De ce dă câinele din coadă când ajungi acasă? De ce este așa fericit?

13.06.2023
De ce dă câinele din coadă când ajungi acasă? De ce este așa fericit?

Se spune despre câine că este cel mai bun prieten al omului, iar atașamentul lui față de stăpân dovedește acest lucru. Aceste animale se simt fericite atunci când sunt în preajma stăpânului și suferă atunci când acesta pleacă și le lasă singure. De aceea, revederea este întotdeauna plină de emoție, de fiecare dată.

De ce se emoționează câinele când ajungi acasă?

Câinele se simte fericit atunci când se află în preajma stăpânului, fiindcă el este cel care îl hrănește, îl alintă și se joacă cu acesta. Astfel că atunci când o persoană pleacă chiar și pentru câteva ore de acasă și lasă animalul singur, patrupedul suferă foarte mult. De aceea, când stăpânul se întoarce animalul este bucuros și plin de emoție. Prin acest tip de manifestare câinele arată cât de mult te iubește.

Potrivit doctorilor veterinari, doi hormoni sunt responsabil pentru comportamentul plin de fericire al câinelui atunci când își revede stăpânul: cortizolul și oxitocina. În felul acesta a putut fi explicată atitudinea patrupedului.

Cortizolul este un hormon de stres atât la oameni, cât și la câini. Drept urmare, cortizolul crește în organism cu cât nivelul de stres este mai mare. Eliberarea acestuia reprezintă un mecanism de adaptare la situațiile neplăcute.

În ceea ce privește oxitocina, aceasta este considerată hormonul iubirii sau al legăturii emoțonale. Acest hormon ajută la crearea legăturilor sociale atât la persoane, cât și la patrupede. Se spune că atunci când vă mângâiați sau vă jucați cu câinele, oxitocina va fi eliberată în creierul dumneavoastră, dar și al câinelui.

Un lucru este cert, câinele suferă foarte mult atunci când stăpânul lui pleacă și îl lasă singur. Specialiștii în comportamentul acestor animale recomandă ca atunci când patrupedul rămâne acasă să îi fie lăsate în preajmă diferite jucării sau obiecte care să îl țină ocupat. Chiar și așa, revedere cu stăpânul va fi una plină de entuziasm și fericire.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot