De ce Elveția are o cruce albă desenată pe steag?

09.03.2022
De ce Elveția are o cruce albă desenată pe steag?

Elveția sau Confederația Elvețiană este o republică federală formată din 26 de cantoane autonome. Ca orice țară din lume, aceasta are propriul imn, steag și stemă, care îi conferă identitatea din prezent. Așa cum se poate observa, pe steagul Elveției există o cruce albă, care are o semnificație aparte.

Ce semnifică crucea albă de pe steagul Elveției?

Înaintea primei convenții de la Geneva nu existau reguli internaționale cu privire la război și la ajutorarea răniților. Ideea adoptării unor convenții general valabile, pe timp de război, i-a venit activistului Henri Dunant, care a fost martor la bătălia de la Solferino din anul 1859, între tabăra franco-piemonteză și cea austriacă în Italia de Nord. Nu mai puțin de 40.000 de soldați răniți au fost lăsat să sufere pe câmpul de luptă, din cauza lipsei de infrastructură și a personalului de specialitate.

Prima Convenție de la Geneva a avut loc în anul 1864 și a avut ca scop principal „Ameliorarea Situației Răniților din Armatele de pe Câmpul de Luptă”. Acesta a fost unul dintre cele patru tratate ale întrunirii, care ulterior au stat la baza viitoarelor legi internaționale cu privire la război. Trebuie precizat că această Convenție a fost actualizată în anii 1906, 1929 și 1949.

La prima întâlnire a fost adoptat și modelul Crucii Roșii, fiind practic un drapel elvețian inversat. Acest simbol a fost considerat și un tribut adus lui Henry Dunant, fondatorul elvețian al Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Așadar, la prima convenție de la Geneva s-a ajuns la concluzia că, pe timp de război, este nevoie de voluntari care să-i ajute pe răniții de pe front.

Steagul Elveției reprezintă o cruce albă pe un fundal roșu și se presupune că datează din vremea lui Carol cel Mare, când elvețienii l-au folosit în timpul cuceririlor. Cu toate acestea, istoricii sunt de părere că această cruce reprezintă, mai degrabă, starea de neutralitate adoptată de Elveția în războaiele mai recente.

Curiozități despre Elveția

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot