De ce nu este bine să mângâi câinele pe cap?

24.08.2023
De ce nu este bine să mângâi câinele pe cap?

Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului, fiindcă este foarte atașat de stăpânul său. Patrupedul își exprimă afecțiunea în diferite moduri și de multe ori este mângâiat pe cap de persoana care are grijă de el și îl iubește. Cu toate acestea, specialiștii în comportamentul câinilor nu recomandă acest lucru, fiindcă pot exista consecințe negative.

Ce poți păți dacă mângâi câinele pe cap?

Trebuie precizat de la bun început că nu este interzis să mângăi cățelul pe cap, însă reacțiile obținute pot varia de la un animal la altul deoarece fiecare patruped are preferințele sale.

Experții în comportamentul canin susțin că urechile, fața și capul sunt zone sensibile pentru câine. Ca atare, unele animale ar putea simți un disconfort dacă sunt atinse în aceste părți ale corpului mai ales dacă au probleme de sănătate sau au avut experiențe neplăcute în trecut.

Unii câini însă nu acceptă să fie mângâiați pe cap, gestul fiind văzut ca unul de dominare. În schimb, alte astfel de animale ar putea avea o reacție agresivă atunci când li se atinge capul brusc, fiindcă se pot speria și chiar apăra de un posibil atac.

Totodată, unii câini se pot simți speriați sau agitați în preajma anumitor persoane și, de aceea, nu este indicat să fie mângâiați sub nicio formă, mai ales în zona capului. Lucrurile trebuie foarte bine interpretate, iar stăpânii să știe ce anume îi place animalului său și ce îi provoacă disconfort.

Curiozități despre câini

Câinii au un simț al mirosului de până la 100.000 de ori mai dezvoltat decât al oamenilor. Acest lucru îi face potriviți pentru activități precum detectarea drogurilor, a bombelor sau găsirea persoanelor dispărute.

Coada câinilor poate dezvălui multe despre starea lor emoțională. De exemplu, dacă aceasta este ridicată s-ar putea să fie fericit sau încrezător, iar dacă o ține între picioare ar putea fi speriat sau nesigur.

Câinii pot să-și recunoască stăpânii sau alte persoane datorită mirosului. Ei pot recunoaște un număr incredibil de oameni doar după mirosul lor distinct.

Contrar opiniei populare, câinii nu văd lumea în alb și negru. Ei pot percepe o gamă limitată de culori, în special în nuanțe de albastru și galben.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot