Semne că vine o MARE CRIZĂ economică

04.08.2022
Semne că vine o MARE CRIZĂ economică

După o perioadă de pandemie în care tot Globul a fost blocat, la granițele Europei a început conflictul dintre Rusia și Ucraina. Sancțiunile impuse de țările occidentale Rusiei s-ar putea răsfrânge asupra Uniunii Europene, întrucât Rusia se folosește de gazul livrat Europei pentru a își negocia anumite avantaje. Totuși, va urma o amplă criză financiară? Site-ul shtiu.ro îți prezintă mai multe semne care arată încotro se îndreaptă lumea.

Vine criza economică?

Se va scumpi gazul de la iarnă? Datele oficiale arată că Gazprom asigură 35% din cererea de gaz de pe „Bătrânul continent”. La jumătatea lunii iulie, Comisia Uniunii Europene a propus un plan de reducere a cererii de gaze pentru a pregăti UE în eventualitatea întreruperilor aprovizionării cu gaz. Se dorește reduce utilizarea gazelor în Europa cu 15 % până în primăvara următoare.

Război și secetă

Războiul din Ucraina duce la întreruperea exporturilor de cereale și materii prime. În luna mai, Națiunile Unite făceau public faptul că se tem de o foamete globală din cauza lipsei exporturilor de produse agrare din Ucraina. Exporturile din Ucraina au încetat din cauză că porturile de la Marea Neagră sunt nefuncționale sau sunt ocupate de ruși.

Seceta din această vară a devenit cel mai puternic aliat al lui Putin şi al gazului său. Producţia de energie este în pericol, criza alimentară se amplifică. Cifrele arată că un sfert din capacitatea lacurilor de acumulare este goală.

Recent, președintele SUA, Joe Biden, a acuzat cele mai mari companii de transport maritim din lume că au crescut taxele de transport pentru transportul containerelor de la aproximativ 1.300 de dolari înainte de pandemie la peste 8.000 de dolari astăzi. Impactul este deja resimțit asupra inflației globale, notează nairametrics.com.

TD Securities, o cunoscută bancă de investiții din Statele Unite, a făcut public faptul că există o șansă de peste 50% de recesiune în SUA în următoarele 18 luni, scrie forbes.com. Doar pentru că riscul unei recesiuni crește, economiștii avertizează că nu există niciun motiv pentru ca americanul obișnuit să intre în panică întrucât piața muncii din Statele Unite este stabilă. Deutsche Bank a preconizat și ea o recesiune în Statele Unite, dar a estimat că va fi una „ușoară”.

Nigeria este printre primele țări care resimte cu adevărat criza. Rata inflației din Nigeria pentru luna mai a fost de aproximativ 17,71%, cea mai mare din 11 luni. Prețurile la alimente, băuturi și provizii, și-au dublat prețurile față de anul trecut.

Motorina și benzina s-au dublat

O problemă majoră care se resimte și în buzunarul românilor sunt prețurile la carburanți. Inflaţia a atins deja recordul ultimilor 18 ani și prețurile la carburant s-au dublat. De exemplu, la data de 28 septembrie 2020, prețul la pompele de carburant din România pentru un litru de benzină era 4,43 lei și 4,29 lei pentru un litru de motorină, După doi ani de pandemie, prețul s-a dublat, depășind astăzi valoarea de 9 lei, mii de români făcând proteste în întreaga țară.

Vor scădea prețul apartamentelor

Și piața imobiliară din România va cădea în următoarea perioadă. „Cererea scade, oferta crește, inevitabil prețul ar trebui să și scadă. E o corecție de fapt, pentru că acest preț este oricum mare. Din punctul meu de vedere, este cel mai prost moment să cumperi imobiliare pentru că timpul de recuperare al investiției din chiria pe care o poți încasa este de 25 de ani. Este enorm”, explică Iancu Guda conform digi24.ro.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care sunt beneficiile traiului la țară?
Care sunt beneficiile traiului la țară?
Viața la oraș este una zbuciumată. Traficul intens, zgomotul puternic și ritmul alert al evenimentelor de zi cu zi au făcut ca foarte multe persoane să se mute la țară. Dacă înainte de... citește tot
Este indicat sau nu ca roșiile să fie depozitate în frigider?
Este indicat sau nu ca roșiile să fie depozitate în frigider?
Roșiile sunt unele dintre cele mai consumate fructe din lume. Tomatele sunt utilizate la tot felul de salate și mâncăruri, gustul lor inconfundabil dând savoare preparatelor culinare.... citește tot
De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?
De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?
Toți cei care dețin o mașină au cumpărat, la un moment dat, anvelope noi și au putut observat că acestea au perii mici de cauciuc pe ele. Foarte multe persoane s-au întrebat ce se întâmplă... citește tot
adplus-dvertising