Ce facilități au prizonierii în cea mai prietenoasă închisoare din lume? Mulți ar plăti pentru a sta aici!

10.07.2023
Ce facilități au prizonierii în cea mai prietenoasă închisoare din lume? Mulți ar plăti pentru a sta aici!

Pe Terra există tot felul de închisori și penitenciare, unele de-a dreptul înfricoșătoare, iar altele unde aproape că orice om ar putea să petreacă măcar o lună. Când vine vorba despre închisorile prietenoase, cu siguranță Bastoy Prison din Norvegia ar căpăta un loc fruntaș.

Înființată în 1982, închisoarea Bastoy este situată pe o insulă luxuriantă, de 2.6 kilometri pătrați, plină de pini și coaste stâncoase, cu vedere la ocean. Aici sunt 150 de prizonieri (închiși pentru crime, trafic de droguri sau violuri), bărbați care ispășesc pedepse de la câțiva ani de închisoare la zeci de ani.

Pe această insulă există o plajă unde prizonierii fac plajă vara, o mulțime de locuri bune de pescuit, o saună și terenuri de tenis. Caii se plimbă pe drumuri cu pietriș. Unii dintre cei 115 prizonieri de aici stau în căsuțe de lemn, vopsite în roșu vesel. Aceștia vin și pleacă după bunul plac. Alții locuiesc în „The Big House”, un conac alb pe un deal care, în interior, arată ca un cămin de facultate. O găină este crescută în subsol și face ouă proaspete pentru deținuți, scrie cnn.com.

Prea multe facilități pentru criminali? Poate…

La prima citire, toate aceste facilități probabil că sună enervant. Nu ar trebui să fie pedepsiți acești oameni? De ce au acces la toate aceste conforturi în timp ce alții trăiesc în sărăcie? Dar dacă scopul închisorii este să schimbe oamenii, politica Bastoy pare să funcționeze de minune.

„Dacă am creat aici o tabără de vacanță pentru criminali, atunci ce?” a întrebat Arne Kvernvik Nilsen, guvernatorul închisorii și fost ministru și psiholog. El a adăugat: „Ar trebui să reducem riscul de recidivă, pentru că dacă nu o facem, ce rost are pedeapsa, cu excepția înclinării către partea primitivă a umanității? (…) Singura pedeapsă este de a lua prizonierului dreptul de a fi membru liber al societății”.

Și cifrele tind să dea dreptate conducerii închisorii. Doar 20% dintre prizonierii care trec prin închisorile din Norvegia recidivează în termen de doi ani de la eliberare, potrivit unui raport din 2010 comandat de guvernele mai multor țări nordice. La Bastoy, această cifră este și mai mică, spun oficialii: aproximativ 16%. La polul opus, în Statele Unite ale Americii, rata de recidivă pe trei ani ajunge la 43%. Iar condițiile din închisorile SUA sunt mai dure.

Ce condiții mai au deținuții?

Deținuții pot avea televizoare în camerele lor, cu condiția să le aducă „din afară”, atunci când sunt condamnați. Ei poartă orice haine doresc: blugi, tricouri etc. Toată lumea de la Bastoy are un loc de muncă, iar prizonierii trebuie să se prezinte la serviciu între orele 8:30 și 15:30. Gardienii (nici aceștia nu sunt îmbrăcați în uniforme) sunt uneori prezenti, alteori nu. Nimeni nu poartă cătușe sau brățări electronice de monitorizare.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Între Norvegia și Coreea de Nord sunt peste 7.000 de km. Deși sunt state situate în două părți total opuse ale Globului, pentru a ajunge din Norvegia (Europa) în Coreea de Nord (Asia) trebuie... citește tot
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Populația unui stat nu este direct proporțională cu mărimea acestuia. Ba dimpotrivă. Statele care au suprafața mai mică au o densitate a populației mai mare. Totuși, nu cel mai mare stat... citește tot
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot