De ce plutesc lămâile și limetta (lime) se scufundă?

18.03.2022
De ce plutesc lămâile și limetta (lime) se scufundă?

Cei care obișnuiesc să bea apă cu fructe este posibil să fi observat că fructele dintr-un pahar plutesc la suprafață, formând o combinație colorată și încântătoare. Cele mai apreciate sunt lămâile și lime (sau limetta). Acestea sunt consumate pentru proprietățile lor benefice organismului și pentru gustul aparte pe care îl dau lichidelor.

Fie că este vorba de un ceai sau pur și simplu o metodă de a bea apă, pentru cei care nu reușesc să consume minimul de lichide recomandat de medici pe zi, lămâile sau lime sunt o alegere perfectă.

Limetta are o aciditate foarte scăzută. Deși seamănă foarte mult cu lămâile, fructele de lime au caracteristici care le deosebesc de lămâile adevărate. Arborele în sine crește la fel de viguros ca lămâiul obișnuit, cu o formă similară, dar frunzele sunt mai ovale, mai rotunjite și mai în formă de cupe decât frunza tipică de lămâie.

Fructul este de dimensiuni medii, rotund, cu un capăt de floare distinct turtit. Coaja este ușor denivelată, cu sâmburi de glande uleioase înfundate și este portocaliu-gălbuie la maturitate. Pulpa este galben pal, cu semințe scăzute și cu aciditate scăzută, dând sucului un gust dulce.

De ce plutesc lămâile și limetta (lime) se scufundă?

Una dintre curiozitățile celor care consumă aceste citrice este de ce nu plutește și lime-ul la suprafața apei dintr-un pahar așa cum se întâmplă cu lămâile obișnuite. Ei bine, potrivit Best Food Acts, în urma unui experiment s-a aflat motivul pentru care limetta sub orice forma ar fi ea, întreagă, decojită sau feliată, se scufundă într-un vas cu apă.

„Motivul pentru care lămâile se scufundă și lămâile plutesc se datorează densității sau masei pe unitatea de volum. Un obiect va pluti dacă este mai puțin dens decât lichidul în care este plasat și se va scufunda dacă este mai dens decât lichidul în care este plasat. Lămâile și limettele au ambele densități care sunt foarte apropiate de apă, așa că te-ai aștepta că acestea ar pluti amândoi. Cu toate acestea, fructele lime sunt puțin mai dense decât lămâile, motiv pentru care se scufundă și lămâile plutesc”, a explicat specialistul Sarah Downs, pentru sursa mai sus menționată.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Gramatica limbii române este una complexă și poate da bătăi de cap și celor mai experimentate persoane în lingvistică. Cu toate acestea, conjugarea greșită a verbelor nu este o scuză... citește tot
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu a fost unul dintre cei mai mari poeți și scriitori români din istorie. Pentru realizările sale acesta a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Din păcate, el a avut... citește tot