Ce poluează mai mult benzina sau motorina?

01.09.2022
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?

Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în ultimii ani, fiind necesar să se adapteze noilor reglementări în domeniu. Astfel, au apărut mașinile hibride și electrice, care se pare că vor înlocui autovehiculele clasice, în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat. 

Care motoare poluează mai mult, cele pe benzină sau pe motorină?

Pe piață există, în prezent, tot felul de modele de mașini, cu motoare clasice, hibride și electrice. Dacă despre cele două din urmă se știe că poluează mai puțin, în cazul celor cu motoare cu combustie internă situația este mai complicată. Ce combustibil este mai dăunător pentru mediu? Benzina sau motorina, care poluează mai mult?

Cei mai mulți oameni consideră că motorina poluează mai mult ca benzina, însă lucrurile nu sunt așa de simple. Trebuie precizat că ambii combustibili au un impact major asupra mediului prin emisiile de gaze pe care le produc în momentul arderii.

Dacă se ia în considerare CO2 , motoarele diesel produc emisii mai mici cu aproximativ 10-15% decât un motor pe benzină, însă eliberează o cantitate mai mare de oxizi de azot (NOx) și în special de praf fin, potrivit bio-green.net. Aceste particule fine sunt periculoase pentru sănătatea umană, însă în prezent au fost dezvoltate tot felul de filtre pentru a reduce nivelul acestora.

Așadar, este greu de spus exact dacă motorină poluează mai mult ca benzina, fiindcă mașinile diesel emit mai puțin CO2 decât mașinile pe benzină, dar continuă să emită mai mulți alți poluanți.

Iată ce emite în aer un motor pe motorină:

Iată ce emite în aer un motor pe benzină:

Când vine vorba de poluarea efectivă în cifre, nu există diferențe semnificative între motoarele pe motorină și cele pe benzină. Potrivit specialiștilor în domeniul auto, pentru fiecare litru de benzină consumat sunt emise 2,32 kilograme de dioxid de carbon. De cealaltă parte, pentru fiecare litru de motorină consumat sunt eliberate în atmosferă 2,60 kilograme de dioxid de carbon.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot