Moartea unei persoane reprezintă cel mai trist eveniment mai ales pentru apropiații defunctului. Fenomenul a fost analizat, de-a lungul anilor, de specialiști în chimie, fizică, biologie și au fost descoperite câteva fapte interesante. Trecerea în neființă, la un moment dat, este singurul lucru care se va întâmpla cu certitudine în viața unei persoane.
15 curiozități despre moarte
Un cap de om rămâne conștient timp de aproximativ 20 de secunde după ce a fost decapitat.
Un corp se descompune de patru ori mai repede în apă decât pe uscat.
După 3 zile de la moarte, enzimele din sistemul digestiv încep să digere corpul.
Aproximativ 153.000 de oameni din întreaga lume mor în fiecare zi. Cu toate acestea, există o problemă a populației la nivel global, fiindcă un număr dublu se nasc la fiecare 24 de ore.
Când o persoană moare, simțul auzului este ultimul care dispare.
Niciodată nu se moare de „bătrânețe”, ci de bolile care apar odată cu înaintarea în vârstă.
Bărbații care sunt spânzurați au o erecție în timpul procesului, cunoscută sub numele de „rigor erectus”.
În unele cazuri, cadavrele dezvoltă o ceară pe piele care poate păstra rămășițele ani de zile.
Oamenii care se ocupă cu știința criminalistică pot spune cât timp a trecut de cânda murit o persoană, uitându-se la specia de insecte de pe corp.
Pielea din jurul degetelor și unghiilor de la picioare se usucă și se contractă după moarte, făcând să pară ca și cum ar fi crescut.
Cadavrele se umflă ca baloanele după aproximativ patru zile, din cauza eliberării de gaze și lichide.
Comunitatea Zoroastrian Parsi din India oferă morții săi vultururilor, mai degrabă decât să-i îngroape.
Meduza Turritopsis Dohrnii este cunoscută oficial ca singura creatură nemuritoare din lume. Ea trăiește pentru totdeauna.
Peste 7.000 de oameni mor anual din cauza scrisului prost al doctorului. Ideea de bază este că nimeni nu înțelege scrisul medicului de pe rețetă și se renunță la ea.
Oamenii stângaci mor cu 3 ani mai devreme decât cei dreptaci.
Cum este definită moartea?
Omenirea a trecut de-a lungul vremii prin schimbări majore și descoperiri complexe. Totuși, cea mai mare necunoscută rămâne „moartea”, fenomenul pentru care nici măcar oamenii de știință nu pot da o definiție exactă.
Conform definiției neurologilor, „o persoană este declarată moartă atunci când inima se oprește să bată, nu mai respiră și sângele nu mai circulă prin organism timp de câteva minute. În plus, persoana este moartă când nu mai are niciun semn vital”.
Unul dintre cele mai cunoscute morminte din lumea creștină este Mormântul Sfânt de la Ierusalim situat în Biserica Sfântului Mormânt. Totuși, un mormânt la fel de important este cel al... citește tot
Premierul Marcel Ciolacu a fost invitat la Antena 3 la cea de-a patra dezbatere cu candidații la alegerile prezidențiale. După Elena Lasconi, Nicolae Ciucă și Mircea Geoană, a venit rândul... citește tot
Despre venezueleanul Ilici Ramirez Sanchez, zis „Carlos Şacalul”, s-au scris sute de mii de pagini în anii ’70 și anii ’80. De fapt, Carlos Șacalul devenise unul dintre cei mai căutați... citește tot