Cuvinte pe care le folosim zi de zi și care nu au plural. Printre acestea? Unt, smântână, lapte, miere sau sare

08.08.2022
Cuvinte pe care le folosim zi de zi și care nu au plural. Printre acestea? Unt, smântână, lapte, miere sau sare

Există unele cuvinte din limba română care nu au o formă de plural. Lingviștii le numesc simplu: substantive defective de plural. Deși nu au plural, la multe dintre acestea nu simțim nevoia unei astfel de forme. Ne descurcăm perfect fără pluralul substantivului unt sau fără forma de plural a substantivului miere. Totuși, care sunt cei mai comuni termeni fără formă de plural din limba română?

Exemple de substantive fără plural

Stările nu au, de obicei, formă de plural. Site-ul shtiu.ro îți prezintă o serie de exemple astfel: sete, lene, foame, oboseală, curaj, cinste, voință, somn, hărnicie etc.

Sunt o mulțime de alimente a căror denumire o folosim în limbajul zilnic care nu au forme de plural. Printre ele amintim: smântână, oțet, ulei, sare, unt, lapte, piper, fasole, mazăre etc.

Nici științele sau materiile de la școală nu au plural. Și, se pare, nici nu au nevoie de o astfel de formă. Așadar, avem chimie, fizică, matematică, istorie, geografie, etc.

În limba română sunt și o mulțime de termeni sportivi defectivi de plural ca: box, fotbal, tenis, înot, gimnastică, scrimă, rugby, polo, hochei etc.

Epocile istorice sunt și ele exprimate numai la singular. Aici amintim: feudalism, creștinism, Evul Mediu, cretacic, mezozoic etc.

Religiile nu au plural. De exemplu, termeni precum creștinism, catolicism, ortodoxism, iudaism, islamism duc lipsă de forme de plural.

Care sunt cele mai ciudate forme de plural din limba română?

Site-ul shtiu.ro îți prezintă câteva dintre cele mai ciudate forme de plural din limba română astfel:

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot