De ce are steagul Uniunii Europene 12 stele?

18.03.2021
De ce are steagul Uniunii Europene 12 stele?

Steagul Uniunii Europene conține 12 stele, iar unii oameni cred că fiecare stea reprezintă o țară, însă nu este adevărat. În prezent, 27 de state sunt membre UE, așadar, numărul stelelor de pe steag nu are nicio legătură cu numărul țărilor care fac parte din Uniune

De ce are steagul Uniunii Europene 12 stele?

Steagul are 12 stele întrucât numărul doisprezece este simbolul plenitudinii și al unității. În diverse tradiții, doisprezece este un număr simbolic care reprezintă perfecțiunea, iar cercul este un simbol al unității.

Cum au fost alese cele 12 stele?

Prin urmare, aceste stele reprezintă unitatea între popoarele Bătrânului Continent. Consiliul Europei a sugerat pe data de 8 decembrie 1955 utilizarea unui steag cu un cerc de douăsprezece stele aurii pe fond albastru.

Orice interpretare a simbolismului steagului trebuie să înceapă de la descrierea sa simbolică și heraldică. Descrierea sa simbolică afirmă că „pe fundalul cerului albastru, douăsprezece stele aurii formează un cerc care reprezintă uniunea popoarelor europene.”
Descrierea heraldică afirmă: „pe un câmp azuriu, un cerc de doisprezece stele de aur, cu punctele lor care nu se ating”.

Doisprezece este considerat un număr ideal. Există 12 semne ale zodiacului, care reprezintă, prin urmare, universul. Există 12 luni ale anului, 12 ore ale zilei și 12 ore ale nopții, 12 zei egipteni, 12 zeități olimpice care au format Panteonul grecesc din secolul al V-lea î.Hr., 12 ture în cursele de caruri ale Greciei antice, 12 munci a lui Hercule în mitologia greacă, 12 tabele care alcătuiesc prima codificare a dreptului roman, 12 cavaleri ai mesei rotunde a regelui Arthur în tradiția celtică și 12 porți ale Paradisului în Scandinavia.

Doisprezece este, de asemenea, un număr în simbolismul iudeo-creștin. Pomul vieții are 12 fructe; sunt 12 fii ai lui Iacov, 12 patriarhi, 12 triburi ale lui Israel și 12 porți ale Noului Ierusalim. Moise a trimis 12 exploratori în țările Canaanului, pâinea înmulțită de Iisus a fost așezată în 12 coșuri și Iisus vorbește despre 12 legiuni de îngeri după sărutul lui Iuda; în cele din urmă, există 12 apostoli.

Numărul 12 este, de asemenea, produsul înmulțirii a trei, întotdeauna un număr divin (trinitatea), cu patru, numărul pământului cu cele patru puncte cardinale ale sale; 12 este deci simbolul „unirii dintre lumea divină și cea terestră”, care, după cum știm, întruchipează misterul central al creștinismului.

Drapelul european îndeplineștetoate cerințele unei embleme ideale: simbolism simplu și ușor de interpretat, ușor de recunoscut și, de asemenea, simplu de produs. Este un steag perfect din punct de vedere geometric, simbolic și politic.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot