Curiozități despre insula Svalbard. De ce aici sunt interzise pisicile?

05.04.2022
Curiozități despre insula Svalbard. De ce aici sunt interzise pisicile?

Svalbard este un arhipelag norvegian din Oceanul Arctic, situat la jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord. Cea mai mare insulă este Spitsbergen, în timp ce cel mai înalt munte este Newtontoppen (1.713 m deasupra nivelului mării). În ciuda faptului că puțini au auzit despre Svalbard, acesta este un loc unic în lume din multe puncte de vedere.

Arhipeleagul Svalbard este plin de contraste și experiențe uimitoare bazate pe natură. Munți majestuosi, gheață albastră, ghețari aproape fără sfârșit și o faună bogată domină peisajul. Acesta își schimbă aspectul în timpul celor trei anotimpuri principale. De la tundra colorată a verii polare, prin spectacolul de lumini spectaculos al iernii cu aurora boreală până la fiordurile înghețate și peisajul înzăpezit nesfârșit al iernii însorite.

La doar 1.300 km de Polul Nord, se află cea mai nordică comunitate urbană din lume, Longyearbyen. Majoritatea locuitorilor din această mică metropolă arctică sunt norvegieni, dar există rezidenți din alte 50 de țări.

Deși Svalbard aparține Regatului Norvegiei, două așezări din arhipelag sunt populate în mare parte de ruși și ucraineni. Aproximativ 450 de oameni trăiesc în comunitatea minieră modernă Barentsburg, în timp ce mai puțin de 10 locuiesc în orașul fantomă sovietic Pyramiden.

Svalbard, arhipeleagul unde pisicile au interdicție

Arhipeleagul este populat de mulți urși polari. Oamenii de știință de la Institutul Polar Norvegian au efectuat o numărare a urșilor polari din regiunea norvegiană. Rezultatele au arătat că există între 975 de urși polari, în timp ce aceștia estimau un număr de 685 în anul 2004. Urșii se află în stare fizică bună, potrivit ziarului științific Forskning.no.

Locuitorii din Svalbard sau turiștii ar trebui să fie echipați cu mijloace adecvate pentru a speria și alunga urșii polari.

Deoarece ecosistemul este atât de izolat, pisicile sunt interzise pentru a proteja păsările bogate de pe insulă.

Pe de altă parte, peștii de acvariu, iepurii și hamsterii au voie, dar câinii necesită un permis special.

Cadavrele nu se descompun în solul înghețat, așa că cei care trec în neființă nu pot fi îngropați în Svalbard. Cu toate acestea, la cimitir se poate depune o urnă, scrie Lovdata.no.

Există un mic spital în Svalbard, dar femeile însărcinate aproape de data nașterii merg în mod normal pe continent. Chiar și așa, unele au fost luate prin surprindere și și-au adus pruncii pe lume chiar pe insulă.

Restaurantul Huset din Longyearbyen este considerat a avea una dintre cele mai bune crame de vinuri din Scandinavia, cu peste 20.000 de sticle.

Întunericul este destul de compact în Svalbard în lunile de iarnă. În fiecare an, soarele apune pe 26 octombrie și nu reapare oficial până pe 19 februarie, conform popularului furnizor norvegian de date meteo, Yr.no.

Foto: Depositphotos.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot