De ce nu este bine să mângâi câinele pe cap?

24.08.2023
De ce nu este bine să mângâi câinele pe cap?

Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului, fiindcă este foarte atașat de stăpânul său. Patrupedul își exprimă afecțiunea în diferite moduri și de multe ori este mângâiat pe cap de persoana care are grijă de el și îl iubește. Cu toate acestea, specialiștii în comportamentul câinilor nu recomandă acest lucru, fiindcă pot exista consecințe negative.

Ce poți păți dacă mângâi câinele pe cap?

Trebuie precizat de la bun început că nu este interzis să mângăi cățelul pe cap, însă reacțiile obținute pot varia de la un animal la altul deoarece fiecare patruped are preferințele sale.

Experții în comportamentul canin susțin că urechile, fața și capul sunt zone sensibile pentru câine. Ca atare, unele animale ar putea simți un disconfort dacă sunt atinse în aceste părți ale corpului mai ales dacă au probleme de sănătate sau au avut experiențe neplăcute în trecut.

Unii câini însă nu acceptă să fie mângâiați pe cap, gestul fiind văzut ca unul de dominare. În schimb, alte astfel de animale ar putea avea o reacție agresivă atunci când li se atinge capul brusc, fiindcă se pot speria și chiar apăra de un posibil atac.

Totodată, unii câini se pot simți speriați sau agitați în preajma anumitor persoane și, de aceea, nu este indicat să fie mângâiați sub nicio formă, mai ales în zona capului. Lucrurile trebuie foarte bine interpretate, iar stăpânii să știe ce anume îi place animalului său și ce îi provoacă disconfort.

Curiozități despre câini

Câinii au un simț al mirosului de până la 100.000 de ori mai dezvoltat decât al oamenilor. Acest lucru îi face potriviți pentru activități precum detectarea drogurilor, a bombelor sau găsirea persoanelor dispărute.

Coada câinilor poate dezvălui multe despre starea lor emoțională. De exemplu, dacă aceasta este ridicată s-ar putea să fie fericit sau încrezător, iar dacă o ține între picioare ar putea fi speriat sau nesigur.

Câinii pot să-și recunoască stăpânii sau alte persoane datorită mirosului. Ei pot recunoaște un număr incredibil de oameni doar după mirosul lor distinct.

Contrar opiniei populare, câinii nu văd lumea în alb și negru. Ei pot percepe o gamă limitată de culori, în special în nuanțe de albastru și galben.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot