De ce inflația ne afectează la portofel?

02.03.2023
De ce inflația ne afectează la portofel?

Termenul de inflație este un concept economic pe care îl auzim adesea în știri sau în conversații despre economie, dar care poate fi greu de înțeles de către oamenii fără studii în economie. Cea mai mare problemă este faptul că această inflație de afectează la portofel. Cu cât este mai mare, cu atât este mai rău pentru noi.

În termeni simpli, inflația este creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor în timp. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de factori, cum ar fi cererea mare sau creșterea costurilor producției.

Odată cu creșterea inflației, puterea de cumpărare a banilor noștri scade. Acest lucru înseamnă că banii noștri nu mai pot cumpăra la fel de multe bunuri sau servicii ca înainte.

Inflația scumpește totul

De exemplu, dacă o pâine costă 1 leu astăzi și inflația crește la 10%, atunci într-un an aceeași pâine ar putea costa 1,10 lei. Acest lucru înseamnă că dacă aveți o sumă fixă de bani economisiți pentru a cumpăra alimente, veți putea cumpăra mai puține bunuri alimentare în viitor. De asemenea, inflația poate afecta și economiile noastre și planurile de economisire. Dacă aveți economii într-un cont bancar cu dobândă fixă și inflația este mai mare decât rata dobânzii, puteți pierde bani în termeni reali, deoarece puterea de cumpărare a banilor dvs. se va diminua.

Inflația poate, de asemenea, să afecteze costurile împrumuturilor. Dacă aveți un împrumut cu o rată de dobândă fixă, inflația ridicată poate face ca costul real al împrumutului să fie mai mic decât ați anticipat inițial.

Inflația ridicată poate avea, de asemenea, un efect negativ asupra investițiilor noastre. Deși o creștere a prețurilor acțiunilor poate fi bună pentru portofoliul nostru, inflația ridicată poate reduce valoarea reală a acestor investiții, scrie investopedia.com.

În plus, inflația poate duce la o creștere a costurilor de producție pentru companiile care produc bunuri și servicii. Aceste costuri mai mari pot fi transmise către consumatori prin creșterea prețurilor, afectând astfel puterea noastră de cumpărare.

Inflația poate fi, de asemenea, influențată de politica monetară a băncilor centrale și a guvernelor. De exemplu, o politică monetară de relaxare poate duce la o creștere a inflației prin stimularea cererii și a creșterii prețurilor.

În concluzie, inflația poate afecta portofelul nostru în mai multe feluri, reducând puterea de cumpărare a banilor noștri și afectând economiile. Este important să fim conștienți de inflație și de efectele sale asupra finanțelor noastre personale și să luăm măsuri de protecție, cum ar fi ajustarea cheltuielilor sau diversificarea investițiilor. De asemenea, este important să urmărim politica monetară și economică a guvernelor și băncilor centrale și să fim atenți la semnele de inflație în economie.

Foto: Forbes.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cât OREZ se pune la SARMALELE DE POST! Cantitatea ideală, doar așa ies exact ca...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Când se dă ceasul cu o oră înainte? Data la care românii trec la ora...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising