De ce oamenii muncesc atât de mult în Japonia?

28.04.2023
De ce oamenii muncesc atât de mult în Japonia?

Japonia este una dintre cele mai dezvoltate țări din lume, iar cetățenii ei sunt recunoscuți pentru faptul că sunt foarte exacți și devotați la locul de muncă. Orele în plus la serviciu sunt ceva natural pentru japonezi, care de multe ori lucrează în exces până sunt epuizați complet fizic și psihic.

Munca în exces a fost definită în Japonia ca ”fenomenul karoushi”. Potrivit specialiștilor în sănătate, persoanele care lucrează până la epuizarea fizică și psihică pot ajunge, la un moment dat, să-și pună viața în pericol. Cu toate acestea, cultura japonezilor pentru muncă are și o parte pozitivă.

De ce japonezii muncesc atât de mult?

Unul dintre motivele invocate pentru a rămâne mai mult timp la locul de muncă este loialitatea față de companie, dar și ierarhia din societate. Așadar, cei mai mulți angajați aleg să rămână ore în plus peste program până când șeful pleacă primul. Spiritul de echipă și devotamentul față de companie se află în centrul culturii de lucru în Japonia. Astfel, nimeni nu vrea să fie primul care pleacă primul de la locul de muncă, așa că rămâne la birou.

Cu toate acestea, este important să se facă distincția între orele de lucru și orele petrecute la locul de muncă. Japonia are o săptămână de lucru standard de 40 de ore, la fel ca în multe țări din lume. Pentru a urmări cât timp stau angajații la birou, multe companii folosesc sisteme cu carduri sau turnichete care înregistrează când intră și ies muncitorii.

În această țară, este legal să faci până la 100 de ore de muncă suplimentară pe lună. Cu toate că sună îngrozitor, nu întotdeauna statul la birou înseamnă și muncă efectivă. Mesele și pauzele de cafea, discuțiile de pe culoare, mersul la baie, fumatul și alte activități consumă o bună parte din orele petrecute la muncă.

Activitățile de după munca efectivă

Seara, foarte mulți angajați aleg să iasă în baruri și cluburi de karaoke. Aceștia se relaxează în compania colegilor după o zi de muncă epuizantă, așa că timpul petrecut cu șefii nu este întotdeauna stresant. Așadar, orele suplimentare de muncă în Japonia nu înseamnă efort fizic și psihic efectiv, fiindcă mulți angajați au un ritm de lucru lent. Totodată, ”Țara Soarelui Răsare” are și ea o birocrație destul de ridicată.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot