De ce națiunile sărace nu pot să printeze mai mulți bani și să devină bogate?

30.05.2022
De ce națiunile sărace nu pot să printeze mai mulți bani și să devină bogate?

În lume, există un decalaj foarte mare între țările bogate și cele sărace. Condițiile geografice și sociale fac ca aceste state să nu ajungă niciodată la nivelul celor puternic dezvoltate. Cu toate acestea, multă lume se întreabă de ce țările din lumea a treia nu printează mai mulți bani pentru a scăpa de sărăcie. Ar fi simplu, nu? 

Ei bine, lumea financiară funcționează după propriile reguli general valabile, indiferent de nivelul de dezvoltare al unei țări. Așadar, când o țară încearcă să se îmbogățească prin imprimarea mai multor bancnote, rareori funcționează. Situația este una ciudată, fiindcă dacă toată lumea are mai mulți bani, prețurile cresc și ele. Drept urmare, oamenii vor avea nevoie de mai mulți bani pentru a cumpăra aceeași cantitate de bunuri.

Acest lucru s-a întâmplat destul de recent în două state ca Zimbabwe și în Venezuela. Pe măsură ce tipografiile produceau mai mulți bani, prețurile creșteau și mai repede, până când aceste țări au început să sufere de ceea ce se numește „hiperinflație”. De exemplu, în Zimbabwe, în anul 2008, prețurile au crescut cu până la 231.000.000% într-un singur an. O adevărată nebunie.

Dacă printezi mai mulți bani crește inflația

Pentru ca o țară săracă să devină mai bogată, aceasta trebuie să producă și să vândă mai multe produse și servicii. Astfel, statul se va dezvolta corect și va putea produce mai multe bancnote, fără a crește nivelul inflației, potrivit business-standard.com.

În prezent, doar Statele Unite ale Americii își permit să printeze mai mulți bani, fiindcă sunt o națiune deja bogată. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea lucrurilor valoroase pe care țările din întreaga lume le cumpără și le vând între ele, inclusiv aurul și petrolul, au prețul în dolari americani. Așadar, dacă SUA vor să cumpere mai multe lucruri, chiar pot imprima mai mulți dolari. Deși, dacă ar tipări prea multe bancnote, prețul acelor produse ar crește exponențial.

Din păcate, acolo unde a apărut hiperinflația oamenii vor încerca să tranzacționeze unele produse cu altele sau se vor îndrepta către o monedă stabilă. Așa s-a întâmplat în Zimbabwe și Venezuela și în multe alte țări care au fost afectate de hiperinflație. Guvernele au încercat să protejeze oamenii de această situație și au plafonat prețurile la alimente și medicamente. Din păcate, această măsură a făcut ca produsele să dispară de pe rafturi.

Când se printează mai mulți bani?

O țară printează mai mulți bani atunci când a trecut de o criză economică majoră. Decizia este luată de banca centrală a țării, care observă că pe piață nu mai sunt atât de mulți bani încât să facă economia să funcționeze. Drept urmare, oamenii au nevoie de bani pentru a cumpăra produse și servicii și a face companiile să se dezvolte.

Acest lucru va duce la creșterea nivelului de inflație, însă banca centrală va sta cu ochii pe piețele financiare pentru a putea regla pe cât posibil dezechilibrele economice. Prea puțini bani fac să scadă prețurile, ceea ce este rău, dar imprimarea mai multor bancnote, atunci când nu există mai multă producție, face ca prețurile să crească, ceea ce poate fi la fel de rău.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot