De ce nu există locul 13 în avion?

23.08.2022
De ce nu există locul 13 în avion?

Avionul reprezintă cea mai rapidă și sigură metodă de a transporta oameni sau mărfuri. Istoria sa începe în anul 1903 când frații Wright inventează aparatul capabil să zboare. La momentul respectiv, avionul era capabil să transporte 2 persoane iar viteza maximă era de doar 60 km/h. În prezent, avioanele moderne sunt capabile să zboare cu peste 1.000 km/h, având o capacitate maximă de 853 de pasageri. Cabina este formată din scaune numerotate pentru a fi ușor de identificat de către pasageri. Cei mai mulți dintre aceștia au observat faptul că lipsește numărul 13. De ce nu există locul 13 în avioane?

Cum sunt numerotate locurile în avion?

13

Există 2 tipuri de companii care operează zboruri pentru pasageri, companii Low Cost și de Linie. Aparatele de zbor ale companiilor Low Cost sunt de cele mai multe ori compuse din două rânduri, poziționate stânga-dreapta, fiecare rând având câte trei scaune. Cele de Linie sunt companiile care operează zboruri de lungă durată, cu clase diferite. De regulă, companiile de Linie au trei rânduri, două poziționate la geam cu câte două sau trei locuri, iar rândul din mijloc cu câte patru locuri. La momentul îmbarcării în aeronavă, angajații companiei de zbor sunt desemnați să antreneze pasagerii în cazul unor situații neprevăzute. Pe lângă acest training, pasagerii primesc ajutor pentru a-și găsi mai ușor locurile primite pe timpul călătoriei.
Numerotarea rândurilor începe din fața avionului. Acestea încep de la 1 și se termină cu ultimul rând din spatele aeronavei. În cadrul companiilor Low Cost, locurile sunt numerotate astfel: 1 ABC-DEF. Locurile A și F sunt poziționate la geam, B și E în mijlocul rândului, iar C și D sunt locurile de lângă culoar.
Configurațiile avioanelor de Linie diferă de la avion la avion. Numerotarea începe de la 1, AB-DEFG-JK sau ABC-DEF-HJK.

Călătorind cu avionul, cei mai mulți dintre pasageri au observat lipsa mai multor numere din cabine, în special al numărului 13. Majoritatea deciziilor și proceselor din cadrul aviatic sunt gândite și aprobate pentru a respectiva siguranța cetățenilor. Răspunzând la temerile anumitor culturi, cele mai multe companii au renunțat la folosirea numărului 13. Aceste este considerat număr ghinionist de foarte mulți oameni, astfel s-a luat decizia de a fi scos din companii precum Air France, Iberia, Ryanair, Lufthansa sau Alaska Airlines.
Nu doar numărul 13 lipsește. Sunt companii care au adoptat scoaterea numărului 17. În Italia, numărul 17 este considerat număr ghinionist datorită semnificației cifrelor romane. Scris în latină, 17 este XVII, rearanjarea acestora fiind VIXI, care se traduce prin „viața mea s-a încheiat”.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot