De ce și-a schimbat Franța steagul?

20.04.2023
De ce și-a schimbat Franța steagul?

Franța este cea mai mare și una dintre cele mai importante țări ale Europei și, evident, a lumii. Istoria ei este una bogată, iar însăși democrația de astăzi vine din Franța. Poporul acestui stat sunt oameni mândri de simbolurile pe care le au moștenit: Libertate, Egalitate, Fraternitate. Curând, Franța a schimbat culorile steagului fără ca mulți să sesizeze acest aspect. De ce steagul Franței nu mai are aceleași culori?

Ce culori are steagul din Franța?

Franța

În anul 2020, administrația prezidențială a țării din Hexagon a schimbat culorile steagului. Mișcarea a fost trecută cu vederea de mulți oameni, pentru că schimbarea poate fi insesizabilă. Steagul francez continuă să fie reprezentat de 3 dungi verticale formate din albastru, alb și roșu.

La o mică privire mai atentă, se poate observa că albastru folosit are o nuanță mai închisă, revenind la versiunea sa originală. În 1976, președintele Valery Giscard schimbase steagul într-o nuanță deschisă pentru a simboliza apartenența la Uniunea Europeană.

Înainte de schimbarea din 1976, steagul bleumarin, alb și roșu era folosit încă din secolul al XVIII-lea. Revenirea la culorile originale a fost dorită de președintele Macron pentru a aduce un tribut adus celor care au luptat în Revoluția Franceză, în Primul și în al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, apropiații din Guvernul francez sugerează că schimbarea culorilor steagului poate însemna și o viitoare distanțare a președintelui de Uniunea Europeană. Acest lucru este puțin probabil, Franța fiind un veritabil stâlp al democrației europene și un sprijin puternic economic pentru Uniune.

Ce țări din Europa și-au mai schimbat steagurile?

Europa este un oraș al diferențelor sociale, în care schimbările majore sunt rar vizibile. Schimbarea unui steag ține de nuanță și poate însemna chiar modificarea viziunii politice. Astfel că, acestea nu sunt schimbate destul de des, ci doar la nevoie.

Ultimele modificări majore au apărut în perioada ’90, când țările ex-sovietice și-au recăpătat independența. Este cazul Ucrainei sau al României. Serbia și-a actualizat culorile steagului în 2010, cu mici ajustări ale culorilor, lucru similar cu al Franței.

Foto: Europenews.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot