Ce se întâmplă cu oamenii decapitați?

03.05.2018
Ce se întâmplă cu oamenii decapitați?

Moartea prin decapitare a fost o parte din istoria omenirii mii de ani. Izvoarele istorice susțin că primii oameni decapitați au fost în epoca de piatră.

Așa cum era de așteptat, nu există persoană care să fi supraviețuit după o decapitare. Cu toate acestea, există o dezbatere destul de amplă și oamenii de știință vor să afle dacă oamenii mai sunt conștienți pentru câteva momente după ce au fost decapitați.

În câteva secunde de la îndepărtarea capului, organele vitale (inima, plămânii etc.) încetează să mai funcționeze pentru că în corpul fără cap nu mai circulă sângele. Teoretic, creierul mai poate funcționa cu sângele oxigenat timp de 12 secunde de la decapitare.

De ce moneda românească se numește „leu”? De unde vine denumirea de „leu”?

De-a lungul istoriei, există o mulțime de relatări cu oameni decapitați care s-au uitat în jur, deși capul era la o distanță considerabilă de corp. Se crede că decapitarea este un procedeu dureros, deși oamenii de știință nu pot demonstra acest lucru din motive evidente.

Mike, puiul fără cap

În timp ce oamenii nu pot supraviețui decapitării, există câteva animale care reușesc. Este cunoscut cazul unui pui botezat Mike, ce a trăit 18 luni fără cap. Și viperele o pot face.

Pe data de 10 septembrie 1945, un american a încercat să decapiteze un pui. Pasărea a fost decapitată, dar, în mod incredibil, a continuat să trăiască. Conform cercetătorilor, un cheag de sânge l-a făcut pe Mike să nu sângereze după lovitura de topor.

Puiul a fost hrănit pentru următoarea perioadă cu ajutorul unei seringi de către stăpânul său și a mai trăit încă 18 luni de la încercarea eșutată de decapitare. Pasărea a fost folosită pentru reprezentații, iar americanii ofereau bani grei să vadă „minunea”.

 

Mihai Viteazul, cel mai cunoscut român decapitat

Printre cei mai cunoscuți români care au rămas fără cap se numără și Mihai Viteazul, domnul Țării Românești. Acesta a fost decapitat în fața cortului său de către oamenii generalului Basta.

„Unul din căpitani cu numele de Bori dacă a intrat în cort împreună cu încă câţiva a pus mâna pe Mihai zicând: eşti prins! Mihai i-a zis „Ba!” şi cu aceasta pus-a mâna pe sabie s-o scoată. Un valon ţintind cu puşca a slobozit-o şi l-a lovit în mâna stângă cu care a căutat să scoată sabia, căci Mihai Vodă era stângaci. Alt valon i-a străpuns îndată pieptul cu sabia, al treila valon l-a împuşcat în spate şi astfel prăbuşindu-se i-au tăiat capul cu propria sabie”, relata istoricul clujean István Szamosközi episodul decapitării lui Mihai Viteazul.

Moartea lui Mihai Viteazul
Moartea lui Mihai Viteazul

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot