De ce și-a schimbat Franța steagul?

20.04.2023
De ce și-a schimbat Franța steagul?

Franța este cea mai mare și una dintre cele mai importante țări ale Europei și, evident, a lumii. Istoria ei este una bogată, iar însăși democrația de astăzi vine din Franța. Poporul acestui stat sunt oameni mândri de simbolurile pe care le au moștenit: Libertate, Egalitate, Fraternitate. Curând, Franța a schimbat culorile steagului fără ca mulți să sesizeze acest aspect. De ce steagul Franței nu mai are aceleași culori?

Ce culori are steagul din Franța?

Franța

În anul 2020, administrația prezidențială a țării din Hexagon a schimbat culorile steagului. Mișcarea a fost trecută cu vederea de mulți oameni, pentru că schimbarea poate fi insesizabilă. Steagul francez continuă să fie reprezentat de 3 dungi verticale formate din albastru, alb și roșu.

La o mică privire mai atentă, se poate observa că albastru folosit are o nuanță mai închisă, revenind la versiunea sa originală. În 1976, președintele Valery Giscard schimbase steagul într-o nuanță deschisă pentru a simboliza apartenența la Uniunea Europeană.

Înainte de schimbarea din 1976, steagul bleumarin, alb și roșu era folosit încă din secolul al XVIII-lea. Revenirea la culorile originale a fost dorită de președintele Macron pentru a aduce un tribut adus celor care au luptat în Revoluția Franceză, în Primul și în al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, apropiații din Guvernul francez sugerează că schimbarea culorilor steagului poate însemna și o viitoare distanțare a președintelui de Uniunea Europeană. Acest lucru este puțin probabil, Franța fiind un veritabil stâlp al democrației europene și un sprijin puternic economic pentru Uniune.

Ce țări din Europa și-au mai schimbat steagurile?

Europa este un oraș al diferențelor sociale, în care schimbările majore sunt rar vizibile. Schimbarea unui steag ține de nuanță și poate însemna chiar modificarea viziunii politice. Astfel că, acestea nu sunt schimbate destul de des, ci doar la nevoie.

Ultimele modificări majore au apărut în perioada ’90, când țările ex-sovietice și-au recăpătat independența. Este cazul Ucrainei sau al României. Serbia și-a actualizat culorile steagului în 2010, cu mici ajustări ale culorilor, lucru similar cu al Franței.

Foto: Europenews.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ultima vară fără război în Europa? Istoric german: „Rusia ar putea ataca Lituania încă din această toamnă”
Ultima vară fără război în Europa? Istoric german: „Rusia ar putea ataca Lituania încă din această toamnă”
Lumea stă pe un butoi de pulbere, după ce Statele Unite ale Americii pare că cedează deliberat mii de kilometri pătrați de teritoriu al Ucrainei către Rusia. Iar rușii, continuă să vrea și... citește tot
De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min
De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min
O serie de state şi teritorii au adoptat ore oficiale atipice, intermediare, cu fracţiuni: India foloseşte GMT+5 h 30 min, Nepal GMT+5 h 45 min, Iran GMT+3 h 30 min. Care sunt explicațiile? De ce... citește tot
Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?
Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?
Astăzi, milioane de oameni își încep ziua cu o cafea. Totuși, puțini sunt cei care se gândesc cum a fost descoperită cafeaua. Povestea este veche de peste 1.000 de ani și începe în... citește tot