De ce are steagul Uniunii Europene 12 stele?

18.03.2021
De ce are steagul Uniunii Europene 12 stele?

Steagul Uniunii Europene conține 12 stele, iar unii oameni cred că fiecare stea reprezintă o țară, însă nu este adevărat. În prezent, 27 de state sunt membre UE, așadar, numărul stelelor de pe steag nu are nicio legătură cu numărul țărilor care fac parte din Uniune

De ce are steagul Uniunii Europene 12 stele?

Steagul are 12 stele întrucât numărul doisprezece este simbolul plenitudinii și al unității. În diverse tradiții, doisprezece este un număr simbolic care reprezintă perfecțiunea, iar cercul este un simbol al unității.

Cum au fost alese cele 12 stele?

Prin urmare, aceste stele reprezintă unitatea între popoarele Bătrânului Continent. Consiliul Europei a sugerat pe data de 8 decembrie 1955 utilizarea unui steag cu un cerc de douăsprezece stele aurii pe fond albastru.

Orice interpretare a simbolismului steagului trebuie să înceapă de la descrierea sa simbolică și heraldică. Descrierea sa simbolică afirmă că „pe fundalul cerului albastru, douăsprezece stele aurii formează un cerc care reprezintă uniunea popoarelor europene.”
Descrierea heraldică afirmă: „pe un câmp azuriu, un cerc de doisprezece stele de aur, cu punctele lor care nu se ating”.

Doisprezece este considerat un număr ideal. Există 12 semne ale zodiacului, care reprezintă, prin urmare, universul. Există 12 luni ale anului, 12 ore ale zilei și 12 ore ale nopții, 12 zei egipteni, 12 zeități olimpice care au format Panteonul grecesc din secolul al V-lea î.Hr., 12 ture în cursele de caruri ale Greciei antice, 12 munci a lui Hercule în mitologia greacă, 12 tabele care alcătuiesc prima codificare a dreptului roman, 12 cavaleri ai mesei rotunde a regelui Arthur în tradiția celtică și 12 porți ale Paradisului în Scandinavia.

Doisprezece este, de asemenea, un număr în simbolismul iudeo-creștin. Pomul vieții are 12 fructe; sunt 12 fii ai lui Iacov, 12 patriarhi, 12 triburi ale lui Israel și 12 porți ale Noului Ierusalim. Moise a trimis 12 exploratori în țările Canaanului, pâinea înmulțită de Iisus a fost așezată în 12 coșuri și Iisus vorbește despre 12 legiuni de îngeri după sărutul lui Iuda; în cele din urmă, există 12 apostoli.

Numărul 12 este, de asemenea, produsul înmulțirii a trei, întotdeauna un număr divin (trinitatea), cu patru, numărul pământului cu cele patru puncte cardinale ale sale; 12 este deci simbolul „unirii dintre lumea divină și cea terestră”, care, după cum știm, întruchipează misterul central al creștinismului.

Drapelul european îndeplineștetoate cerințele unei embleme ideale: simbolism simplu și ușor de interpretat, ușor de recunoscut și, de asemenea, simplu de produs. Este un steag perfect din punct de vedere geometric, simbolic și politic.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot