De ce plutesc lămâile și limetta (lime) se scufundă?

18.03.2022
De ce plutesc lămâile și limetta (lime) se scufundă?

Cei care obișnuiesc să bea apă cu fructe este posibil să fi observat că fructele dintr-un pahar plutesc la suprafață, formând o combinație colorată și încântătoare. Cele mai apreciate sunt lămâile și lime (sau limetta). Acestea sunt consumate pentru proprietățile lor benefice organismului și pentru gustul aparte pe care îl dau lichidelor.

Fie că este vorba de un ceai sau pur și simplu o metodă de a bea apă, pentru cei care nu reușesc să consume minimul de lichide recomandat de medici pe zi, lămâile sau lime sunt o alegere perfectă.

Limetta are o aciditate foarte scăzută. Deși seamănă foarte mult cu lămâile, fructele de lime au caracteristici care le deosebesc de lămâile adevărate. Arborele în sine crește la fel de viguros ca lămâiul obișnuit, cu o formă similară, dar frunzele sunt mai ovale, mai rotunjite și mai în formă de cupe decât frunza tipică de lămâie.

Fructul este de dimensiuni medii, rotund, cu un capăt de floare distinct turtit. Coaja este ușor denivelată, cu sâmburi de glande uleioase înfundate și este portocaliu-gălbuie la maturitate. Pulpa este galben pal, cu semințe scăzute și cu aciditate scăzută, dând sucului un gust dulce.

De ce plutesc lămâile și limetta (lime) se scufundă?

Una dintre curiozitățile celor care consumă aceste citrice este de ce nu plutește și lime-ul la suprafața apei dintr-un pahar așa cum se întâmplă cu lămâile obișnuite. Ei bine, potrivit Best Food Acts, în urma unui experiment s-a aflat motivul pentru care limetta sub orice forma ar fi ea, întreagă, decojită sau feliată, se scufundă într-un vas cu apă.

„Motivul pentru care lămâile se scufundă și lămâile plutesc se datorează densității sau masei pe unitatea de volum. Un obiect va pluti dacă este mai puțin dens decât lichidul în care este plasat și se va scufunda dacă este mai dens decât lichidul în care este plasat. Lămâile și limettele au ambele densități care sunt foarte apropiate de apă, așa că te-ai aștepta că acestea ar pluti amândoi. Cu toate acestea, fructele lime sunt puțin mai dense decât lămâile, motiv pentru care se scufundă și lămâile plutesc”, a explicat specialistul Sarah Downs, pentru sursa mai sus menționată.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot