De ce inflația ne afectează la portofel?

02.03.2023
De ce inflația ne afectează la portofel?

Termenul de inflație este un concept economic pe care îl auzim adesea în știri sau în conversații despre economie, dar care poate fi greu de înțeles de către oamenii fără studii în economie. Cea mai mare problemă este faptul că această inflație de afectează la portofel. Cu cât este mai mare, cu atât este mai rău pentru noi.

În termeni simpli, inflația este creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor în timp. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de factori, cum ar fi cererea mare sau creșterea costurilor producției.

Odată cu creșterea inflației, puterea de cumpărare a banilor noștri scade. Acest lucru înseamnă că banii noștri nu mai pot cumpăra la fel de multe bunuri sau servicii ca înainte.

Inflația scumpește totul

De exemplu, dacă o pâine costă 1 leu astăzi și inflația crește la 10%, atunci într-un an aceeași pâine ar putea costa 1,10 lei. Acest lucru înseamnă că dacă aveți o sumă fixă de bani economisiți pentru a cumpăra alimente, veți putea cumpăra mai puține bunuri alimentare în viitor. De asemenea, inflația poate afecta și economiile noastre și planurile de economisire. Dacă aveți economii într-un cont bancar cu dobândă fixă și inflația este mai mare decât rata dobânzii, puteți pierde bani în termeni reali, deoarece puterea de cumpărare a banilor dvs. se va diminua.

Inflația poate, de asemenea, să afecteze costurile împrumuturilor. Dacă aveți un împrumut cu o rată de dobândă fixă, inflația ridicată poate face ca costul real al împrumutului să fie mai mic decât ați anticipat inițial.

Inflația ridicată poate avea, de asemenea, un efect negativ asupra investițiilor noastre. Deși o creștere a prețurilor acțiunilor poate fi bună pentru portofoliul nostru, inflația ridicată poate reduce valoarea reală a acestor investiții, scrie investopedia.com.

În plus, inflația poate duce la o creștere a costurilor de producție pentru companiile care produc bunuri și servicii. Aceste costuri mai mari pot fi transmise către consumatori prin creșterea prețurilor, afectând astfel puterea noastră de cumpărare.

Inflația poate fi, de asemenea, influențată de politica monetară a băncilor centrale și a guvernelor. De exemplu, o politică monetară de relaxare poate duce la o creștere a inflației prin stimularea cererii și a creșterii prețurilor.

În concluzie, inflația poate afecta portofelul nostru în mai multe feluri, reducând puterea de cumpărare a banilor noștri și afectând economiile. Este important să fim conștienți de inflație și de efectele sale asupra finanțelor noastre personale și să luăm măsuri de protecție, cum ar fi ajustarea cheltuielilor sau diversificarea investițiilor. De asemenea, este important să urmărim politica monetară și economică a guvernelor și băncilor centrale și să fim atenți la semnele de inflație în economie.

Foto: Forbes.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot