Care ar fi prețul benzinei dacă statul n-ar opri taxe și accize?

16.06.2022
Care ar fi prețul benzinei dacă statul n-ar opri taxe și accize?

Anul 2022 a venit cu ample scumpiri pentru șoferii din România. Astfel, prețul benzinei și al motorinei a depășit pragul de 9 lei la pompă. În țara noastră, până la 60% din prețul litrului de carburant comercializat la pompă reprezintă taxe și accize plătite către statul român, în timp ce restul de 40 de procente ajung la distribuitor și la producător.

Principalii jucători de pe piața românească a carburanților – OMV-Petrom, Rompetrol și Lukoil – stabilesc prețul final de la pompă în funcție de costurile pentru achiziționarea, pentru prelucrarea sau pentru transportul petrolului. La aceste prețuri se adăugă însă accizele pe care le impune statul român și taxa pe valoare adăugată (TVA), care în prezent este de 19% și care se aplică inclusiv accizei.

În doi ani, prețul s-a dublat

La data de 28 septembrie 2020, prețul la pompele de carburabt din România pentru un litru de benzină era 4,43 lei și 4,29 lei pentru un litru de motorină, După doi ani de pandemie, prețul s-a dublat, depășind astăzi valoarea de 9 lei, mii de români făcând proteste în întreaga țară.

Am da doar jumătate fără taxe și accize

Un studiu efectuat de trei profesori universitari din București și Cluj și citat de ziare.com arată cât ar fi costat în aprilie 2022 prețul carburanților fără taxe și accize.

„Taxele şi accizele aplicate producţiei, distribuţiei şi comercializării carburanţilor în România sunt responsabile pentru o parte însemnată a preţului plătit de consumatorii finali. Acciza pentru benzină este de 2.458,10 lei/tonă (1,89 lei/litru), iar acciza pentru motorină este de 2.052,89 lei/tonă (1,73 lei/litru). În data de 25 aprilie 2022, un litru de benzină costa „la pompă”, în medie, 7,84 lei, iar motorina 8,72 lei.

Fără TVA şi fără accize, litrul de benzină ar fi costat 4,7 lei, iar cel de motorină 5,6 lei. Rezultă că nu mai puţin de 39% din sumele plătite pentru benzină, respectiv 36% din cele pentru motorină merg către bugetul de stat în contul TVA şi al accizelor”, arată studiul.

Curiozități despre combustibili:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot