De ce n-ai voie să intri cu lămâie sau sare de lămâie în închisorile din România?

11.07.2022
De ce n-ai voie să intri cu lămâie sau sare de lămâie în închisorile din România?

Penitenciarele din România și din multe zone ale lumii sunt considerate instituții cu un grad mare de risc. Accesul vizitatorilor nu este facil și cei care vor să intre în penitenciarele din România trebuie să se supună unor reguli draconice. Totuși, pe lista obiectelor interzise în închisori există și un fruct. Este vorba despre banala, lămâie. Care este explicația din spatele acestei legi?

Cu ce nu ai voie să intri în închisoare?

Astfel, cei care vor să-și viziteze cunoscuții la închisoare nu au voie să intre în primul rând cu telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă. Printre obiectele interzise se numără obiecte care pot fi folosite pentru a vătăma alţi deţinuţi, cuțite, aerosoli, materiale pirotehnice, camere video, aparate foto, reportofoane, materiale ce pot fi utilizate pentru tatuare, bani, magneți, energizante și… lămâi şi derivate ale acestora. De unde până unde? Ce legătură are banala lămâie cu închisoarea și cu siguranța oamenilor certați cu legea?

Lămâile sunt interzise din două motive majore. În primul rând, lâmâia şi derivatele acestui fruct sunt interzise pentru deţinuţi, motivul principal fiind acela că aceste fructe pot fi utilizate foarte uşor pentru obţinerea alcoolului. O altă explicație este aceea că acest fruct exotic este interzis în spatele gratiilor pentru că este utilizat ca ingredient de administrare al heroinei, drogul cel mai des întâlnit în închisori.

Ce pedeapsă riști dacă încalci legea?

Introducerea în mod ilicit de bunuri şi obiecte interzise prevăzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei. Introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, scrie anp.gov.ro.

Ce beneficii au lămâile?

Lămâia reprezintă, fără discuție, o sursă importantă de vitamina C, care neutralizează radicalii liberi înainte de a distruge țesuturile. Totodată, consumul de lămâie ajută la menținerea sănătății și ține departe bolile cardiovasculare.

Când soarta îţi dă o lămâie, fă din ea o limonadă. (Dale Carnegie)

Potrivit specialiștilor în sănătate și nutriție, sucul de lămâie conține cea mai mare cantitate de acid citric, care împiedică dezvoltarea pietrelor la rinichi. De asemenea, consumul acestei băuturi ajută organismul uman să se revitalizeze.

Lămâia conține foarte mulți antioxidanți care ajută la combaterea inflamațiilor. Totodată, fructul contribuie la echilibrarea glicemiei, a tensiunii arteriale și a colesterolului.

Curiozități despre lămâie:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot