armatei bizantine, în perioada 400–600, și după aceea și de către civili.

Istoria ne spune că profetul islamic, Muhammad, care a trăit între 570 și 632, purta pe cap un turban în alb, fiind considerată culoarea sfântă. Regii și savanții musulmani l-au copiat pe profet, de-a lungul timpului, și au purtat si ei turban, adică o șapcă cu o cârpă legată în jurul ei, cunoscută sub numele de Imamah.

Turbanul a devenit atât de celebru, în lumea musulmană, încât clerii șiiți, din prezent, poartă turbane albe. Cei care sunt descendenți ai profetului Muhammad sau Sayyid poartă un turban negru. Majoritatea bărbaților musulmani alege să poarte turbane de culoare verde, deoarece reprezintă paradisul.

De ce poartă indienii turbane?

Turbanul este foarte răspândit în India, dar și în alte părți ale globului. În această regiune, el este denumit „pagri”. Cochilia care este purtată de bărbați este legată manual.

Există mai multe stiluri, care sunt specifice regiunii sau religiei purtătorului și variază ca formă, mărime și culoare. De exemplu, Mysore Peta, Marathi pheta, Puneri Pagadi. Turbanul, numit „Pagri”, este un simbol al onoarei și respectului oriunde este purtat. Purtarea lui este o practică obișnuită prin care se onorează oaspeții importanți.

Culorile sunt adesea alese pentru a se potrivi cu evenimentele. De exemplu, șofranul, asociat cu vitejia sau sacrificiul (martiriul), este purtat în timpul mitingurilor, albul, asociat cu pacea, este purtat de bătrâni, iar rozul, asociat cu primăvara, este purtat la ceremoniile de căsătorie.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot