De ce dă câinele din coadă când ajungi acasă? De ce este așa fericit?

13.06.2023
De ce dă câinele din coadă când ajungi acasă? De ce este așa fericit?

Se spune despre câine că este cel mai bun prieten al omului, iar atașamentul lui față de stăpân dovedește acest lucru. Aceste animale se simt fericite atunci când sunt în preajma stăpânului și suferă atunci când acesta pleacă și le lasă singure. De aceea, revederea este întotdeauna plină de emoție, de fiecare dată.

De ce se emoționează câinele când ajungi acasă?

Câinele se simte fericit atunci când se află în preajma stăpânului, fiindcă el este cel care îl hrănește, îl alintă și se joacă cu acesta. Astfel că atunci când o persoană pleacă chiar și pentru câteva ore de acasă și lasă animalul singur, patrupedul suferă foarte mult. De aceea, când stăpânul se întoarce animalul este bucuros și plin de emoție. Prin acest tip de manifestare câinele arată cât de mult te iubește.

Potrivit doctorilor veterinari, doi hormoni sunt responsabil pentru comportamentul plin de fericire al câinelui atunci când își revede stăpânul: cortizolul și oxitocina. În felul acesta a putut fi explicată atitudinea patrupedului.

Cortizolul este un hormon de stres atât la oameni, cât și la câini. Drept urmare, cortizolul crește în organism cu cât nivelul de stres este mai mare. Eliberarea acestuia reprezintă un mecanism de adaptare la situațiile neplăcute.

În ceea ce privește oxitocina, aceasta este considerată hormonul iubirii sau al legăturii emoțonale. Acest hormon ajută la crearea legăturilor sociale atât la persoane, cât și la patrupede. Se spune că atunci când vă mângâiați sau vă jucați cu câinele, oxitocina va fi eliberată în creierul dumneavoastră, dar și al câinelui.

Un lucru este cert, câinele suferă foarte mult atunci când stăpânul lui pleacă și îl lasă singur. Specialiștii în comportamentul acestor animale recomandă ca atunci când patrupedul rămâne acasă să îi fie lăsate în preajmă diferite jucării sau obiecte care să îl țină ocupat. Chiar și așa, revedere cu stăpânul va fi una plină de entuziasm și fericire.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot