Ce poluează mai mult benzina sau motorina?

01.09.2022
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?

Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în ultimii ani, fiind necesar să se adapteze noilor reglementări în domeniu. Astfel, au apărut mașinile hibride și electrice, care se pare că vor înlocui autovehiculele clasice, în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat. 

Care motoare poluează mai mult, cele pe benzină sau pe motorină?

Pe piață există, în prezent, tot felul de modele de mașini, cu motoare clasice, hibride și electrice. Dacă despre cele două din urmă se știe că poluează mai puțin, în cazul celor cu motoare cu combustie internă situația este mai complicată. Ce combustibil este mai dăunător pentru mediu? Benzina sau motorina, care poluează mai mult?

Cei mai mulți oameni consideră că motorina poluează mai mult ca benzina, însă lucrurile nu sunt așa de simple. Trebuie precizat că ambii combustibili au un impact major asupra mediului prin emisiile de gaze pe care le produc în momentul arderii.

Dacă se ia în considerare CO2 , motoarele diesel produc emisii mai mici cu aproximativ 10-15% decât un motor pe benzină, însă eliberează o cantitate mai mare de oxizi de azot (NOx) și în special de praf fin, potrivit bio-green.net. Aceste particule fine sunt periculoase pentru sănătatea umană, însă în prezent au fost dezvoltate tot felul de filtre pentru a reduce nivelul acestora.

Așadar, este greu de spus exact dacă motorină poluează mai mult ca benzina, fiindcă mașinile diesel emit mai puțin CO2 decât mașinile pe benzină, dar continuă să emită mai mulți alți poluanți.

Iată ce emite în aer un motor pe motorină:

Iată ce emite în aer un motor pe benzină:

Când vine vorba de poluarea efectivă în cifre, nu există diferențe semnificative între motoarele pe motorină și cele pe benzină. Potrivit specialiștilor în domeniul auto, pentru fiecare litru de benzină consumat sunt emise 2,32 kilograme de dioxid de carbon. De cealaltă parte, pentru fiecare litru de motorină consumat sunt eliberate în atmosferă 2,60 kilograme de dioxid de carbon.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce scârțâie vagoanele de metrou când se apropie de Gara de Nord? Ce a vrut Ceaușescu să schimbe!
De ce scârțâie vagoanele de metrou când se apropie de Gara de Nord? Ce a vrut Ceaușescu să schimbe!
Cine a mers măcar o dată cu metroul prin București a constatat că în apropierea Gării de Nord, vagoanele scârțâie într-un mod aproape deranjant pentru pasageri. Puțini sunt cei care știu... citește tot
Mitul care circulă de ani buni prin România: Din ce te tragi, dac sau roman în funcție de lobul urechii? Este mitul adevărat?
Mitul care circulă de ani buni prin România: Din ce te tragi, dac sau roman în funcție de lobul urechii? Este mitul adevărat?
De ani buni circulă în România un mit menit să răspundă la întrebarea: „Te tragi din dac sau din roman?”. Dat fiind că românii sunt considerați este urmașii dacilor și ai romanilor,... citește tot
De unde știau nemții cine este evreu și cine nu în perioada Holocaustului?
De unde știau nemții cine este evreu și cine nu în perioada Holocaustului?
Holocaustul este una dintre cele mai negre perioade din istoria umanității. Timp de 12 ani, evreii au fost vânați și milioane de evrei și-au pierdut viața. Holocaustul a început, în anul... citește tot