De ce nu este bine să mângâi câinele pe cap?

24.08.2023
De ce nu este bine să mângâi câinele pe cap?

Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului, fiindcă este foarte atașat de stăpânul său. Patrupedul își exprimă afecțiunea în diferite moduri și de multe ori este mângâiat pe cap de persoana care are grijă de el și îl iubește. Cu toate acestea, specialiștii în comportamentul câinilor nu recomandă acest lucru, fiindcă pot exista consecințe negative.

Ce poți păți dacă mângâi câinele pe cap?

Trebuie precizat de la bun început că nu este interzis să mângăi cățelul pe cap, însă reacțiile obținute pot varia de la un animal la altul deoarece fiecare patruped are preferințele sale.

Experții în comportamentul canin susțin că urechile, fața și capul sunt zone sensibile pentru câine. Ca atare, unele animale ar putea simți un disconfort dacă sunt atinse în aceste părți ale corpului mai ales dacă au probleme de sănătate sau au avut experiențe neplăcute în trecut.

Unii câini însă nu acceptă să fie mângâiați pe cap, gestul fiind văzut ca unul de dominare. În schimb, alte astfel de animale ar putea avea o reacție agresivă atunci când li se atinge capul brusc, fiindcă se pot speria și chiar apăra de un posibil atac.

Totodată, unii câini se pot simți speriați sau agitați în preajma anumitor persoane și, de aceea, nu este indicat să fie mângâiați sub nicio formă, mai ales în zona capului. Lucrurile trebuie foarte bine interpretate, iar stăpânii să știe ce anume îi place animalului său și ce îi provoacă disconfort.

Curiozități despre câini

Câinii au un simț al mirosului de până la 100.000 de ori mai dezvoltat decât al oamenilor. Acest lucru îi face potriviți pentru activități precum detectarea drogurilor, a bombelor sau găsirea persoanelor dispărute.

Coada câinilor poate dezvălui multe despre starea lor emoțională. De exemplu, dacă aceasta este ridicată s-ar putea să fie fericit sau încrezător, iar dacă o ține între picioare ar putea fi speriat sau nesigur.

Câinii pot să-și recunoască stăpânii sau alte persoane datorită mirosului. Ei pot recunoaște un număr incredibil de oameni doar după mirosul lor distinct.

Contrar opiniei populare, câinii nu văd lumea în alb și negru. Ei pot percepe o gamă limitată de culori, în special în nuanțe de albastru și galben.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot