De ce națiunile sărace nu pot să printeze mai mulți bani și să devină bogate?

30.05.2022
De ce națiunile sărace nu pot să printeze mai mulți bani și să devină bogate?

În lume, există un decalaj foarte mare între țările bogate și cele sărace. Condițiile geografice și sociale fac ca aceste state să nu ajungă niciodată la nivelul celor puternic dezvoltate. Cu toate acestea, multă lume se întreabă de ce țările din lumea a treia nu printează mai mulți bani pentru a scăpa de sărăcie. Ar fi simplu, nu? 

Ei bine, lumea financiară funcționează după propriile reguli general valabile, indiferent de nivelul de dezvoltare al unei țări. Așadar, când o țară încearcă să se îmbogățească prin imprimarea mai multor bancnote, rareori funcționează. Situația este una ciudată, fiindcă dacă toată lumea are mai mulți bani, prețurile cresc și ele. Drept urmare, oamenii vor avea nevoie de mai mulți bani pentru a cumpăra aceeași cantitate de bunuri.

Acest lucru s-a întâmplat destul de recent în două state ca Zimbabwe și în Venezuela. Pe măsură ce tipografiile produceau mai mulți bani, prețurile creșteau și mai repede, până când aceste țări au început să sufere de ceea ce se numește „hiperinflație”. De exemplu, în Zimbabwe, în anul 2008, prețurile au crescut cu până la 231.000.000% într-un singur an. O adevărată nebunie.

Dacă printezi mai mulți bani crește inflația

Pentru ca o țară săracă să devină mai bogată, aceasta trebuie să producă și să vândă mai multe produse și servicii. Astfel, statul se va dezvolta corect și va putea produce mai multe bancnote, fără a crește nivelul inflației, potrivit business-standard.com.

În prezent, doar Statele Unite ale Americii își permit să printeze mai mulți bani, fiindcă sunt o națiune deja bogată. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea lucrurilor valoroase pe care țările din întreaga lume le cumpără și le vând între ele, inclusiv aurul și petrolul, au prețul în dolari americani. Așadar, dacă SUA vor să cumpere mai multe lucruri, chiar pot imprima mai mulți dolari. Deși, dacă ar tipări prea multe bancnote, prețul acelor produse ar crește exponențial.

Din păcate, acolo unde a apărut hiperinflația oamenii vor încerca să tranzacționeze unele produse cu altele sau se vor îndrepta către o monedă stabilă. Așa s-a întâmplat în Zimbabwe și Venezuela și în multe alte țări care au fost afectate de hiperinflație. Guvernele au încercat să protejeze oamenii de această situație și au plafonat prețurile la alimente și medicamente. Din păcate, această măsură a făcut ca produsele să dispară de pe rafturi.

Când se printează mai mulți bani?

O țară printează mai mulți bani atunci când a trecut de o criză economică majoră. Decizia este luată de banca centrală a țării, care observă că pe piață nu mai sunt atât de mulți bani încât să facă economia să funcționeze. Drept urmare, oamenii au nevoie de bani pentru a cumpăra produse și servicii și a face companiile să se dezvolte.

Acest lucru va duce la creșterea nivelului de inflație, însă banca centrală va sta cu ochii pe piețele financiare pentru a putea regla pe cât posibil dezechilibrele economice. Prea puțini bani fac să scadă prețurile, ceea ce este rău, dar imprimarea mai multor bancnote, atunci când nu există mai multă producție, face ca prețurile să crească, ceea ce poate fi la fel de rău.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o... citește tot
De unde vine expresia ”gol pușcă”? Ce treaba are goliciunea cu arma?
De unde vine expresia ”gol pușcă”? Ce treaba are goliciunea cu arma?
Nu de puține ori am auzit expresia ”gol pușcă” folosită în diferite discuții. Sensul acesteia este destul de ușor de înțeles, fiind folosit în diferite fraze pentru a defăima o... citește tot
Top 5 cele mai bune mărci de laptopuri în 2023
Top 5 cele mai bune mărci de laptopuri în 2023
Societatea din prezent este mult schimbată în bine datorită tehnologiilor existente. Ca atare, au apărut tot felul de joburi noi, multe dintre ele necesitând folosirea unui laptop. Sunt însă... citește tot