De ce n-ai voie să intri cu lămâie sau sare de lămâie în închisorile din România?

11.07.2022
De ce n-ai voie să intri cu lămâie sau sare de lămâie în închisorile din România?

Penitenciarele din România și din multe zone ale lumii sunt considerate instituții cu un grad mare de risc. Accesul vizitatorilor nu este facil și cei care vor să intre în penitenciarele din România trebuie să se supună unor reguli draconice. Totuși, pe lista obiectelor interzise în închisori există și un fruct. Este vorba despre banala, lămâie. Care este explicația din spatele acestei legi?

Cu ce nu ai voie să intri în închisoare?

Astfel, cei care vor să-și viziteze cunoscuții la închisoare nu au voie să intre în primul rând cu telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă. Printre obiectele interzise se numără obiecte care pot fi folosite pentru a vătăma alţi deţinuţi, cuțite, aerosoli, materiale pirotehnice, camere video, aparate foto, reportofoane, materiale ce pot fi utilizate pentru tatuare, bani, magneți, energizante și… lămâi şi derivate ale acestora. De unde până unde? Ce legătură are banala lămâie cu închisoarea și cu siguranța oamenilor certați cu legea?

Lămâile sunt interzise din două motive majore. În primul rând, lâmâia şi derivatele acestui fruct sunt interzise pentru deţinuţi, motivul principal fiind acela că aceste fructe pot fi utilizate foarte uşor pentru obţinerea alcoolului. O altă explicație este aceea că acest fruct exotic este interzis în spatele gratiilor pentru că este utilizat ca ingredient de administrare al heroinei, drogul cel mai des întâlnit în închisori.

Ce pedeapsă riști dacă încalci legea?

Introducerea în mod ilicit de bunuri şi obiecte interzise prevăzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei. Introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, scrie anp.gov.ro.

Ce beneficii au lămâile?

Lămâia reprezintă, fără discuție, o sursă importantă de vitamina C, care neutralizează radicalii liberi înainte de a distruge țesuturile. Totodată, consumul de lămâie ajută la menținerea sănătății și ține departe bolile cardiovasculare.

Când soarta îţi dă o lămâie, fă din ea o limonadă. (Dale Carnegie)

Potrivit specialiștilor în sănătate și nutriție, sucul de lămâie conține cea mai mare cantitate de acid citric, care împiedică dezvoltarea pietrelor la rinichi. De asemenea, consumul acestei băuturi ajută organismul uman să se revitalizeze.

Lămâia conține foarte mulți antioxidanți care ajută la combaterea inflamațiilor. Totodată, fructul contribuie la echilibrarea glicemiei, a tensiunii arteriale și a colesterolului.

Curiozități despre lămâie:

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot