Care au fost teribilele metode de tortură în închisoarea politică Sighet?

12.12.2022
Care au fost teribilele metode de tortură în închisoarea politică Sighet?

Penitenciarul Sighet a fost construit, în anul 1897, de către autoritățile austro-ungare. Locația a servit în Primul și cel de-Al Doilea Război Mondial ca închisoare pentru deținuții politici, dezertorilor din armată și mulți alții. După ce comuniștii au ajuns la putere, la pușcăria din Sighetu Marmației erau trimise toate persoanele care se împotriveau regimului.

Puțini erau cei care ajungeau în închisoarea Sighet și mai ieșeau cu viață de acolo. Prizonierii erau supuși la o tortură inimaginabilă, aici pierzându-și viața importante personalități ale României, printre care Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Marii Uniri, Constantin Argetoianu, Mihail I. Racoviță, Constantin I.C. Brătianu și mulți alții.

Franț Țandără, un torționar care a scăpat de mână legii

Franț Țandără a fost o problemă socială încă de când era copil. Acesta a fost abandonat de ambii părinți și a dus o viață de vagabond. După ce a crescut și a reușit să ia legătura cu tatăl său, după o dispută verbală Franț l-a ucis pe tatăl său cu un topor. Drept urmare, a fost condamnat la 12 ani de muncă silnică, lucrând la canalul Dunăre – Marea Neagră, acolo unde a devenit informator pentru Securitate.

Franț Țandără a avut probleme psihice, fiind internat în mai multe spitale de specialitate. Cu toate acestea, comuniștii au considerat că poate fi de folos regimului și l-au folosit în acest sens. Potrivit propriilor declarații, acesta a urât din tot sufletul burghezia și ar fi omorât peste 100 de persoane.

Am urât la maximum burghezia. Am vrut să-i omor pe toți, a mărturisit Franț Țandără, potrivit Wikipedia.org.

În urma acestor mărturisiri, în anul 1999, a fost scrisă cartea „Drumul Damascului: Spovedania unui fost torționar” de Doina Jela. Franț Țandără a murit în anul 2004, fiind singura persoană care a recunoscut că a torturat deținuți politici și a omorât peste 100 de persoane. Surprinzător, însă, acesta nu a fost niciodată judecat pentru crimele mărturisite.

Ce metode de tortură se practicau la penitenciarul Sighet?

Închisoarea Sighet a fost o teroare pentru persoanele care au ajuns acolo. Cei mai mulți au ieșit în patru scânduri, condițiile inumane de trai și tortură la care erau supuși oamenii au lăsat o pată neagră pe istoria acestei țări.

Iată ce metode de tortură se practicau în timpul comunismului în penitenciarul Sighet:

Iată alte metode de tortură: bătaia la palme cu cravașa, cu vâna de bou sau cu o scurtătură din lemn; anchetele aveau loc în prezența câinilor violenți care nu o dată i-au mușcat pe deținuți; bătaia cu ciomagul pe spate a deținuților puși să alerge în cerc, în jurul torționarului, numită broasca; deținuții erau puși să se bată între ei; persoanelor anchetate le era servită mâncare foarte sărată, fără să li se ofere apă; anchetă însoțită de izolare în camere umede și întunecoase – „camere de chibzuință”; legarea de pat în poziții incomode; izolarea în celule strâmte, în care deținutul nu putea să se așeze pe pat sau pe dușumea; bărbieritul cu barba nemuiată; simularea repetată a execuțiilor prin împușcare; violarea femeilor și fetelor; scufundarea capului victimei în apă, fecale și urină; înghițirea forțată de către victimă, în timpul torturii, a propriilor fecale sau ale altcuiva; forțarea victimei înfometate de a ține în gură, timp de ore întregi, o bucată de pâine, fără a-i fi permis s-o mestece sau s-o înghită, potrivit cotidianul.ro.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot